Drzwi do komórek lokatorskich otwierane do wewnątrz

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
iti

Drzwi do komórek lokatorskich otwierane do wewnątrz

Postautor: iti » 12 sty 2015, 12:26

Wiem, że ten wątek już się pojawił wcześniej, ale w głównej mierze (a może i nie) dotyczy on budynku przy Orlińskiego 4. Poprzednia dyskusja na ten temat została zamknięta chyba dlatego, że nagromadziło się w niej sporo emocji, ale może czas by do tematu wrócić, omówić go na spokojnie i zastanowić się czy na tym etapie da się jeszcze coś zrobić, póki blok jeszcze jest w budowie.

Tym bardziej, ze na forum mamy również @biuro prasowe, rozumiem, że to w naszej społeczności oficjalna reprezentacja Budimexu. W takim razie dlatego właśnie poniższe pytania skierowane do tego użytkownika, jako przedstawiciela dewelopera, z którego usług zdecydowaliśmy się skorzystać - w tym przypadku chodzi o inwestycję Orlińskiego 4, która powstaje w krakowskich Czyżynach.

1) Jakimi względami zostało podyktowane wstawienie drzwi otwieranych do wewnątrz w komórkach lokatorskich?
2) Czy na tym etapie jest możliwa zmiana w projekcie polegająca na zastosowaniu innego rodzaju drzwi, niekoniecznie otwieranych na zewnątrz, ale np. rolet?
3) Jeżeli takie możliwości nie ma, to dlaczego?
Oczywiście w przypadku pytania drugiego liczę się np. z koniecznością dokonania uzasadnionej dopłaty.

Wiem, że już sporo powiedzieliśmy o tym wszystkim na forum (zwłaszcza o pyt. nr 1), ale nie powielajmy tu tego wszystkiego, dajmy się wypowiedzieć samemu deweloperowi. Bo w końcu to przedstawiciele Budimexu powinni tu być najbardziej kompetentni. Ja chętnie się dowiem co mają do powiedzenia. A może ktoś rozmawiał o tym z handlowcami i udało mu się dowiedzieć czegoś więcej? Jeśli tak, to również zapraszam tu do dyskusji.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2015, 21:25 przez iti, łącznie zmieniany 1 raz.

biuro prasowe

Re: Drzwi do komórek lokatorskich otwierane do wewnątrz

Postautor: biuro prasowe » 21 sty 2015, 16:30

Analizujemy przypadki, w których jest możliwe dokonanie zmiany. Musimy jednakże brać pod uwagę nie tylko możliwości lepszego wykorzystania powierzchni komórki lokatorskiej, ale przede wszystkim kwestie bezpieczeństwa i przepisów przeciwpożarowych. Tymczasem przepisy te wymagają, aby w określonych sytuacjach drzwi nie otwierały się na zewnątrz komórki, gdyż blokują drogę ewakuacji. Wraz z pracownią projektową analizujemy zmianę kierunku otwierania drzwi w poszczególnych budynkach. Jeśli nie będzie przeciwwskazań, będziemy kontaktować się klientami indywidualnie, gdyż taka zmiana wymaga pisemnej zgody nabywców.

iti

Postautor: iti » 21 sty 2015, 22:11

Dziękuję za odpowiedź. Jasna sprawa, że wbrew przepisom nic nie da się zrobić i zupełnie nie o to chodzi. Ale być może możliwe jest rozwiązanie tego problemu, w któryś z wymienionych poniżej sposobów, albo w jeszcze inny, który nie przyszedł mi do głowy, a byłby lepszy od podanych tutaj.

