Grillowanie w ogródkach na parterze i na balkonach bloku Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Amis

Re: Grillowanie w ogródkach na parterze bloku Orlińskiego 4

Postautor: Amis » 05 lip 2016, 14:43

Mysle ze to pewnie jest przede wszystkim o mnie. Przepraszam nie chcialem nikogo urazic tym a nie wiedzialem ze dym unoszący sie do innych mieszkan może komuś przeszkadzać lub nawet dokuczać – nikt osobiście nie zwrócił mi uwagi ze taka sytuacja ma miejsce (mimo, iż okazja jest bo wystarczy zagadać przez płot)- wręcz przeciwnie były osoby chętne, które miały ochote dołączyć do wspólnego grillowania Jestesmy ludzmi, wiec mysle ze fajnie byłoby porozmawiac na żywo a każda sprawa może zostać rozwiazana w przyjemny i mily sposób.
Mogę też dodać, ze po spacerze po osiedlu Avia zauważyłem ze inni maja grille przy balkonach - nie tylko na parterze więc postanowiliśmy zakupić i do nas.

Na koniec mam rowniez do Was prosbe, gdyz niestety ale tak jak wspomial Stas sa rzeczy ktore Wy robicie, a które my widzimy juz po fakcie- nie mozemy pojsc i pogadac a pewnie robicie te rzeczy odruchowo nie zdajac sobie sprawy, że komus moga przeszkadzac- tak samo jak My z parteru nie wiedzielismy. Prosimy o nie trzepanie popiołu przez balkon, a tym bardziej nie zrzucanie petów, rowniez o nie trzepanie dywanów, chodniczków, czy chociażby worków z odkurzacza. Może w danej chwili nikogo nie ma w ogródku ale to widać potem jak się sprząta poręcz balkonu nie wspominając o tym co mozna znaleźć w trawie.
Jestesmy sasiadami- wpolpracujmy a nie obrzucajmy sie jadem.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 05 lip 2016, 16:57

Panie@ Amis osobiście widziałem jak piętro pode mną strzepują popiół na balkonie, myślę że z 6 piętra na parter nie doleci ale na pewno na 5 piętrze są ślady popiołu, co do pyłu na poręczy to jest i u mnie na 7 piętrze bo to leci z budowy. A co do grillowania to można zakupić elektryczny i problem rozwiązany :) A z 7 piętra daleko iść aby upominać sąsiada 8-)

kibras

Postautor: kibras » 05 lip 2016, 22:11

Mieszkam na 1. piętrze i sąsiedzi z parteru nieraz robili grilla. Ani razu mi to nie przeszkadzało, nie było nic czuć w mieszkaniu. Nie wiem, być może dym leci gdzieś wyżej, ale u mnie problemu z tym nie ma. Jak byłby to dla mnie problem, to najprościej jest zwrócić uwagę. Myślę, że nikt by się nie obraził. A co do pyłu na barierkach to myślę, że jest wszędzie i przez następne 2 lata pewnie jeszcze będzie. Nawet w mieszkaniu widzę pył, który się dostaje oknami.

michalb

Postautor: michalb » 05 lip 2016, 22:28

Staś pisze:Jest coś takiego jak kultura i tzw. dobry obyczaj, który nie jest zapisany w żadnych kodeksach. Jeśli jakieś działanie szkodzi innej osobie lub ogółowi należy powstrzymać się od szkodliwego działania . Chamówa wychodzi i wiocha z ludzi, Myślą, że jak wzięli kredyt na 30 lat i maja te kilkanaście metrów trawy i kilkadziesiąt metrów betonu, to mogą robić co chcą. NIE, nie mogą! Jeśli nie zgadzasz się ze mną , to dam Ci przykład. Będziesz grilował na parterze i dymił i smrodził, cwaniaczku, ludziom do mieszkań, a ja mieszkając na, np. I piętrze nasikam Ci na głowę i na tego grilla. Co mi zrobisz, nie mając zdjęć, dowodów czynu nieobyczajnego? NIC! Chcesz się bawić tak dalej? Może jakaś uchwała?

Staś, to mówiąc wprost, nie jest przykład, lecz groźba.

