Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
AdamS

Re: Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 4

Postautor: AdamS » 08 sie 2016, 11:23

Przepraszam Cię Trohgal - ale skoro ja spotkykam się z ludźmi i każdy wylewa swoje niezadowolenie na zarządce to znaczy, że coś jest nie tak? nie była to pierwsza osoba, nie była to osoba 5 ale to już kolejny sąsiad, z którym rozmawiam i widze, że robieni jesteśmy w bambooko. Co innego było nam obiecywane przed podpisaniem umowy a co innego otrzymujemy.
Jeżeli jesteś osobą z budimexu - tzw. trollem który pucuje tu dobry pr dla nich to po prostu zamilcz bo i tak nie zejdziesz z nami na spotkanie a ono prędzej czy później się odbędzie,
bo wychodzi na to ze obietnice na gębę sa w naszym kraju bez pokrycia i chyba wszystko będzie trzeba mieć na papierze.
a pan Leszek póki co zamiast zająć sie sprawami ważnymi - bo ludzi już mieszkaja - to mierzy czas światła na klatce schodowej - a domofon dalej zjeb....

tak samo sprawa parkingów chociażby! nie byłem gotowy by kupic miejsce przed zakupem mieszkania ale teraz jestem na tak bo sytuacja sie zmieniła, w trakcie podpisywania umowy mialem potwierdzenie ze duzy parking obok bloku będzie dostępny i dla nas a teraz okazuje sie ze to parking z jest przeznaczeniem na budynki 8 i 10 nie dla nas. Myślałem ze tylko ja takie obietnice otrzymałem ale już mi dwóch sąsiadów potwierdziło, że oni także czekali aż ruszy sprzedaż tamtych miejsc.

gucio

Postautor: gucio » 08 sie 2016, 11:45

a jakiego macie teraz zarzadce? z budimeksu czy nowego?

iti

Postautor: iti » 08 sie 2016, 12:24

To ja proponuję spisywać tu listę spraw, które będą do poruszenia na pierwszym spotkaniu wspólnoty i spotkania z zarządcą. Wrzucam pierwszy punkt do listy, uzupełniajcie kolejne, bo tak sobie gdybać, że coś się komuś nie podoba, bez mówienia o tym, co, to sobie można pisać w nieskończoność.

Lista spraw do poruszenia na zebraniu wspólnoty:
1) Jak wygląda osuszanie wilgoci w klatce B, czy nie ma już przecieku i żeby zostało to naprawione na stałe, a nie tylko zamalowane.

@gucio, to ciągle zarządca podarowany przez Budimex.

KaWa

Postautor: KaWa » 08 sie 2016, 12:55

AdamS pisze:Przepraszam Cię Trohgal - ale skoro ja spotkykam się z ludźmi i każdy wylewa swoje niezadowolenie na zarządce to znaczy, że coś jest nie tak? nie była to pierwsza osoba, nie była to osoba 5 ale to już kolejny sąsiad, z którym rozmawiam i widze, że robieni jesteśmy w bambooko. Co innego było nam obiecywane przed podpisaniem umowy a co innego otrzymujemy.
Jeżeli jesteś osobą z budimexu - tzw. trollem który pucuje tu dobry pr dla nich to po prostu zamilcz bo i tak nie zejdziesz z nami na spotkanie a ono prędzej czy później się odbędzie,
bo wychodzi na to ze obietnice na gębę sa w naszym kraju bez pokrycia i chyba wszystko będzie trzeba mieć na papierze.
a pan Leszek póki co zamiast zająć sie sprawami ważnymi - bo ludzi już mieszkaja - to mierzy czas światła na klatce schodowej - a domofon dalej zjeb....

tak samo sprawa parkingów chociażby! nie byłem gotowy by kupic miejsce przed zakupem mieszkania ale teraz jestem na tak bo sytuacja sie zmieniła, w trakcie podpisywania umowy mialem potwierdzenie ze duzy parking obok bloku będzie dostępny i dla nas a teraz okazuje sie ze to parking z jest przeznaczeniem na budynki 8 i 10 nie dla nas. Myślałem ze tylko ja takie obietnice otrzymałem ale już mi dwóch sąsiadów potwierdziło, że oni także czekali aż ruszy sprzedaż tamtych miejsc.