1) Czy przepisy wymagają takiego układu drzwi w każdym przypadku? A jeśli nie, to wprowadzenie tych zmian nie powinno być większym problemem i tu jak rozumiem będą się z nabywcami kontaktować handlowcy, tam gdzie zmiana będzie możliwa. To już coś.
2) Czy na pewno części budynków, w których znajdują się komórki lokatorskie można kwalifikować tyko na jeden sposób? Być może da się je uznać także za powierzchnie w przypadku których przepisy przeciwpożarowe nie są tak restrykcyjne? Ta wątpliwość bierze się stąd, że widziałem w życiu kilka piwnic w blokach, gdzie drzwi do poszczególnych składzików otwierały się na zewnątrz blokując przejście (nie jest to uciążliwe, ponieważ w tych miejscach zwykle nie ma tłoku), a mimo wszystko nikt nie nakazuje zmiany tego stanu rzeczy.
3) No i ostatnia możliwość, która przychodzi mi do głowy - być może da się zastosować drzwi, które nie będą stanowiły problemu z punktu widzenia przepisów przeciwpożarowych, a jednocześnie nie będą istotnie ograniczały ilości miejsca w komórkach lokatorskich. Przychodzą mi tu do głowy takie rozwiązania jak wspomniane wcześniej drzwi w formie rolety, drzwi harmonijkowe, czy drzwi składające się z dwóch skrzydeł (każde szerokości połowy normalnego skrzydła) otwierających się na zewnątrz.

Warto chyba wspólnie zastanowić się nad wypracowaniem jakiegoś sensownego rozwiązania zamiast wylewać na siebie żale. Tym bardziej, że to raczej nie jest jednostkowy problem, ale będzie dotyczył również potencjalnych klientów chcących nabyć mieszkania w kolejnych inwestycjach, a tych w Czyżynach ma przecież powstać jeszcze sporo. Czekamy w takim razie na wieści z @biura prasowego, a najlepiej od handlowców.

Forumowicze, gdyby do kogoś z zainteresowanych tym wątkiem odezwał się ktoś z Budimexu w tej sprawie, to dajcie znać, zobaczymy czy coś udało się zmienić. Ja jednak cały czas liczę na pozytywne załatwienie sprawy i dobrze byłoby tu zobaczyć też trochę dobrej woli dewelopera :)

iti

Postautor: iti » 29 kwie 2015, 23:52

No to jeszcze sam sobie odpowiem na ten post :mrgreen:

Nie wiem czy mieliście już okazję zobaczyć, ale na planie kondygnacji podziemnej zaszła pewna zmiana, a w zasadzie, to sporo małych zmian i chodzi w nich o to samo. Teraz drzwi do komórek lokatorskich / schowków otwierają się na zewnątrz, a nie do wewnątrz, jak to było we wcześniej dostarczanych planach :) Czyli jednak Budimex poszedł tu na rękę swoim klientom i nie spuścił ich na drzewo. To dobrze, że jednak mimo różnych opinii, które się słyszy tu i ówdzie, deweloper jednak wykazał się dobrą wolą i dosyć zdroworozsądkową postawą, bo wcześniejsze rozwiązanie sprawy tych drzwi wydawało się dosyć nieracjonalne :o

Pozostałe inwestycje, zdaje się, również mają to już rozwiązane w taki sposób, więc problem został rozwiązany dosyć kompleksowo 8-)

jasiek

Postautor: jasiek » 30 kwie 2015, 8:24

Iti a gdzie mogę to zobaczyć (sprawdzić)?? :roll:

Marcel

Postautor: Marcel » 30 kwie 2015, 8:37

Otwierają się na zewn. To był "błąd w załączniku".
Mogę zeskanować rzut przyziemia A3, jak mi się uda z formatu A3, i wkleić.

iti

Postautor: iti » 30 kwie 2015, 18:00

@jasiek, bardzo proszę, tak to teraz wygląda, na Orlińskiego 4 oczywiście:

Obrazek

Ale z tego co wiem, to na innych inwestycjach już również jest ok. @Marcel, i z tego co wiem, to wcale nie był błąd, po prostu tak to zostało pierwotnie wszędzie zaprojektowane. Zmienili to dopiero po podniesieniu sprawy w przypadku inwestycji Orlińskiego 4 (chodziło o zmiany w projektach). Zresztą widzisz, że @biuro prasowe się też na ten temat wypowiadało, i wcale nie twierdzili, że to błąd ;)

Marcel

Postautor: Marcel » 30 kwie 2015, 18:41

Czerpię jedynie Oficjalne informacje od Pani z biura :].

iti

Postautor: iti » 30 kwie 2015, 18:50

Moje informacje też od Pani z biura, i to po pół roku przypominania się, żeby jednak ten projekt zmienili ;)

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”