W twoim zapytaniu "Co mi zrobisz, nie mając zdjęć, dowodów czynu nieobyczajnego?" zauważam, że są z góry błędne 3 założenia.
1. Dlaczego uważasz, że ktoś za to że sikać będziesz mu na grilla i na głowę będzie chciał ci coś zrobić, przecież to naturalne że sąsiedzi tak wyrażają sobie uczucia, gdy dzieli ich co najmniej jedno piętro.
2. Żeby komuś coś zrobić nie trzeba mieć dowodów. Jak sam piszesz wystarczy poczuć lub zobaczyć dym z grilla, wtedy reakcja jest natychmiastowa, wystawienie k...a i lanie sąsiadowi na głowie i grilla.
3. Zazwyczaj robi się grilla w kilka osób, wystarczy świadek, by coś zrobić.

Zadaję sobie sprawę że sąsiada intencją było dbanie o porządek na nieruchomości, dlatego wnioskuję że sąsiad podobnie będzie reagował na innych "cwaniaczków" z góry którzy np. pety rzucają tym z parteru na ogródek.

ATM

Postautor: ATM » 05 lip 2016, 23:02

Jeśli ciało A działa na ciało B siłą F (akcja), to ciało B działa na ciało A siłą (reakcja) o takiej samej wartości i kierunku, lecz o przeciwnym zwrocie.
III zasada dynamiki Newtona
:D :D :D :D

Bynajmniej na początku nie ma się co napinać :) podstawa to rozmowa, nie każdy musi się lubić ale musimy się na tyle dotrzeć by jakoś ze sobą sąsiadować :)

AdamS

Postautor: AdamS » 06 lip 2016, 9:45

wojtekf troche cię nie rozumie. skoro pył z 6 pietra nie dolatuje na parter to jak dym z małego grilla może dochodzić aż na siódme pietro? rozumie, że sąsiad mógł (sam także paliłem na parterze) zakłócać spokój sąsiadowi na pierwszym, drugim, czwartym, ale na siódmym? to nie idzie kominem o średnicy 30 cm :D

AdamS

Postautor: AdamS » 06 lip 2016, 10:22

a druga sprawa to kultura - sami próbujecie kogoś nawrócić na "dobre życie sąsiedzkie" a nagle rzucacie takimi pomysłami, że aż włos na głowie sie jeży

- jednemu przeszkadza dym, ale zjeść z 7 piętra się nie chce, winda jest to tak dla przypomnienia - czyżby chojrak w sieci?
- drugi chce stosować metode oko za oko, ale upomnieć chłopa, zwrócić deliktanie uwagę na parterze idąć do góry już się nie da?
- trzeci natomiast wymaga kultury a sam będzie sikał na innych czy będzie rzucał pety? nie zapominaj, że ktoś nie bedzie szukał dowodów na miare XXI wieku -czyt. zdjęc, viedo, tylko najpierw w sposób kulturalny zapyta co odpier... a nast sam pójdzie na góre i domyśl się co ci zrobi - skoro ty nie potrafisz użyć słów aby komuś zwrócić uwagę, że coś ci przeszkadza i uzywasz metod zwierząt które kierują się instynktem a nie mózgiem

także jak szukacie kultury u innych to może zacznijcie od siebie? bo póki co tylko narzekacie zamiast się cieszyć tym, że macie nowe, młode osiedle, gdzie można sprawy rozwiązywać a nie po polsku "gdybać", ciśniecie po innych a to ze zarządca ładuje nas po kieszeni i robi przekrety to już nie zwracacie uwagi? ktoś dokładnie przeanalizował fakture od promosu?
to że można by było otworzyć duży parking i problem blokowania aut sam by sie rozwiązał, to że garaż po nami stoi pusty i na wyładunek także nie można tam wjechać bo robi sie problem? może tą droga warto pomyśleć
dlaczego aż takie kwoty płacimy za użytkowanie miejsca które swoją droga kosztowały bagatela 25000
dlaczego jeszcze nikt z młodych matek nie upomniał sie stosownie do zarzadzcy o zainstalowanie szyn na schody zamiast widny, którą zanim matka z dzieckiem odpali to mija 20 minut? szyny są! i czekaja w biurze budimexu.

