Grillowanie w ogródkach na parterze i na balkonach bloku Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
AdamS

Re: Grillowanie w ogródkach na parterze bloku Orlińskiego 4

Postautor: AdamS » 06 lip 2016, 13:56

@wojtekf widziałem różne grille - nie wiem do czego chciałeś to porównać? a co gorsze widziałem też grilla sąsiada - tego nawet grillem nazwać nie można. :D :D :D

sprawa jest bardzo prosta jak dla mnie. boli cię grillowanie sąsiada? to podejdź i powiedz, że ci przeszkadza, zabronić mu nie możesz

"Nie ma zapisów prawnych, które zabraniałyby grillowania. Trzeba jednak pamiętać, że zgodnie z przepisami w obiektach oraz na terenach przyległych do nich, zabronione jest wykonywanie czynności, które mogą spowodować pożar lub jego rozprzestrzenienie się. Nie wolno więc między innymi rozpalać ognia lub wysypywać gorącego popiołu i żużlu w miejscu umożliwiającym zapalenie się materiałów palnych czy wykonywać czynności mogących wywołać niebezpieczeństwo pożaru (w tym rozniecanie ognia w miejscach niewyznaczonych do tego celu) w lasach i na terenach śródleśnych, na obszarze łąk, torfowisk, jak również w odległości do 100 metrów od granicy lasów.

Wynika z tego, że każdy kto zachowuje odpowiednie (m.in.powyższe) środki ostrożności może na terenie prywatnej posesji rozpalić grilla lub ognisko i nie łamie w tej sposób przepisów przeciwpożarowych, ani zapisów Kodeksu Wykroczeń (art. 82§1 i 2). Ale muszą to być "czyste" źródła ognia. Do ich rozpalania nie wolno używać śmieci, plastikowych przedmiotów (butelek) czy odpadów roślinnych. Zatem jeśli organizujemy ognisko z kiełbaskami to może się w nim palić tylko np. podpałka albo drewno. Inaczej szybko narazimy się na interwencję Straży Miejskiej."

czymś innym jest sikanie, wylewanie płynów, rzucanie petów przez balkon a tym bardziej komuś na teren ogrodzony.

Nowy

Postautor: Nowy » 06 lip 2016, 14:22

A nie prościej byłoby, gdyby sobie wszyscy fani grillowania ogarnęli grille elektryczne na balkon, do ogródka itp. :?: Ja mam taki zamiar, nie ma dymu z węgla, rozpałki, czuć tylko grillowane rzeczy :) Jak myślicie :?: I chyba nie ma się o co kłócić jakoś specjalnie, wszystko z czasem uda się wypracować, żeby było dobrze.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 06 lip 2016, 14:26

@AdamS a widziałeś palące się grille ? Czy tylko w sklepie ? :lol: Z każdego grilla będzie dymić.
Mówisz o kłótniach na forum a puki co to sam nakręcasz takie zachowanie :D
Ja mam rozum i wiem żeby nie śmiecić komuś na parterze i mam na tyle wyobraźni aby nie rozpalać grilla węglowego na balkonie :)
A co do przepisów to Ameryki nie odkryłeś :D
A ten teren ogródka to nie jest prywatna przestrzeń, tylko część wspólna, tak samo jak loggie i balkony i są one tylko oddane do indywidualnego użytkowania ale nadal są one częścią wspólną a nie prywatną przestrzenią.
@Nowy dokładnie o to samo mi chodzi

AdamS

Postautor: AdamS » 06 lip 2016, 15:22

nie no tylko w sklepie widziałem i w sumie raz jak szedł autostradą - tak tak też byłem zdziwiony [facepalm] myślę ze powinieneś zostać bohaterem w swoim domu

chciałem ci tylko wytłumaczyć, że masz prawo aby zwrócić komuś uwagę jak ci to przeszkadza, ale nie masz prawa zabronić
ale za każdym razem jak zadaje ci jakieś pytanie to odpowiadasz na całkiem inne nie zadane

wojtekf

Postautor: wojtekf » 06 lip 2016, 15:30

Panie @AdamS nie potrzebuje nauczyciela :) bo dobrze wiem że mogę zwrócić komuś uwagę :) a chciałem ci wytłumaczyć że każdy grill będzie dymił, tak więc nie rozumiem twoich wywodów o autostradzie :lol: proponuje zluzować bo nabijasz niepotrzebne ciśnienie 8-)

michalb

Postautor: michalb » 06 lip 2016, 22:45

Staś pisze:Do michalb . Twoja wolność osobista kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność osobista drugiego. Możemy się jeszcze długo licytować na gorsze i lepsze przykłady, ale proszę nie naruszać dóbr innych osób. Moją i innych lokatorów wolnością jest, żeby przebywając w swoim mieszkaniu nie być zadymionym i nie musieć wąchać cudzego grilla- bo nie każdy chce, lubi i nie każdy musi. Twoją wolnością jest zrobić sobie grilla, ale w taki sposób, żeby nie naruszać dóbr innych osób. Jeśli jesteś w stanie zrobić grilla bezdymnego i bezzapachowego, to proszę bardzo. W przeciwnym razie proszę powstrzymać się od grilowania. Licytacje typu, dym doleci do n-tego piętra, albo nie doleci, albo może wiatr się zmieni są poniżej normy.
Proszę nie smrodzić i nie dymić.

Staś nie zrozumiałeś mojego wpisu.

Twój przykład miał charakter groźby.
Jeśli kogoś we wpisie określasz jako "chamstwo" lub "cwaniaczków", a sam zamierzasz sikać na grilla i głowę, to spójrz raz jeszcze na to co napisałeś i oceń, czyja wolność byłaby naruszona z większym skutkiem.

