Zakup miejsc parkingowych do mieszkań przy Orlińskiego 4
Re: Zakup miejsc parkingowych do mieszkań przy Orlińskiego 4
No też nie powiedziałbym, że utrzymanie tych miejsc powinno spadać na wspólnotę jako całość i nic dodatkowego się nie płaci. Powiedzmy, że po jakimś czasie jest remont nawierzchni chodników i miejsc parkingowych pod blokiem. O ile np. wymiana kostki na chodniku pod blokiem to sprawa wszystkich, to już jeśli chodzi o wymianę jej na miejscach parkingowych wykupionych, nie powiedziałbym... A to nie jest kwestia kilku m2, bo miejsc będzie kilkanaście lub kilkadziesiąt, to pomnożone razy 12 m2 przypadających na każde, robi już całkiem spory teren do ogarnięcia.
Miejsc będzie 14 z tego 2 będą dla inwalidów 

Nowy pisze:Ciekawy pogląd na sprawę, choć jakoś obstawiałbym, że Budimex powierzy zarządzanie parkingiem jakiejś firmie, której i tak właściciele miejsc musieliby się pozbyćNo a jeśli chodzi o koszty utrzymania miejsca na takim parkingu lub pod blokiem, to przecież za te drugie też będzie się coś tam więcej dopłacało w czynszu, więc ten argument, który przedstawiła @Gatha, o kosztach utrzymania rzekomo niższych pod blokiem, wcale nie musi być zgodny z prawdą
Nie jest to mój argument, czy moje przemyślenia, taka informację otrzymałam mailowo od Budimexu. Pisemnie poinformowano mnie, że z racji różnicy prawnej między miejscami z boku O4 a tymi przed O4, późniejsze opłaty będą wyższe za miejsca z boku bloku O4. Nie byli mi w stanie tylko powiedzieć jak duża będzie to różnica, twierdząc że takiej informacji jeszcze nie posiadają. Nie ma takiej możliwości aby opłaty nie było wcale lub była symboliczna, zarówno za posiadanie miejsca przed blokiem jak i z bloku bloku trzeba będzie płacić, różnica polega tylko na tym że za te z boku O4 więcej. Jeśli ktoś nie wierzy proponuje napisać maila z zapytaniem do Budimexu.
To pewnie chodzi o tą dzialke, na której powstanie parking. Widocznie zmienilo sie cos. My podpisując umowę deweloperska na mieszkanie w O4 mielismy przedstawiane dwie opcje planu bloku na tle działek. W jednej wersji dzialka miala chyba należeć do bloku O4 a w drugiej nie I prawdopodobnie stad będą wynikać te roznice.. Przynajmniej tak mi sie wydaje 

Z tego co pamiętam, to w umowie deweloperskiej było chyba coś o tym, że z tej działki, na której stoi Orlińskiego 4, miała być wydzielona jeszcze ta, na której właśnie miał się znaleźć parking. No i tak czy inaczej, nie ma co liczyć na to, że w jednym czy drugim wariancie posiadanie miejsca postojowego nie będzie wiązało się z kosztami. Choć pewnie korzyści z tej racji je wynagrodzą 

