Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
iti

Re: Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Postautor: iti » 04 kwie 2016, 0:47

Nie wiem czy już dostaliście pisma z Budimexu w sprawie zgłoszonych poprawek, ale zdaje się, że już je rozsyłają (w sumie, to najwyższa pora na to). Pewnie też wkrótce dostaniecie jeśli jeszcze nie macie. Co do moich usterek, to sprawa wygląda tak, jak poniżej.

• Jeśli chodzi o rysy na ościeżnicy drzwi wejściowych (sami oceńcie czy one tam są - zdjęcie poniżej), to wg dewelopera Budimex naturalnie występujący inny odcień okleiny, nie są to natomiast ślady po uszkodzeniu mechanicznym ;) A to nie jedyne takie miejsce... Może nie jest to dziara do gołej blachy, i wymiany ościeżnicy nie oczekiwałem, ale jakiś zestawem naprawczym albo czymś takim jednak mogliby to przejechać.

Obrazek
  • Obity narożnik podtynkowy ze zdjęcia poniżej został zakwalifikowany jako "zgłoszenie administracyjne" i termin wykonania naprawy ma zostać ustalony z administracją. Jak myślicie, co to znaczy :?: Chyba nie chodzi o to, że będę się w tym przypadku "bawił" z zarządcą... Dodam, że rzeczy dotyczy oczywiście narożniku w korytarzy wewnątrz mieszkania :)

Obrazek
  • Soczewka w szybie wg dewelopera Budimex ma mniej niż dwa milimetry i wszystko jest zgodne z normami. Nie wiem, ale zdaje mi się, że jeśli coś jest tak małe, to trudno dostrzec to z połowy salonu ;) Zwłaszcza, że ponoć wady w szybach liczy się w trzech wymiarach...

Obrazek
Jeszcze nie wiem co robić z tym dalej... Nie twierdzę, że dzieje się jakaś tragedia, ale jednak przydałoby się mieć wszystko "jak spod igły" ;) Dodatkowo jest jeszcze jedna nieco przykra wiadomość, była informacja o tym, że wady związane z krzywym sufitem są na tyle poważne, że kwalifikują się do tych, których usuwanie może zająć więcej niż 30 dni... Szkoda, bo to jakoś tam znów opóźnia ewentualny termin przeprowadzki...

Gatha

Postautor: Gatha » 04 kwie 2016, 12:58

Czy ktoś z Państwa dokonywał pomiarów mieszkania, które odbierał?

Awatar użytkownika
Żółwik

Postautor: Żółwik » 04 kwie 2016, 18:43

Gatha pisze:Czy ktoś z Państwa dokonywał pomiarów mieszkania, które odbierał?

Nie dokonuje się pomiarów chociaż to piszą we wszystkich poradnikach na internecie dotyczących odbiorów. To bardziej dotyczy domów lub tam gdzie nie było ponownego pomiaru po zakończeniu układania tynków. Pomiar zrobiony przez geodetę po zakończeniu budowy jest pomiarem oficjalnym. Ciężko by Ci było też zmierzyć całe mieszkanie metrem lub dalmierzem i uzyskać identyczny wynik jak ten przesłany od Budimexu. Pytałem się przedstawiciela nadzoru budowlanego czy ktoś mierzy i odpowiedział, że się nie mierzy. Oni też nie posiadają przy sobie urządzeń do pomiaru. Jakbyś się uparła możesz mierzyć, ale wtedy Ci braknie czasu na oglądanie usterek. Na odbiór jednego mieszkania Budimex przewidział ok 1,5h.

kad

Postautor: kad » 05 kwie 2016, 10:01

iti pisze:Jeśli chodzi o rysy na ościeżnicy drzwi wejściowych (sami oceńcie czy one tam są - zdjęcie poniżej), to wg dewelopera Budimex naturalnie występujący inny odcień okleiny, nie są to natomiast ślady po uszkodzeniu mechanicznym ;)

Mi to nie wygląda na "naturalnie występujący odcień"... Ale ja się na tym nie znam, w przeciwieństwie do ekspertów Budimexu ;)

My niestety nie odebraliśmy mieszkania w pierwszym terminie (30.03.) z powodu kilku drobnych usterek typu: uszkodzenie na jednej z szyb, skrzypiące okna, odpadający z sufitu tynk w miejscu wypuszczenia kabla pod lampę. Na razie nie otrzymaliśmy żadnego pisma odnośnie poprawek.
Odbieraliśmy bez wsparcia żadnej firmy, wspomagaliśmy się 1 osobą z rodziny obeznaną z budownictwem. Mieszkania nie mierzyliśmy, sprawdzaliśmy za to poziom podłóg i to było OK. Nie badaliśmy sufitu, jak nie spadnie nam na głowę to inne niedociągnięcia chyba przeżyjemy ;) W ocenie człowieka "z branży" stan deweloperski naszego mieszkania jest na dobrym poziomie.
Zazdrościmy tym, którzy już szaleją z wykańczaniem :)

Fiszka

Postautor: Fiszka » 05 kwie 2016, 18:43

Mam pytanie do tych, którzy nie odebrali mieszkania ze względu na sufity: iti? ATM? czy dzwonił ktoś do Was?

kuba

Postautor: kuba » 05 kwie 2016, 21:14

Fiszka pisze:Mam pytanie do tych, którzy nie odebrali mieszkania ze względu na sufity: iti? ATM? czy dzwonił ktoś do Was?

Dostałem tylko email że okres naprawy może przekroczyć 30 dni.

maks

Postautor: maks » 05 kwie 2016, 21:54

I na pewno przekroczy, przy trudniejszych naprawach mają nawet do 90 dni :? Zna się ktoś jak takie krzywe sufity można poprawić? szlifują? kitują etc? U mnie we wszystkich pomieszczeniach krzywe, w kuchni i łazience nawet w dwóch płaszczyznach :evil:

Agus

Postautor: Agus » 05 kwie 2016, 23:49

Cześć. Ja też zglaszalam krzywe sufity - ponad 2cm odchylu na długości 2m i dziś dostałam maila, że naprawa może potrwać dłużej... Jutro będę dzwonić - dam znać jak czegoś się dowiem ;)

Yankes

Postautor: Yankes » 06 kwie 2016, 8:01

osobiście powiem, iż wierzyłem z Budimex, gdyż znałem ich wcześniejsze realizacje, ale nie na rynku mieszkaniowym i zmieniłem zdanie.
Mieszkanie sprzedane, odbiór z wadami i psychologiczna gra na kupującym, by wziął mieszkanie jakim jest bo inaczej czekaj sobie 3 miesiące.
To jest zagranie poniżej pasa.
Karma pewnie powróci.

kasiczekk

Postautor: kasiczekk » 06 kwie 2016, 9:23

cześć czy ktos kto odbierał mieszkania w klatce A ma krzywe sufity?

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”