Komórki lokatorskie od dewelopera Budimex na O4 - odbiór i standard

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
gucio

Re: Komórki lokatorskie od dewelopera Budimex na O4 - odbiór i standard

Postautor: gucio » 27 mar 2016, 1:13

D89 pisze:@gucio - prosta zasada: piłeś - nie pisz

Wykonanie jest zgodne z umową czy nie? Bo można się było spodziewać tego co jest zapisane w umowie, ja komórki nie kupiłem więc nie wiem jak to wygląda.

Ja juz kiedyś pisałem i prosiłem żeby D89 nie komentowało moich wpisów bo ja nie komentuje jego wiec jeśli ci się podoba zdjęcie i wykończenie tejże komorki z mocowanianiami, śrubami i wystająca pianka na zewnątrz to chyba napisze to samo piles-nie pisz

morth

Postautor: morth » 27 mar 2016, 10:03

Nie wiem co było zapisane w umowie bo komórki lokatorskiej nie kupowałem, ale w sumie to jeśli tylko drzwi są dobrze osadzone, to to czy widać tam piankę czy nie to by mi wisiało bo w komórce i tak trzymałbym rower czy jakieś inne graty, których nie potrzebuje mieć w mieszkaniu pod ręką. Gładzi tam chyba nikt nie planuje kłaść.

Przecież w większości piwnic w starszych blokach ( mieszkam teraz w bloku z lat 80) piwnica to ściany z cegieł i drzwi drewnianie wyglądające jak płot :P zamykane na kłodkę ( prześwitujące).

D89

Postautor: D89 » 27 mar 2016, 16:05

Jak do tej pory wykonanie mieszkań odpowiada temu co zapisano w umowie więc w tym przypadku pewnie też tak jest. Skoro nikt się nie umawiał że ściany będą gładkie, otynkowane i pomalowane to nie są, a wykończenie domów dygnitarzy Bx nie ma tu nic do rzeczy.

iti

Postautor: iti » 27 mar 2016, 16:17

Oj, to wcale nie o to chodzi, że ktoś tu oczekiwał, że piwnica będzie wytynkowana i pomalowana, nic z tych rzeczy. Ale chyba zgodzicie się, że te futryny wyglądają jakby to nie zostało dokończone. Może i pod względem umów wszystko jest w porządku, drzwi w końcu są, ale gdybym takie zobaczyli w mieszkaniu, to pewnie byłbym zawiedziony. W umowie też nie było nic o tym, w jaki sposób mają zostać osadzone... :) A w końcu cena metra podobna ;) Budimex mógłby to jednak zrobić w taki sposób, żeby nie wyglądało na taką prowizorkę, w końcu chcą uchodzić za dużego i poważnego dewelopera i do tego za firmę z misją, odpowiedzialną społecznie i takie tam ;)

KaWa

Postautor: KaWa » 27 mar 2016, 22:18

Jak ktos chce miec gładkie ściany i pięknie wykończone futryny w miejscu gdzie bedzie trzymał np. rower to może powinien sobie sprawić kolejne mieszkanie, w ktorym będzie mógł go trzymać? Moim słoikom, sankom, rowerkom czy innym gratom na pewno nie sprawi to różnicy, czy zawias bedzie na wierzchu czy nie... :)

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 27 mar 2016, 22:35

Widzę ze niektórzy już zapomnieli ze przy zakupie komórek lokatorskich drzwi do nich otwierały się do środka, a teraz otwierają się na zewnątrz, no i wysokość komórek jest niesamowita :)

A jak się komuś nie podoba wykończenie zawsze można poćwiczyć przed remontem mieszkania 

Staś

Postautor: Staś » 27 mar 2016, 23:50

D89 pisze:Jak do tej pory wykonanie mieszkań odpowiada temu co zapisano w umowie więc w tym przypadku pewnie też tak jest. Skoro nikt się nie umawiał że ściany będą gładkie, otynkowane i pomalowane to nie są, a wykończenie domów dygnitarzy Bx nie ma tu nic do rzeczy.

