Dni otwarte na Osiedlu Orlińskiego Budimexu w bloku O4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
151

Re: Dni otwarte na Osiedlu Orlińskiego Budimexu w bloku O4

Postautor: 151 » 20 mar 2016, 22:44

Fiszka pisze:Witam zatem sąsiadów w moich progach. Sąsiadka z 92 :)

Bardzo fajne mieszkanie :) Nie mam możliwości wysłania wiadomości prywatnej więc napiszę tutaj. Zwróć uwagę podczas odbioru na okno w pokoju z widokiem na południe - zamyka się samo z siebie i to z dosyć dużym przyspieszeniem. Nie chcę Cię straszyć, ponieważ może to być tylko kwestia regulacji, ale warto sprawdzić ramę okna - czy są w narożnikach kąty proste oraz czy nie ma miejscowych wklęsłości lub wybrzuszeń (pomoże w tym poziomica, powinna równo przylegać), może to być również kwestia złego zamocowania zawiasów.

W 89 jedno z okien (nie pamiętam które) mocno piszczało przy powolnym zamykaniu oraz zwróciłbym uwagę na ramę drzwi balkonowych w dolnej części (możliwe, że była jedynie zabrudzona, ale miałem wrażenie, że jest trochę porysowana).

Nieszczęsne gniazdko za grzejnikiem było w 87.

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 20 mar 2016, 23:23

Wprawne oko @151, stąd tylko nasuwa się wniosek, że warto na odbiór udać się z kimś, kto wie gdzie zajrzeć :) Ale jak już pisałem, byłem też na dniach otwartych Budimexu w Czyżynach - pojawiła się o tym też relacja na stronie. Osobiście całkiem mi się podobało, a że to nowy blok całkiem, to chyba trzeba się liczyć z jakimiś niedoróbkami, oby tylko wszystko wyłapać podczas odbiorów... A tu jeszcze kilka moich zdjęć z tej wycieczki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Myślę, że jedną z większych zalet tych mieszkań może być widok z wyższych pięter tego bloku może być widok z okien. Co prawda to coś dla tych, którzy są w stanie pogodzić się z tym, że pod mieszkaniami będą mieli ulicę Stella-Sawickiego, jednak widok jest tam całkiem niezły, jak na mieszkania w Krakowie. Włącznie z tym, że można zobaczyć np. Wawel, wieże Kościoła Mariackiego, pas startowy po drugiej stronie ulicy oraz wiele innych ciekawych rzeczy. Ciekawe jak by się stamtąd oglądało piknik lotniczy :)

Obrazek

Ale nieco przestrzeni przed oknami mogą mieć także ci, którzy kupili mieszkania po drogiej stronie, przynajmniej po południowej stronie budynku. Miejsca parkingowe są nieco wąskie, ciekawe jak będzie się na nich parkowało :) Po prawej stronie na zdjęciu widać także dwie ławeczki przynależące do placu zabaw, który jest dosyć marny, trzeba przyznać...

gucio

Postautor: gucio » 20 mar 2016, 23:59

W mieszkaniu które było jedno w skrzydle na końcu tam gdzie jest ten olbrzymi balkon chyba 92 jest pęknięta szyba w oknie balkonowym w lewym skrzydle na dole po prawej stronie . Tyle zauważyłem . . . także fiszka przy odbiorze pamiętaj . . . :-)

Fiszka

Postautor: Fiszka » 21 mar 2016, 0:13

Gucio musisz straszyć :) a już się zaczęłam nastawiać na picie wina na owym balkonie w środę po odbiorze :)

gucio

Postautor: gucio » 21 mar 2016, 0:24

Ja nie strasze tylko zapobiegam i dzielę się spostrzeżeniami :-)

MaRiO

Postautor: MaRiO » 21 mar 2016, 1:07

Koniec z wchodzeniem na dach... pojawiła się kłódka ;)
Obrazek

Obrazek

Słynne gniazdko w M087...
Obrazek

Dodatkowy nawiew w progu... M093
Obrazek

Ktoś kiedyś pytał o szerokość wewnętrznych korytarzy.... Nie wiem jak na innych piętrach bo były niestety pozamykane, ale piętro 1 - 1,4m
Obrazek

Piętro 5.... czujnik dymu w formie taśmy malarskiej ;)
Obrazek

Obrazek

Red Power... Piętro 3
Obrazek

Obrazek

Pozostałe zdjęcia 87 sztuk znajdują się pod zewnętrznym adresem: https://plus.google.com/103712760234830076034/posts/e9ugTwXLQPS
na forum brakuje dodatku w formie galerii zdjęć która przy większej ilości ułatwia ich zamieszczanie ;)

Natomiast odstęp między budynkami Orlińskiego 4 a Orlińskiego 6 wynosi 35m, czyli całkiem przyzwoicie :D

xXx

Postautor: xXx » 21 mar 2016, 8:53

Powiedzcie mi czy wiecie od czego zależy czy skrzynki z bezpiecznikami sa schowane czy wystają ze ściany (w jednym z mieszkań skrzynki były schowane ). :?: :?:

newkind

Postautor: newkind » 21 mar 2016, 10:18

Może od tego czy bezpośrednio za ścianą jest jakaś wolna przestrzeń, czy jest to tylko graniczna ściana z sąsiadem ? W ścianie, która ma 20 cm ciężko było by ukryć skrzynkę nie przebijając się do sąsiada.

MaRiO

Postautor: MaRiO » 21 mar 2016, 10:25

@newkind w mieszkaniu M087 skrzynki - bo są dwie nie tylko jedna z bezpiecznikami, znajdują się w ścianie która ma około 8cm nie 20 :)

Kala

Postautor: Kala » 21 mar 2016, 13:22

chyba dlatego, że jak jest sciana nośna to nie kuli w niej by chować skrzynki a w multigipsie łatwo było schować :)

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”