Widzę, ze robi sie bardzo mila atmosfera na naszym forum :)
Wygląda na to, ze jak ktos nie obsmarowuje zarządcy lub dewelopera to jest po zlej stronie mocy i NA PEWNO jest kablem... A myślałam, ze forum jest po to, żeby każdy mógł sie wypowiedzieć.

Zobaczymy ilu z tych zainteresowanych zabierze glos na spotkany wspólnoty, a ilu "poprostu zamilczy"...

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 08 sie 2016, 13:25

decyzje powinny być podjęte na faktach, a nie na kwotach z nie wiadomo skąd.
Poza tym mam już doświadczenie z jedna wspólnota i wiem ze nie jest łatwo znaleźne coś innego.
Chodzi mi o to żebyśmy nie wylali dziecka z kąpielą wiec jak ktoś chce zmienić zarządce zmieniajmy,
ale znajdźmy pierwsze kogoś kto się podejmie to robić za mniejsze pieniądze i w lepszej jakości.
No i żeby się potem nie okazało za zaliczki były za male i mamy konto na minusie, a firma sprzątająca i pogotowie techniczne to kto inny.

AdamS a co Ci obiecywano a czego nie dotrzymali ?
przy zakupie mieszkania od razu się dowiedziałem ze współczynnik mieszkań do miejsc będzie mały,
ze parking za naszym blokiem nie będzie tylko dla nas.
no i wykombinowałem sobie ze będzie problem z parkowaniem.

z Budimeksem łączy mnie jedynie udany zakup mieszkania z którego jestem zadowolony

Awatar użytkownika
Żółwik

Postautor: Żółwik » 08 sie 2016, 21:18

iti pisze:To ja proponuję spisywać tu listę spraw, które będą do poruszenia na pierwszym spotkaniu wspólnoty i spotkania z zarządcą. Wrzucam pierwszy punkt do listy, uzupełniajcie kolejne, bo tak sobie gdybać, że coś się komuś nie podoba, bez mówienia o tym, co, to sobie można pisać w nieskończoność.

Lista spraw do poruszenia na zebraniu wspólnoty:
1) Jak wygląda osuszanie wilgoci w klatce B, czy nie ma już przecieku i żeby zostało to naprawione na stałe, a nie tylko zamalowane.

Moje propozycje:

2) Ochrona budynku - czy jest sens utrzymywać w dalszych miesiącach ochronę, a jeśli tak to czy w takim zakresie obowiązków jak teraz

3) Kontener budowlany - ustalenie terminu do kiedy zostawiamy kontener budowlany pod O4 (od września ruszają odbiory mieszkań na 06).

4) zgłoszenie administratorowi zauważonych usterek w częściach wspólnych - nie każdy zgłasza usterki na bieżąco do administracji

5) pojemnik, przegródka na ulotki przy skrzynkach na listy - prawie codziennie ulotki UPC, mebli na wymiar, ekip budowlanych wyciągane ze skrzynek na listy lądują na ziemi w klatce lub windzie.

jasiek

Postautor: jasiek » 08 sie 2016, 21:30

Moje pytanie do Was: 1. Z czego są niezadowoleni mieszkańcy skoro Adam powołuje się na tylu nie zadowolonych 2. Które uchwały są dla nas niekorzystne wg Was?

wojtekf

Postautor: wojtekf » 08 sie 2016, 22:09

Co do pojemnika na ulotki to i tak się mija z celem bo musiałby być przeniesiony domofon na pierwsze drzwi i przed nimi powieszony pojemnik na ulotki

ATM

Postautor: ATM » 08 sie 2016, 23:12

Może to drobiazg ale czy:
*Budimex dzieli z nami koszty eksploatacji lamp nad parkingiem wzdłuż bloku? Lampy są podwójne i jakby nie było oswietlamy ich obiekt.
*czy posiadają jakiś czujnik zmierzchu czy włączane są o danej godzinie, włączają się jak jest jeszcze jasno..

jasiek

Postautor: jasiek » 08 sie 2016, 23:32

ATM raczej dzieli. W akcie notarialnym z tego co pamiętam bylo że koszty oświetlenia mamy dzielić z mieszkańcami O6 a póki co Budimex tym zarządza.. Kiedy się włączają to nie zwróciłam uwagi :roll:

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”