Deweloper Budimex wykańcza wnętrza mieszkań Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
ATM

Re: Deweloper Budimex wykańcza wnętrza mieszkań Orlińskiego 4

Postautor: ATM » 20 paź 2015, 12:05

Tak sądziłem, prace na zewnątrz budynku powoli posuwają się do przodu, w środku pewnie też..
Podejrzewam, że budimexowi bardziej opłaca się zostawić jakieś niedoróbki (w rozumieniu fuszerek) i bujać się później z poprawkami niż oddać budynek po terminie..
Bądźmy dobrej myśli :) :)

Gatha

Postautor: Gatha » 20 paź 2015, 13:00

Dziwne tylko, że Panie w Budimexie jedynie się śmieją w momencie zadawania pytania o termin zakończenia budowy. A w każdej odpowiedzi na pismo widnieje magiczne zdanie pt. "staramy się aby terminy były dotrzymane" tylko tych starań nie widać. A podczas mojej ostatniej wizyty w rozmowie twarzą w twarz Pani "opiekun" otwarcie przyznała, że termin jest raczej nierealny, pytając mnie jednocześnie czy zrobiłam już coś w sprawie dopłaty MDM (oczywiście zrobiłam, ale nie poprzez Panią "opiekun" bo one wszystkie są niestety tak pomocne i kompetentne że szkoda słów). Z drugiej strony sądzę jednak, że lepiej aby oddali z opóźnieniem a bez fuszerek niż w terminie a z całą listą niedoróbek. Szkoda tylko że Budimex nie potrafi być fer wobec swoich klientów i przyznać otwarcie że ma poślizg, i że opóźni oddanie budowy ale wszystko będzie zrobione jak należy. Sądzę że przy takiej postawie dewelopera klienci patrzyli by na całą sytuację wyrozumiałym okiem. A tak to rzeczywiście może stać się tak jak pisze ATM, budowę skończą na czas, ale jakość wykonania będzie straszna, a z niedoróbkami będziemy się użerać jeszcze długo po oddaniu budynku. Bo jeśli koś zada sobie trochę trudu i przeanalizuje obecny stan zaawansowanie (nie tylko powierzchownie) to bardzo szybko zobaczy że dokończyć tej budowy w terminie i dobrze jakościowo się nie da. Da się jedynie dokończyć, ale z kiepską jakością wykonania lub z opóźnieniem.

morth

Postautor: morth » 20 paź 2015, 13:13

Gatha a wiadomo co im w środku do zrobienia jeszcze zostało? Bo na zewnątrz to w sumie elewacja i barierki balkonów ?

ŁukaszC

Postautor: ŁukaszC » 20 paź 2015, 13:19

Jest jeszcze jedna opcja. Swoje piszą i mówią, że zdążą na czas a potem się okaże że jednak nie. Jak mają w nosie warunki umowy to nic im nie szkodzi tak postępować. W grudniu napiszą, że np. ze względu na złą pogodę nie mogli wykonać prac i PR wyjdą obronna ręką. Sam jestem ciekaw jaki scenariusz się sprawdzi ;)

Gatha

Postautor: Gatha » 20 paź 2015, 13:32

Środek to pozostawia dopiero wiele do życzenia, proponuję aby w dzień przyjrzeć się ile osób pracuje wewnątrz lub dopytać Panów z budowy na jakim poziomie jest instalacja sanitarna. Teraz niestety słabo widać z powodu prac przy elewacji. Zresztą przebywając w okolicach bloku zanim zaczęli go ocieplać można było mieć wrażenie, że budowa została porzucona, dopiero od czasu prac przy elewacji zrobił się sztuczny tłum. I nawet jeśli teraz "ręce do pracy" powróciły na miejsce rzeczywiście to i tak wygenerowane opóźnienie jest ogromne. Więc jeśli budowa skończy się w terminie to tylko kosztem jakości wykonania. Są prace których nie da się przyśpieszyć, pewne rzeczy swoje powinny odleżeć inne doschnąć itp. na to potrzeba czasu. Cóż pozostaje żyć w optymistycznym nastawieniu i po zakończeniu budowy przygotować się dobrze merytorycznie do odbiorów.

iti

Postautor: iti » 20 paź 2015, 19:14

Dosyć dawno było już na zdjęciach pokazane, że robią wylewki w mieszkaniach (a w nich rury z wodą i odpływy), więc coś się jednak zmienia. Fakt, że niedługo po ich publikacji nie było widać tych prac w mieszkaniach w klatce B, ale rozumiem, że zaczynają i tak od klatki A. Liczę na to, że jednak do tego czasu zrobili to już w całym bloku :) Szkoda, że nie da się podejrzeć, co też tam dzieje się w środku... Ale pozostaje nam tylko czekać i liczyć na to, że deweloper wywiąże się z umowy. Ja tam jestem dobrej myśli nadal, nie ma się co martwić na zapas :)

biuro.prasowe

Postautor: biuro.prasowe » 21 paź 2015, 13:38

Informacja odnośnie oddania budynku znajduje się pod poniższym linkiem: http://www.budimex-nieruchomosci.pl/kra ... tania.html
Ostatnio zmieniony 21 paź 2015, 14:11 przez biuro.prasowe, łącznie zmieniany 2 razy.

iti

Postautor: iti » 21 paź 2015, 13:45

Może ja niedowidzę, ale nie ma tam informacji o postępach na budowie, a w galerii zdjęcia też z połowy września, czyli nic nie wiadomo...

kasiczekk

Postautor: kasiczekk » 22 paź 2015, 11:31

w umowach jest tylko mowa, że mieszakani maja być oddane do kwietnia, ale ile mieszkan tygodniowo moze byc oddane? Jak obliczyc na kiedy zamawiac ekipe do wykonczenia?

maks

Postautor: maks » 22 paź 2015, 13:26

W umowie widnieje 22 grudnia 2015 jako termin zakończenia budowy, potwierdzone wpisem nadzoru budowlanego. Odbiór najpóźniej 18 kwietnia 2016, jeśli OK (akceptacja zastanego stanu) to przekazanie kluczy. Do 16 sierpnia 2016 akty notarialne - własności.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”