Deweloper Budimex wykańcza wnętrza mieszkań Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Gatha

Re: Deweloper Budimex wykańcza wnętrza mieszkań Orlińskiego 4

Postautor: Gatha » 13 paź 2015, 11:54

Nie nie wniosek o przeniesienie, może źle się wyraziłam. Wniosek o wypłatę dofinansowania. Czyli chodzi o to że mamy zrobić wszystko tak jak było planowane odnośnie wypłaty MDM, tak jakby opóźnienia nie było. Tak dostałam te instrukcje na piśmie (dokładnie mailem). Jeśli chodzi o przeniesienie dofinansowania z 2014 na 2015 to masz rację nie ma takiej możliwości.

Pasiek

Postautor: Pasiek » 13 paź 2015, 12:03

Wydaje mi się że chodzi o zaksięgowanie kasy na rachunku powierniczym prowadzonym przez Getin Bank (MdM nie przepadnie), oni dopiero wypłacają kasę budexowi jak się % będą zgadzać - przynajmniej tak powinno być.

Gatha

Postautor: Gatha » 13 paź 2015, 12:07

O właśnie tak to tłumaczyli. A żeby się transza zaksięgowała w Getinie to klient w swoim banku musi złożyć ten wniosek o dofinansowanie zgodnie z ustawą czyli nie później niż 10 dni i nie wcześniej niż 14 przed terminem wypłaty ostatniej transzy.

ŁukaszC

Postautor: ŁukaszC » 13 paź 2015, 12:14

dzięki za info, ja nie mam MDM ale rozumiem ludzi, którzy mają. Ja też wstrzymam wypłate transz w takim wypadku, nie moze tak być. Nie ma żadnych racjonalnych powodów dla których mielibyśmy tolerować taką postawę. Powinni poza tym na bieżąco informować o takich odstępstwach. Widocznie nie zależy im na PR. Budują dalej, kolejne budynki a jak teraz zrobia sobie taka opinie to nie bedzie im to pomagać.

Gatha

Postautor: Gatha » 13 paź 2015, 12:31

Prawda jest taka że u nich marketing to cena. A cena wciąż jest zachęcająca (nie licząc koszmarnych parkingów :twisted: ), dlatego nie mają problemu ze znalezieniem nabywców na kolejne mieszkania. To że deweloper ma problemy ze słownością czy przekazem informacje, a klienta traktuje jak człowieka tylko do momentu podpisania umowy a później to już bywa różnie wiadomo było już znacznie wcześniej. Wystarczyło poczytać opinie ludzi którzy zakupili mieszkania w inwestycji "Osiedle Myśliwska". Mimo to grono ludzi takich jak my zdecydowało się na zakup, między innymi z racji właśnie ceny i faktu że Inwestor ma stabilną sytuację na rynku (nie jest to firma krzak, która wyskoczyła nagle). Dlatego sadzę że Budimex nie przejmuje się naszym oburzeniem z powodu opóźnienia. Klienci i tak się znajdą, a "wady" dewelopera i tak jak na polski rynek nie są jakoś masakrycznie rażące. Ja mam tylko nadzieję, że to opóźnienie nie będzie duże a mieszkania będą bez większych uchybień. Wtedy i tak skupieni na wykańczaniu mieszkań szybko zapomnimy, że coś nam oddano parę tygodni po czasie.
ŁukaszC napisz do Budiemxu maila opisując sytuację z bankiem, napewno zgodzą się abyś transze wypłacił w momencie gdy osiągną odpowiednie zaawansowanie. Lepiej poświęcić 5 minut na wiadomość niż później użerać się z odkręcaniem nałożonych odsetek z tytułu opóźnienia w płatności.

lraczyn

Postautor: lraczyn » 14 paź 2015, 9:31

Na stronie budimexu zniknęły zdjęcia z budowy Orlinskiego 4, nie rozumiem dlaczego...

Pasiek

Postautor: Pasiek » 14 paź 2015, 9:34

Nie tyle zdjęcia, co całą stronę o O4 :roll:

kacho

Postautor: kacho » 14 paź 2015, 9:59

Przenieśli do "Dotrzymane obietnice" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

iti

Postautor: iti » 14 paź 2015, 10:04

Niestety jeszcze nie ma tam tego budynku :/ Choć obstawiałbym, że i tak wszystkie mieszkania się już sprzedały, więc uznali, że nie ma co trzymać tego na stronie, skoro nie mają już w tym większego interesu. No chyba, że to jakiś błąd i nasz nowy blok jeszcze wróci ;)

usia

Postautor: usia » 14 paź 2015, 12:57

Orlińskiego 6 też znikło..... :?

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”