Prośba o wymiar mieszkania w inwestycji Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
new6

Prośba o wymiar mieszkania w inwestycji Orlińskiego 4

Postautor: new6 » 23 kwie 2016, 10:43

witam Sąsiadów

mam prośbę
Ma ktoś plan mieszkania o metraży ok. 37,52 z dokładnymi wymiarami ?
Mam tylko ten podglądowy wzór :(

Z góry dziękuje za przesłanie :P

pozdrawiam

iti

Re: Prośba o wymiar mieszkania w inwestycji Orlińskiego 4

Postautor: iti » 24 kwie 2016, 16:33

W Budimeksie można dostać plan z takimi wymiarami, choć chcąc coś już konkretnie planować w mieszkaniu, to jednak poczekałbym na jego odebranie, bo wymiary na planach od tych realnych mogą się jednak nieco różnić :idea:

egal1754

Postautor: egal1754 » 25 kwie 2016, 12:14

Można sobie z proporcji wyliczyć :)

Jeśli pokój ma powierzchnię np. 10m2.
Mierzymy na rysunku oba boki i wychodzi nam powiedzmy a=10 cm, b=15 cm.

i mamy dwa równania z dwiema niewiadomymi:

a * b = 10
a/b = 10/15

a to jest zadanie na poziomie podstawówki ;)

ale tak jak iti napisał, rysunki które dostaliśmy są poglądowe, te w budimexie - wykonawcze, a rzeczywiste wymiary będą dopiero na rysunkach powykonawczych

lofinden

Postautor: lofinden » 25 kwie 2016, 20:01

Nawet chcąc się bawić to z proporcji tak łatwo nie policzy bo żadne z pomieszczeń nie jest prostokątem.

Najprościej użyć skali ;)

new6

Postautor: new6 » 26 kwie 2016, 7:55

ktoś chciał zabłysnąć ale nie wyszło

taką amatorszczyznę to również dobrze mogę zrobić klockami.
Znajomy z następnych bloków takie wymiary dostał z Budimexu, ale cóż na pomoc sąsiedzką nie można za bardzo liczyć, choć to już mogłem wywnioskować z postów odnośnie parkowania pod blokiem.

Odnośnie skali to wymiary wychodzą mega różnie, wiec nie liczcie że w salonie wejdzie Wam super kuchnia i duża kanapa, bo proporcji na projekcie nie ma.

MeGi

Postautor: MeGi » 26 kwie 2016, 8:24

Wymiary zawsze będą się lekko różnic od siebie, choćby z powodu grubości tynków. Jeśli wystarczą Ci poglądowe wymiary +-5 cm to fakt, któryś z sąsiadów mógłby pomóc. Jeśli zaś potrzebujesz do np. mebli na wymiar to niestety zostaje obmiar geodezyjny.

lofinden

Postautor: lofinden » 26 kwie 2016, 19:52

new6 pisze:Odnośnie skali to wymiary wychodzą mega różnie, wiec nie liczcie że w salonie wejdzie Wam super kuchnia i duża kanapa, bo proporcji na projekcie nie ma.

Nie wiem jakim ty "podglądowym wzorem" dysponujesz, ale ja mając do dyspozycji plan mieszkania (ten sam, który był w ofercie na stronie Budimexu) wyliczyłem na podstawie skali długości wszystkich ścian. Powierzchnia mieszkania na podstawie tych wyników jest mniejsza niż deklarowana o ok 1,5 promila :) To są 3mm na ścianie 2m.
Ostateczne wymiary wyjdą po odbiorze.

Możesz też wzorem kolegi poprosić Budimex o dokładne wymiary, ale chwilę pewnie na nie poczekasz.

dudicom

Postautor: dudicom » 26 kwie 2016, 20:02

Oczywiście można wyliczyć na podstawie skali widocznej na planie mieszkania który "wisiał" na stronach BDMX oraz pewnie dostałeś/dostałaś od deva przy okazji zakupu - to na prawdę proste.

A jeszcze prościej - napisać maila z prośbą o plany z dokładnymi wymiarami, przebiegiem sieci CO, kanalizacji, elektryki...i do około tygodnia ww. dokumentacja czeka na Ciebie w recepcji BDMX do odbioru.

Trzeba oczywiście pamiętać, ze są to plany projektu mieszkania, a wszystko dokładnie jak będzie okaże się jak mieszkanie bedzie do odbioru :)

Pozdrawiam!

egal1754

Postautor: egal1754 » 27 kwie 2016, 12:27

lofinden pisze:Nie wiem jakim ty "podglądowym wzorem" dysponujesz, ale ja mając do dyspozycji plan mieszkania (ten sam, który był w ofercie na stronie Budimexu) wyliczyłem na podstawie skali długości wszystkich ścian. Powierzchnia mieszkania na podstawie tych wyników jest mniejsza niż deklarowana o ok 1,5 promila :) To są 3mm na ścianie 2m.
Ostateczne wymiary wyjdą po odbiorze.

Mi też wymiary wyszły z bardzo mały błędem. Dla ogólnego poglądu, rozmieszczenie mebli i urządzeń spokojnie wystarczy. Ale jeśli mówimy już o zamawianiu mebli na wymiar to tak jak wszyscy piszą wcześniej - dopiero po odbiorze - tu wymiary mieszkania sąsiada nic nie pomogą.

Kicek

Postautor: Kicek » 27 kwie 2016, 16:39

Ja poprosiłam budimex o projekt budowlany, tam są wymalowane pomieszczenia, ale i tak nie jest to dokładne :-) jak coś zawsze mogę komuś przerysowac z projektu budowlanego plan w AutoCADzie za drobną opłatą :-)

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”