Ochrona w budynku Orlińskiego 4 w Krakowie
Re: Ochrona w budynku Orlińskiego 4 w Krakowie
aż tak dokładnie tego nie sprawdzimy, natomiast wydaje mi się, że 1,07/m to jednak zdecydowanie za dużo
a teraz popatrzmy na to z drugiej strony
w naszym bloku mamy
powierzchnie użytkową lokali mieszkalnych 6416,87 m2
jak przemnożymy to przez 1,07zł wychodzi 6866,05zł
są 3 etaty wiec na jeden wychodzi brutto 2288,68
dużo ?
w naszym bloku mamy
powierzchnie użytkową lokali mieszkalnych 6416,87 m2
jak przemnożymy to przez 1,07zł wychodzi 6866,05zł
są 3 etaty wiec na jeden wychodzi brutto 2288,68
dużo ?
Trohgal pisze:a teraz popatrzmy na to z drugiej strony
Nie ma potrzeby patrzeć na to z drugiej strony, przecież to nie my tam siedzimy. A ochraniane jest w przybliżeniu 7500m2 - tak wynika z planu finansowego.
Nic mnie nie wnerwia tak jak ludzie zapatrzeni tylko na swoja JA
A patrząc z naszej strony jak 1,07zł to za dużo
to musimy zrezygnować z ochrony bo Nas po prostu na nią nie stać
A patrząc z naszej strony jak 1,07zł to za dużo
to musimy zrezygnować z ochrony bo Nas po prostu na nią nie stać
Trohgal pisze:Nic mnie nie wnerwia tak jak ludzie zapatrzeni tylko na swoja JA
Sąsiad wyluzuj

Nie ma co się denerwować i wnerwiać, nie jestem zapatrzony na swoje "JA", chcę podyskutować, jeżeli można taniej mieć ochronę i inne rzeczy za które płacimy to dlaczego mamy przepłacać. Mnie stać na 1,07 a być może kogoś już nie i będzie dążyć do zlikwidowania ochrony czy ograniczenia innych zapisanych czynności w planie finansowym. Pamiętaj te 1,07/m2 idzie do firmy ochroniarskiej, nie bezpośrednio do kieszeni Panów ochroniarzy więc poniższe wyliczenia odnośnie kwoty brutto na osobę mijają się kompletnie z celem.
Ja jestem najspokojniejszy człowiek na świecie 
ale uważam ze zawsze trzeba patrzeć na wszystko z każdej strony.
koszt pracownika z minimalna krajowa to 2231,29 żeby blok był chroniony 24h potrzebujemy 3 etaty + nikt nie oferuje ochrony po kosztach
wiec mniej więcej wychodzi te 1,07zł za metr
Nie można patrzeć tylko na to ze ktoś gdzieś płaci mniej, trzeba porównać jeszcze wielkość wspólnoty.

ale uważam ze zawsze trzeba patrzeć na wszystko z każdej strony.
koszt pracownika z minimalna krajowa to 2231,29 żeby blok był chroniony 24h potrzebujemy 3 etaty + nikt nie oferuje ochrony po kosztach
wiec mniej więcej wychodzi te 1,07zł za metr
Nie można patrzeć tylko na to ze ktoś gdzieś płaci mniej, trzeba porównać jeszcze wielkość wspólnoty.
Ja tam ogólnie nie jestem specjalnym zwolennikiem ochrony w bloku, nie do końca jestem fanem tego, żeby ktoś oglądał kiedy przychodzę, z kim przychodzę i jak przychodzę do mieszkania
Inna sprawa, że całe życie mieszkałem w bloku bez ochrony i nigdy nie zauważyłem, żeby mi jej brakowało
A jeżeli mają coś ukraść czy zniszczyć, to i tak to zrobią, co pokazuje kradzież grzejników w bloku Orlińskiego 4 
I to nawet nie chodzi o pieniądze, ale może za część tej kwoty, albo całość lepiej byłoby zadbać bardziej o otoczenie lub inne rzeczy w bloku
Myślę, że nawet jeśli chodzi o pokrywanie strat powstałych w wyniku braku ochrony byłoby to tańsze niż jej utrzymanie...

I to nawet nie chodzi o pieniądze, ale może za część tej kwoty, albo całość lepiej byłoby zadbać bardziej o otoczenie lub inne rzeczy w bloku

Jak ochroniarz siedzi w kantorku i nie wychyla się jest źle, kiedy wykazuje zainteresowanie też nie dobrze. Nie ma co bić piany tylko na pierwszym spotkaniu wspólnoty przegłosować sprawę... Trochę wyrozumiałości dla siebie nawzajem drodzy sąsiedzi 

Jeżeli większość we wspólnocie przegłosuje na zebraniu pozostawienie ochrony, to czy kogoś stać płacić 1,07 zł za metr użytkowy czy nie, będzie płacić. Kluczowe pytanie czy jeśli płaci się na ochronę, to czy spełnia ona swoje zadanie i przynosi korzyści wspólnocie. Wypadek z grzejnikami temu raczej przeczy, ale zadecyduje większość.
Fiszka pisze:Jak ochroniarz siedzi w kantorku i nie wychyla się jest źle, kiedy wykazuje zainteresowanie też nie dobrze. Nie ma co bić piany tylko na pierwszym spotkaniu wspólnoty przegłosować sprawę... Trochę wyrozumiałości dla siebie nawzajem drodzy sąsiedzi
też jestem za tym aby jak najszybciej się zebrać a o planowanym spotkaniu nie informować na forum ale ogłoszeniem na klatkach tak aby wszyscy wiedzieli ze to nasze wspólne dobro - bo nie każdy siedzi na forum - sam jestem nowicjuszem i dopiero kilka tematów mnie poirytowało - dzisiaj pewnie bede pisał a jutro juz odpocznę na kilka m-cy
Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”