Wyciek z sufitu / pionu w garażu podziemnym podczas deszczu - Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
antek

Wyciek z sufitu / pionu w garażu podziemnym podczas deszczu - Orlińskiego 4

Postautor: antek » 26 wrz 2017, 23:15

Ostatnio mieliśmy większe deszcze i lało się z sufitu w garażu podziemnym w bloku Orlińskiego 4. Problem chyba nie jest nowy, ale jakoś okazuje się, że trudno go rozwiązać, a przynajmniej nasz zarządca wraz z Budimexem nie bardzo sobie z tym radzą, albo radzić sobie z tym nie chcą.

Obrazek

Tymczasem leje się woda w bloku, wydaje mi się, że chodzi tu o to, że cieknie pionem deszczówka, może to problem z jakąś rurą, która ją odprowadza, ale pion i blok namaka, na dłuższą metę jest to raczej niewesoła sytuacja. Ciekawe czy znów zbierała się woda także w szybie windy w klatce B, ale wcale bym się nie zdziwił, gdyby tak było, może ktoś tu coś widział?

Obrazek

Wilgoć, możliwe, że z tego samego pionu i tego samego powodu, widać w miejscu, w którym chyba pobierane jest powietrze do wentylacji, przy wejściu do klatki B. Ewidentnie coś jest nie w porządku i jednak już trochę czas mieszkamy w bloku, zarządca miał sporo czasu, żeby z takimi sprawami się uporać.

Obrazek

Gdybyśmy zastanawiali się nad zmianą zarządcy wspólnoty mieszkaniowej, to dla mniej jednym z głównych kryteriów wyboru nowej firmy, powinno być to, jak radzi sobie ona z deweloperem i egzekwowaniem napraw gwarancyjnych. A najprawdopodobniej pod to podlega, bo problem z tym wyciekiem był od samego początku mieszkania. I akurat dzieje się to wtedy, kiedy są deszcze.

kibras

Re: Wyciek z sufitu / pionu w garażu podziemnym podczas deszczu - Orlińskiego 4

Postautor: kibras » 26 wrz 2017, 23:58

Również wydaje mi się, że nie jest to nowa usterka. Dzwoniłem w sobotę do P.Natkańca w tej sprawie. Podobno w piątek były zainteresowane strony, aby rozpoznać problem. Wg mnie powinniśmy już dawno zmienić zarządcę. To jest tylko moje zdanie, ale wydaje mi się, że nasze problemy są bagatelizowane.
PS. Nie chcę tutaj już poruszać tematu sprzątania, ale dla mnie to również nie wygląda ciekawie.

jasiek

Postautor: jasiek » 27 wrz 2017, 9:32

Ten temat już był zgłaszany zarządcy. I do usunięcia tej usterki miał chyba służyć niedawny wykop przez trawy ozdobne i działkę sąsiadki z parteru przy klatce A, niestety jak widać po kolejnych tygodniowych opadach usterka ujawnia się na nowo - albo nie zajęli się tematem w ogóle albo nie usunęli jej w sposób prawidłowy :roll:

adi

Postautor: adi » 27 wrz 2017, 11:00

No ale zawilgocenie przy kratce obok drzwi wejściowych, to raczej nie wygląda, jak by się wzięło z wody sączącej się do budynku przez szpary pod poziomem gruntu.

Vixen007

Postautor: Vixen007 » 28 wrz 2017, 22:42

Dowiedziałam się że w Avia 2 mamy ten sam problem. Ostatnio podczas inspekcji windy, konserwator stwierdził że elementy windy są zerdzewiałe i wyglądają jakby miały 10 lat!!Blok był oddany rok temu. Możliwe ze szyb był źle zabezpieczony podczas budowy lub Budimex wykorzystał stare elementy. Szok!!! Deweloper nie reaguje na pisma. Administrator ZZN też nie robi za wiele. Naprawa ma kosztować 40,000zł!

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”