No dobrze, kto będzie mieszkał przy Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
ATM

Re: No dobrze, kto będzie mieszkał przy Orlińskiego 4

Postautor: ATM » 10 gru 2014, 23:50

Nie wiem czy zauważyliście ale są znaczne postępy we wpisach do ksiąg wieczystych :)
Wynika z nich to, że sprzedanych zostało 126 mieszkań (86 wpisów + 40 wniosków oczekujących na wpis ). Z kolei na stronie budimexu jest nadal 12 mieszkań w ofercie (numery, które nie widnieją w księgach wieczystych) zatem albo wciąż są tylko zarezerwowane i będą jeszcze w sprzedaży albo przyszli sąsiedzi na tyle umiejętnie przedłużają podpisanie umowy deweloperskiej :P

keniger

Postautor: keniger » 11 gru 2014, 0:06

ja kupilem na orlinskiego 1 a moje mieszkanie nadal wisi na stronie...

jasiek

Postautor: jasiek » 11 gru 2014, 9:28

Oni te wpisy na stronie z listą mieszkań aktualizują raz w miesiącu. Więc nie ma się czym przejmować ;)

ATM

Postautor: ATM » 11 gru 2014, 10:46

Nie martwię się :D aczkolwiek przyznam ze tą sytuacje na stronie i w księgach obserwowałem przez dłuższy czas niż miesiąc i ta prawidłowość była zachowana :D czysta ciekawość :D ^^

iti

Postautor: iti » 11 gru 2014, 11:23

Też ostatnio zauważyłem, że tam jakieś zmiany, ale aż tak dokładnie, to nie śledziłem :)
Swoją drogą, gdyby się okazało, że kilka umów deweloperskich było podpisanych już po najbliższych świętach, to byłoby chyba dla wszystkich mieszkańców dobrze, bo zmieniają się zasady gwarancji na nowe mieszkania i może jeśli część mieszkańców będzie już objętych nową ustawą, to reszta teoretycznie też chyba mogłaby na tym skorzystać, jeśli chodzi o ewentualne wady budynku jako całości :)

Dota

Postautor: Dota » 13 gru 2014, 19:49

ok może to głupie pytanie, ale gdzie spr. czy jest już dokonany wpis do księgi wieczystej?

iti

Postautor: iti » 13 gru 2014, 21:31

Można dzięki temu dosyć dokładnie poznać sąsiadów ;) Co ciekawe, nadal nie ma w dziale hipoteka wpisanego banku,a niby Budimex miał częściowo finansować budowę z kredytu.

s_k

Postautor: s_k » 14 gru 2014, 15:27

iti pisze: Co ciekawe, nadal nie ma w dziale hipoteka wpisanego banku,a niby Budimex miał częściowo finansować budowę z kredytu.

Ale chyba z tego zrezygnował. Coś mi się kołacze po głowie, że z naszej umowy deweloperskiej już ten zapis został wykreślony.

iti

Postautor: iti » 14 gru 2014, 18:55

To byłoby całkiem nieźle, gdyby bank nie był wpisany do hipoteki budynku. Jakoś tak to bezpieczniej wygląda. No a Budimex szybko sprzedał tam wszystkie mieszkania i dostaje na bieżąco kasę na budowę po każdym etapie, więc wydaje się dosyć logiczne to, że w tej sytuacji nie jest potrzebne dodatkowe finansowanie.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”