po ostatnich fakturach czekam na zebranie. po pierwsze by odwołać pewne instytucje - bo przy zakupie zapewniano nas ze ochrony nie bedzie a jest - tylko po co? po dwa kupiłem mieszkanie za 4k/m i czekaem 2 lata nie po to by teraz ktos odrabiał straty na metrze i kosili nas jak za wynajem mieszkania z którego własnie sie wyprowadziem.

krecik

Postautor: krecik » 06 lip 2016, 11:27

Witajcie sąsiedzi,
z tego co wiem, każdy z Nas wiedział, że mieszkanie w bloku nie jest tym samym - co mieszkanie w domu.
Jeden lubi ledy, drugi grilluje na ogródku czy też balkonie, trzeci wierci poza godzinami dozwolonymi, czwarty ma psa, piąty ma małe dziecko, które regularnie krzyczy w nocy, szósty zastawia mi miejsce parkingowe na kilka godzin, siódmy pali papierosy (dym unosi się do góry), ósmy..., dziewiąty... - można tak wymieniać, a jest Nas trochę.

Z mojego punktu widzenia - wysokiego, bo z 7 piętra - wynika, że grillowanie sąsiadów z parteru nie przeszkadza (oczywiście nie chodzi tutaj tylko o parter, bo sąsiedzi na 3, 4 piętrze także grillują).
Jeżeli znajdują się tutaj osoby, którym grillowanie sąsiadów nie odpowiada, osoby te powinny osobiście powiedzieć sąsiadom o swoich spostrzeżeniach, bądź też problemach, a przede wszystkim zamknąć okno. Anonimowe wypisywanie na forum nie ma sensu. Jeżeli każdy z Nas miałby odwagę podpisywać się pod postami, np. numerem mieszkania wydaje mi się, ze forum zyskałby większą wartość. Anonimowe wypisywanie dekalogu problemów bloku nie ma najmniejszego sensu. Dlaczego nikt nie pisze o fatalnych podpięciach dla rowerów, o małym placu zabaw dla dzieci, o braku miejsc parkingowych,o braku zieleni na osiedlu, o wysokim czynszu, itp. - tymi sprawami powinniśmy się teraz zainteresować.
Moim zdaniem doszukujemy się już na samym początku powodów do kłótni z sąsiadami.
Dajmy każdemu z Nas funkcjonować normalnie, zwłaszcza, że większość z Nas rozpoczyna "życie na swoim".
Jeżeli nie będziemy robić problemów, może i na 7 piętrze rozpoczniemy grillowanie :)
Nie znamy się wszyscy więc może zaproponujmy jakieś spotkanie integracyjne przy piwie, wtedy każdy będzie mógł się wypowiedzieć na wszystkie tematy.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 06 lip 2016, 11:58

@Adams ty chyba nigdy grilla na oczy nie widziałeś :lol: i jak może dymić :lol:
@krecik do mnie dym jakoś doleciał, następnym razem na pewno zwrócę uwagę panu z parteru, a okna nie mam zamiaru zamykać z powodu że ktoś sobie grilluje.

Staś

Postautor: Staś » 06 lip 2016, 12:35

Do michalb . Twoja wolność osobista kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność osobista drugiego. Możemy się jeszcze długo licytować na gorsze i lepsze przykłady, ale proszę nie naruszać dóbr innych osób. Moją i innych lokatorów wolnością jest, żeby przebywając w swoim mieszkaniu nie być zadymionym i nie musieć wąchać cudzego grilla- bo nie każdy chce, lubi i nie każdy musi. Twoją wolnością jest zrobić sobie grilla, ale w taki sposób, żeby nie naruszać dóbr innych osób. Jeśli jesteś w stanie zrobić grilla bezdymnego i bezzapachowego, to proszę bardzo. W przeciwnym razie proszę powstrzymać się od grilowania. Licytacje typu, dym doleci do n-tego piętra, albo nie doleci, albo może wiatr się zmieni są poniżej normy.
Proszę nie smrodzić i nie dymić.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”