Drodzy Sąsiedzi w temacie utrzymania oraz opłat miejsc postojowych najlepiej polegać na faktach oraz aktach prawnych.
1. Miejsca postojowe przed blokiem O4 (jak i każdym innym w tej inwestycji, których cena startowała od 24600 zł brutto) stanowią część wspólną danej inwestycji. To fakt i wynika on z zapisów umowy deweloperskiej - każdy chyba się z tym zgadza?
2. Płacąc Budimexowi za kupno tego miejsca de facto nabyła się prawo wyłącznego korzystania z danego miejsca - zapis również w umowie deweloperskiej.
3. Następnie odwołam się zapisów ustawy o własności lokali http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9940850388
Rozdział 3 Prawa i obowiązki właścicieli lokali Art. 17. Za zobowiązania dotyczące nieruchomości wspólnej odpowiada wspólnota mieszkaniowa bez ograniczeń, a każdy właściciel lokalu – w części odpowiadającej jego udziałowi w tej nieruchomości.
Dodatkowo w tej ustawie jest artykuł mówiący o tym co podlega kosztom wspólnym zarządu nieruchomości
Art. 14. Na koszty zarządu nieruchomością wspólną składają się w szczególności: 1) wydatki na remonty i bieżącą konserwację, 2) opłaty za dostawę energii elektrycznej i cieplnej, gazu i wody, w części dotyczącej nieruchomości wspólnej, oraz opłaty za antenę zbiorczą i windę, 3) ubezpieczenia, podatki i inne opłaty publicznoprawne, chyba że są pokrywane bezpośrednio przez właścicieli poszczególnych lokali, 4) wydatki na utrzymanie porządku i czystości, 5) wynagrodzenie członków zarządu lub zarządcy.
Biorąc pod uwagę powyższe tylko w przypadku gdy wszyscy się zgodzą na zróżnicowanie w kosztach można odłożyć opłatą za utrzymanie miejsca postojowego danego użytkownika, w przeciwnym razie gdy choć jedna osoba się sprzeciwia łatwo będzie mogła uzyskać decyzje o tym by jego koszt został rozłożony na innych członków wspólnoty.
Osobiście uważam ze na miejscach postojowych będą stać auta i nikt nie będzie z nich robił śmietnika wiec zbędne jest ponoszenie kosztów typu sprzątanie, zamiatanie... chyba jako członkowie wspólnoty nie chcemy za mieszkanie płacic więcej niż potrzeba, wiec każdemu będzie zalezalo by miejsca utrzymywać w czystości i porządku.
1. Miejsca postojowe przed blokiem O4 (jak i każdym innym w tej inwestycji, których cena startowała od 24600 zł brutto) stanowią część wspólną danej inwestycji. To fakt i wynika on z zapisów umowy deweloperskiej - każdy chyba się z tym zgadza?
2. Płacąc Budimexowi za kupno tego miejsca de facto nabyła się prawo wyłącznego korzystania z danego miejsca - zapis również w umowie deweloperskiej.
3. Następnie odwołam się zapisów ustawy o własności lokali http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9940850388
Rozdział 3 Prawa i obowiązki właścicieli lokali Art. 17. Za zobowiązania dotyczące nieruchomości wspólnej odpowiada wspólnota mieszkaniowa bez ograniczeń, a każdy właściciel lokalu – w części odpowiadającej jego udziałowi w tej nieruchomości.
Dodatkowo w tej ustawie jest artykuł mówiący o tym co podlega kosztom wspólnym zarządu nieruchomości
Art. 14. Na koszty zarządu nieruchomością wspólną składają się w szczególności: 1) wydatki na remonty i bieżącą konserwację, 2) opłaty za dostawę energii elektrycznej i cieplnej, gazu i wody, w części dotyczącej nieruchomości wspólnej, oraz opłaty za antenę zbiorczą i windę, 3) ubezpieczenia, podatki i inne opłaty publicznoprawne, chyba że są pokrywane bezpośrednio przez właścicieli poszczególnych lokali, 4) wydatki na utrzymanie porządku i czystości, 5) wynagrodzenie członków zarządu lub zarządcy.
Biorąc pod uwagę powyższe tylko w przypadku gdy wszyscy się zgodzą na zróżnicowanie w kosztach można odłożyć opłatą za utrzymanie miejsca postojowego danego użytkownika, w przeciwnym razie gdy choć jedna osoba się sprzeciwia łatwo będzie mogła uzyskać decyzje o tym by jego koszt został rozłożony na innych członków wspólnoty.
Osobiście uważam ze na miejscach postojowych będą stać auta i nikt nie będzie z nich robił śmietnika wiec zbędne jest ponoszenie kosztów typu sprzątanie, zamiatanie... chyba jako członkowie wspólnoty nie chcemy za mieszkanie płacic więcej niż potrzeba, wiec każdemu będzie zalezalo by miejsca utrzymywać w czystości i porządku.
michalb pisze:Drodzy Sąsiedzi w temacie utrzymania oraz opłat miejsc postojowych najlepiej polegać na faktach oraz aktach prawnych.
BRAVO....

Właśnie dostałam informację mailową od Budimexu, że ruszyła sprzedaż miejsc postojowych na parkingu z boku bloku O4. Jednocześnie poinformowano mnie, że mimo wcześniejszej wstępnej rezerwacji miejsca, nie mogę go kupić, ponieważ Budimex w swej polityce wewnętrznej założył, że mieszkańcy bloku O4 w ogóle nie będą mogli nabyć miejsca postojowego na tym parkingu. Parkin z boku O4 przewidziany jest dla innych inwestycji. Dla mieszkańców O4 jest przewidziany tylko parking bezpośrednio przed blokiem. Przecież miejsc dostępnych przed blokiem już nie ma. Czy ktoś również otrzymał taką informację? Bo dla mnie to wszystko brzmi jak kolejny kiepski żart Budimexu. Ręce mi opadają...
Tak właśnie przeczuwałem, i dlatego zdecydowałem się kupić jedno z ostaniach (o ile nie ostatnie) miejsce przed O4, przyszło mi do to głowy kiedy zobaczyłem cały plan osiedla i wywnioskowałem że dla każdego z bloków Budimex nie jest wstanie uzyskać współczynnika miejsc/blok przy każdej z inwestycji. Dlatego pewnie podzielili parking tak aby dla każdej z enklaw było po odpowiedniej ilości miejsc, tak samo będzie z parkingiem od północnej strony O1.
Cena za miejsce nadal taka wysoka?
Cena za miejsce nadal taka wysoka?
OMG a co to ma do rzeczy z jakiego się jest bloku, szczerze jakbym nie kupił wcześniej miejsca przed blokiem to bym ich postaraszył cynkiem do jakiejś gazety/tv 

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”