Zakupiłem mieszkanie na 6 piętrze. mnie problemy grilla z parteru nie dotyczą i nie będą dotyczyć. Za to z 6 piętra dobrze widać kto jak szanuje tych na parterze. kto pety rzuca i kto trzepie wykładziny/wycieraczki.

Nie uzewnętrzniam też moich frustracji. Jako osoba niepaląca nie chcę wąchać dymu papierosów od sąsiadów poniżej, więc jak go czuję, to na te kilka minut okno zamknę.

Kończąc stwierdziłem też że rozumiem charakter wpisu, ale jeśli zamierzasz w ten sposób moralizować innych sąsiadów, to bądź gotów na to że ktoś w zupełnie przeciwny sposób postrzega czym jest wolność i nie pozwoli sobie sikać na głowę i grilla.

KaWa

Postautor: KaWa » 07 lip 2016, 15:38

wojtekf pisze:Panie @AdamS nie potrzebuje nauczyciela :) bo dobrze wiem że mogę zwrócić komuś uwagę :) a chciałem ci wytłumaczyć że każdy grill będzie dymił, tak więc nie rozumiem twoich wywodów o autostradzie :lol: proponuje zluzować bo nabijasz niepotrzebne ciśnienie 8-)

Ja widziałam kiedyś grill idącego drogą szybkiego ruchu, szybki to on nie był...

kibras

Postautor: kibras » 28 lip 2016, 0:07

Amis pisze:Mysle ze to pewnie jest przede wszystkim o mnie. Przepraszam nie chcialem nikogo urazic tym a nie wiedzialem ze dym unoszący sie do innych mieszkan może komuś przeszkadzać lub nawet dokuczać – nikt osobiście nie zwrócił mi uwagi ze taka sytuacja ma miejsce (mimo, iż okazja jest bo wystarczy zagadać przez płot)- wręcz przeciwnie były osoby chętne, które miały ochote dołączyć do wspólnego grillowania Jestesmy ludzmi, wiec mysle ze fajnie byłoby porozmawiac na żywo a każda sprawa może zostać rozwiazana w przyjemny i mily sposób.
Mogę też dodać, ze po spacerze po osiedlu Avia zauważyłem ze inni maja grille przy balkonach - nie tylko na parterze więc postanowiliśmy zakupić i do nas.

Na koniec mam rowniez do Was prosbe, gdyz niestety ale tak jak wspomial Stas sa rzeczy ktore Wy robicie, a które my widzimy juz po fakcie- nie mozemy pojsc i pogadac a pewnie robicie te rzeczy odruchowo nie zdajac sobie sprawy, że komus moga przeszkadzac- tak samo jak My z parteru nie wiedzielismy. Prosimy o nie trzepanie popiołu przez balkon, a tym bardziej nie zrzucanie petów, rowniez o nie trzepanie dywanów, chodniczków, czy chociażby worków z odkurzacza. Może w danej chwili nikogo nie ma w ogródku ale to widać potem jak się sprząta poręcz balkonu nie wspominając o tym co mozna znaleźć w trawie.
Jestesmy sasiadami- wpolpracujmy a nie obrzucajmy sie jadem.

A propos prosimy o nie zrzucanie cumlów, czapek, piłek i innych sprzętów baby:) A najlepiej w ogóle nie wychodzić na balkony, loggie i ogrody. Unikniemy kontrowersji;)

Jaja se robie i Prywatnie czekam na grill!

Yassa

Re: Grillowanie w ogródkach na parterze i na balkonach bloku Orlińskiego 4

Postautor: Yassa » 02 lip 2017, 13:54

ania84 pisze:Wraz z mężem i naszym dzieckiem od jakiegoś czasu zaczęliśm robić na balkonie kiełaski na grillu i w sumie co w tym złego? Tutaj pozdrawiam sąsiada z mieszkania nad nami, który darł się jak szalony, że mu dymimy w mieszkaniu, a przecież dym czy to z papierosa czy to z grilla nie jest codziennie i cały czas... W sumie wprowadziliśmy się 3 tygodnie temu, całe życie oboje mieszkaliśmy w domu i jednak chcemy pozostawić sobie jakiś substytut chociażby zrobieniem grilla...

Polecam zapoznać się z artykułem, zakupić grill elektryczny i przestać uprzykrzać życie sąsiadom.
m.bankier.pl/wiadomosc/Czy-mozna-rozpalic-grilla-na-balkonie-w-bloku-3357304.html

ania84

Re: Grillowanie w ogródkach na parterze i na balkonach bloku Orlińskiego 4

Postautor: ania84 » 02 lip 2017, 14:21

A więc polecam lekturę:
fakt.pl/pieniadze/prawo/grill-na-balkonie-czy-mozna-grillowac-na-balkonie-co-na-to-prawo/fq12w0y

I przytoczę fragment:
Nie ma przepisu, który wprost zabraniałby grillowania na balkonie w bloku. Regulacje nie wspominają także nic o ogródkach przylegających do mieszkań – na parterze budynku. Nie oznacza to, że grilla można bezkarnie rozpalać zawsze i wszędzie. – Zakaz grillowania w miejscach może zostać wprowadzony w statucie spółdzielni lub w regulaminie wspólnoty mieszkaniowej. Wówczas sankcje za złamanie takiego zakazu również określone są w aktach – tłumaczy radca prawny, Barbara Jaskulska.

A w naszym regulaminie nie ma punktu zabraniającego takiej praktyki więc nie rozumiem czemu miałabym korzystać z grilla elektrycznego zamiast prawdziwego?...

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”