Sporo wpisów na ten temat pojawiło się w wątku o budowie bloku, tymczasem lepiej założyć osobny temat, co by był porządek.
jasiek pisze:Czy ktoś z Was się orientuje jaka jest odległość w liczbach O4 od ul. Stella-Sawickiego ?

Marcel pisze:Sprawdź na google map, chociaż usunęli podziałke.
kuba pisze:wujek google maps:)

jasiek pisze:Ja sobie zmierzyłam na geoportalu i wyszlo mi między 98 a 122 m ale nie bylam pewna na której dzialce dokladnie stoi blok. Skoro tez pokazuje google koło 100m to tak musi być

niestety nie załącze tego mojego rzutu bo ma za duży rozmiar a w komórce ciezko mi to zmienić.
iti pisze:No go w zasadzie odległość nie jest taka mała, wygląda to dużo lepiej tutaj niż np. sporo budynków na Ruczaju oddzielonych od ruchliwej ulicy jedynie chodnikiem. Jeśli chodzi o poziom hałasu w mieszkaniach, to pewnie wiele się tu nie zmieni. Ale zawsze lepiej mieć taką drogę choć odrobinę dalej od okna. Przede wszystkim, to wolałbym, żeby na tej działce przed Orlińskiego 4 nie powstało już nic dużego, a gdyby jeszcze udało się tam zachować sporo zieleni to chyba byłoby optymalnie.
Marcel pisze:100m niby dużo, ale... Z map akustycznych więcej byłoby wiadomo. 1, 2 budynki dalej zwykle jest cicho, bo zasłaniają. Przynajmniej w osiedlach z wielkiej płyty.
Nowy pisze:No też nie było co się spodziewać, że kupując tam mieszkanie od strony zachodniej, będzie w nim cicho. Chyba każdy, kto kupował tam mieszkanie liczył się z tym, że nie będzie miał w nim cicho przed ulicę. Z drugiej strony to był wybór pewnie pomiędzy widokiem, a hałasem, a czy z czasem okaże się słuszny, to okaże się w przyszłości...

jasiek pisze:Mapy akustyczne sa dostępne.siedziałam tyle lat przy mapach na studiach ale akustyczne mi nigdy w ręce nie wpadly

Właśnie sprawdzalam. Wynika z nich, ze będziemy w zakresie 55-60 dB to chyba nie jest najgorzej.. Patrzą ze przy opolskiej maja 75-90dB to brzmi optymistycznie

Ja mialam maly wybór w 4 bo 1mieszkanie. Halas będzie to wiadome ale inaczej wygląda to jak jest dziura w ziemi a inaczej jak stoi blok i wtedy wszystko wydaje sie takie małe przy nim. Mieszkanie mam z widokiem na osiedle wiec powiedzmy te 15 m dalej niz sąsiedzi z naprzeciwka

kuba pisze:Nie ma co się znowu tak przejmować, teraz mieszkam przy ruchliwej ulicy ala Stella i to z 50 metrów, do tego z drugiej strony rondo i na nim tramwaje co skrzypią przy skręcie i nie ma dramatu... Ostatnio jak byłem przy O4 to nie ma znowu takiego hałasu, proponuje zainteresowanym stanąć sobie przy budynku i posłuchać tej
muzyki z nad stella 
jasiek pisze:No wlasnie wydaje mi sie, ze tam nie jest tak tragicznie. Stella Sawickiego tez nie aż tak ruchliwą droga jak Np aleje. Ja teraz mieszkam powiedzmy w ciszy i po tylu latach na pewno na poczatku będzie ciężko sie przyzwyczaić. Do lądujących samolotów sie przyzwyczaiłam to i do aut się da