Grzyb w nowym bloku od dewelopera Budimex przy Orlińsiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Awatar użytkownika
Trohgal

Re: Grzyb w nowym bloku od dewelopera Budimex przy Orlińsiego 4

Postautor: Trohgal » 18 maja 2016, 12:58

Temat był już poruszany na forum w trakcie budowy:
Budowa kondygnacji podziemnej Orlińskiego 4
wygląda na to ze u nas tego jednak nie było TBW (technologia betonu wodoszczelnego)
:(

sunder

Postautor: sunder » 18 maja 2016, 20:38

Grubo... już czuje jak to osiedle bedzie wygladac jak gwarancja minie. Po prostu deweloper przetrzyma okres gwarancyjny i zacznie sie placenie z funduszu remontowego. Wychodzi taniość, materialy i jakość prac. Ludzie jeszcze mieszkan nie wykonczyli a juz sie problemy robia.

Staś

Postautor: Staś » 19 maja 2016, 8:23

Myślicie, że gdyby cena za m2 byłaby wyższa to blok byłby lepiej zbudowany? Gdyby to był inny deweloper to nie pojawiałyby się usterki? Byłoby tak samo. Każdy deweloper buduje najtaniej jak może, a usterki pojawiają się wszędzie. Niska cena w Czyżynach wynika z kilu czynników, które są nieosiągalne dla innych deweloperów.

maks

Postautor: maks » 19 maja 2016, 11:51

Tak, cena to poziom zagęszczenia + mega cena za miejsca parkingowe = $$$ dla Budimexu :twisted:
Ludzie nie dajcie sobie wmawiać "jaka cena takie wykonanie" i nie odpuszczajcie (np. krzywych sufitów) :!:

iti

Postautor: iti » 30 maja 2016, 13:42

Słyszałem gdzieś tam, że to prawdopodobnie Tauron źle zabezpieczył podejście do bloku i przez to wlała się do niego woda, choć to tylko takie spekulacje, a może odsuwanie winy od siebie. Że niby to poprawili, ale woda musi sobie sama wyschnąć już. Ostatnio na wole w szybie windy widziałem, że nadal stoi... Trochę dziwne to tłumaczenie, że musi wyschnąć sama, a nie można by jej wyciągnąć jakąś pompą i zobaczyć czy znowu będzie się zbierała :?: A może ona sobie będzie tak wysychała do końca okresu gwarancji, aż zrobi się z tego problem wspólnoty mieszkaniowej :?: Pytajcie o to Budimex i zarządcę przy każdej możliwej okazji, bo byłoby kiepsko tak to zostawić...

K&R&Z&F

Postautor: K&R&Z&F » 01 cze 2016, 20:06

Witam Wszystkich,

Grzyb może być spowodowany zalaniem piwnic w marcu 2016, próbowali to osuszyć grzejnikami elektrycznymi, które teraz ktoś ukradł.
Może też być spowodowany złym odwodnieniem terenu - tego Budimex SA nie jest jeszcze pewien, mają to sprawdzić, na blok jest rękojmia 3 lata - i muszą to zrobić jeśli okaże się złe odwodnienie terenu - bo koszty wykonania odwodnienia, gdy minie okres rękojmii to jest kosmos...
Pisałam dziś oficjalnego maila w tej sprawie do Administratora budynku, żeby na pierwszym zebraniu wspólnoty przedstawił całą sytuację - przez telefon był mało rozmowny..
Mail dotyczył też natychmiastowego montażu podjazdu dla wózków dziecięcych - nie wiem czy wiecie ale te cudowne platformy nie mogą być używane przez wózki dziecięce (tylko dla wózków osób niepełnosprawnych). Padła propozycja, żeby Panie z wózkiem wjeżdżały przez garaż wprost do windy... Tyle że ja nie posiadam pilota do garażu bo nie posiadam samego garażu.
Pozdr.
K.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 04 cze 2016, 18:42

sunder pisze:Grubo... już czuje jak to osiedle bedzie wygladac jak gwarancja minie. Po prostu deweloper przetrzyma okres gwarancyjny i zacznie sie placenie z funduszu remontowego. Wychodzi taniość, materialy i jakość prac. Ludzie jeszcze mieszkan nie wykonczyli a juz sie problemy robia.

Ja widzę problem gdzie indziej. Na ogół proces budowlany wygląda następująco: inwestor wybiera generalnego wykonawcę inwestycji i zatrudnia inspektora nadzoru na budowę, aby w jego imieniu pilnował budowy tj. czy wykonuje zgodnie z projektem, specyfikacją, technologią itp. Najczęściej nadzór inwestorski sprawuje firma zewnętrzna - w interesie Inwestora leży aby nie była związana z generalnym wykonawcą bo inaczej będzie zmowa między nim...

Na naszym osiedlu wykonawcą jest Budimex, który buduje dla Budimex Nieruchomości. Czyli tak naprawdę jedna grupa. Nie ma zewnętrznej firmy pełniącej nadzór inwestorski - tym się zajmuje człowiek Budimexu...więc wnioski wysnujcie sami. Nadzór nad pracami na osiedlu jest kiepski. Młodzi kierownicy których nikt nie kontroluje, duży zakres prac, masa podwykonawców, szybkie tempo prac, krótkie terminy, "wyżyłowane" ceny na podwykonawcach...Niedoróbek będzie więcej. O4 to tak naprawdę dopiero początek :?

Feelip

Postautor: Feelip » 06 cze 2016, 22:11

Spróbuję Wam trochę pomóc w temacie i podpowiedziec jakie kroki podjąc. Nim zaczne powiedzcie mi jak wygladaja na 4-ce formalnosci? Czy trwa juz proces podpisywania umów przyrzeczonych przenoszących własność?Ktos taka podpisał? Powstała formalnie wspolnota, czy rzadzi dalej Budimex i jego pseudo "zarzadca"?

Gatha

Postautor: Gatha » 07 cze 2016, 9:31

Rządzi Budimex i jego zarządca. Umowy są ponoć w trakcie przygotowywania, ale nie słyszałam, aby ktoś już taką podpisał, choć podczas mojego drugiego odbioru końcem maja przedstawiciel Budimexu twierdził, że rozpoczęto podpisywanie takich umów. Nie brałbym jednak jego słów jako "pewnik", gdyż masę bajek od Budimexu było mi już dane niejeden raz usłyszeć.

Pasiek

Postautor: Pasiek » 07 cze 2016, 9:38

Gatha pisze:Rządzi Budimex i jego zarządca.

Ja mam umówiony termin na podpisanie umowy sprzedaży (przeniesienie własności) w przyszły wtorek, a klucze do mieszkania odebrałem 25.04, wtedy też Pani zapewniała że takie umowy były już podpisane przez osoby które odebrały klucze w pierwszym terminie.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”