Popieram. Wszystko jest zgodne z umową i nawet nienajgorsze na tle. Wpiszcie sobie "komórka lokatorska" w Google i zobaczcie na obrazkach jak to wygląda u innych deweloperów. Często jak za PRL - ściany ażurowe z cegły, a drzwi prześwitujące (z patyków). Można sprawdzić czy sąsiad lubi ogórki. Ja mam zamiar swoją komórkę pomalować do wysokości pełnej ściany (około 2,5 m) najtańszą białą farbą. Piankę wokół drzwi można zasmarować resztkami kleju jaki zostanie po wykończeniu łazienki- koszt prawie żaden. Podłogę można pomalować farbą do betonu - 1 puszka wystarczy. Wszystko do zrobienia samodzielnie, nie jest to wielka filozofia, a efekt wizualny będzie znaczny.
Prosiłbym o umiar i uprzednie czytanie umów. Krytykanctwo i narzekactwo niczego nowego i dobrego nie wnoszą, a przytyki w kierunku zarządu Bx są nie na miejscu i zalatują brakiem kultury osobistej. Każdy ma tak, na co się zgodził i na co go stać.

ragar

Postautor: ragar » 28 mar 2016, 8:31

@Staś, masz rację o tyle, że faktycznie nie jest dużą ilością roboty doprowadzenie komórki lokatorskiej do jakiego takiego stanu, ale też całkowicie rozumiem ludzi, którym pianka wokół drzwi może się nie podobać, bo dla dewelopera obrobienie futryn też nie byłoby jakimś wielkim problemem, a wrażenia wizualne jednak byłyby zupełnie inne. To wygląda jakby było w trakcie budowy, choć rozumiem, że umowa deweloperska na to pozwala.

@Trohgal, owszem drzwi otwierały się jeszcze niedawno w planach do wewnątrz i dało się to zmienić, bardzo dobrze. Ale to tylko pokazuje, że warto starać się o to, żeby to i tamto było choć trochę lepsze, choćby inicjując o tym dyskusję na forum, bo okazuje się, że zmiany są możliwe. Może mieszkańcy kolejnych inwestycji będą mieli już obrobione te futryny, czego im życzę ;)

A argumenty, żeby zobaczyć sobie w Google grafice jak wyglądają piwnice, to trochę słabe, bo po pierwsze, można tam znaleźć i ładniejsze, a po drugie, to że coś jest często spotykane, nie znaczy, że ma to być norma i wszystkim się podobać. To też nie PRL, gdzie po odpowiednio długim czekaniu mieszkanie dostawało się "za darmo" i w zasadzie trudno było się czepiać czegoś w takiej sytuacji. Ale jeśli za m2 komórki lokatorskiej płaci się jak za m2 mieszkania, to nie dziwię się ludziom, że chcieliby, żeby nie wyglądała ona, jak w trakcie budowy :) Generalnie uważam, że nie ma w tym przesady, że klienci chcą dostawać produkty lepsze i bardziej dopracowane. Standardy też się zmieniają i oby te zmiany szły ku lepszemu - to będzie z korzyścią dla nas wszystkich :!: Tyle w temacie.

Wena

Postautor: Wena » 28 mar 2016, 12:33

Ja trochę z innej beczki. Ta komórka wysoka na 6 m gdzie się znajduje? W hali garażowej? Bo komórki na parterze budynku mają chyba normalną wysokość?

gucio

Postautor: gucio » 28 mar 2016, 14:40

ragar pisze:@Staś, masz rację o tyle, że faktycznie nie jest dużą ilością roboty doprowadzenie komórki lokatorskiej do jakiego takiego stanu, ale też całkowicie rozumiem ludzi, którym pianka wokół drzwi może się nie podobać, bo dla dewelopera obrobienie futryn też nie byłoby jakimś wielkim problemem, a wrażenia wizualne jednak byłyby zupełnie inne. To wygląda jakby było w trakcie budowy, choć rozumiem, że umowa deweloperska na to pozwala.

@Trohgal, owszem drzwi otwierały się jeszcze niedawno w planach do wewnątrz i dało się to zmienić, bardzo dobrze. Ale to tylko pokazuje, że warto starać się o to, żeby to i tamto było choć trochę lepsze, choćby inicjując o tym dyskusję na forum, bo okazuje się, że zmiany są możliwe. Może mieszkańcy kolejnych inwestycji będą mieli już obrobione te futryny, czego im życzę ;)

A argumenty, żeby zobaczyć sobie w Google grafice jak wyglądają piwnice, to trochę słabe, bo po pierwsze, można tam znaleźć i ładniejsze, a po drugie, to że coś jest często spotykane, nie znaczy, że ma to być norma i wszystkim się podobać. To też nie PRL, gdzie po odpowiednio długim czekaniu mieszkanie dostawało się "za darmo" i w zasadzie trudno było się czepiać czegoś w takiej sytuacji. Ale jeśli za m2 komórki lokatorskiej płaci się jak za m2 mieszkania, to nie dziwię się ludziom, że chcieliby, żeby nie wyglądała ona, jak w trakcie budowy :) Generalnie uważam, że nie ma w tym przesady, że klienci chcą dostawać produkty lepsze i bardziej dopracowane. Standardy też się zmieniają i oby te zmiany szły ku lepszemu - to będzie z korzyścią dla nas wszystkich :!: Tyle w temacie.

:D :mrgreen:

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”