Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
DarthMoon

Re: Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 4

Postautor: DarthMoon » 25 sie 2016, 15:50

Jeżeli mowa o nowym przewozie i o mieszkaniach rzekomo tańszych, lepszych od bx to kogoś w wała robili. Nie chce mi się bronić bx, ale mieszkanie od nich z garażem za 50tys. powyżej 60m2 zawsze wychodziły taniej.... o wiele taniej od innych Krakowskich inwestycji, gdzie nawet miejsce postojowe nie było wliczone, a na balkonach to nawet nie było gdzie krzesło postawić.
Przed zakupem mieszkania oglądałem, chyba wszystkie inwestycje w KRK to zawsze jak pokazywałem ofertę bx, w odpowiedzi słyszałem "tego nie przebijemy, ale tam bloki są blisko".

Kupujcie co chcecie nawet kamienice w centrum, ale nie wciskajcie, że ktoś w tym lub zeszłym roku miał lepszą ofertę niż bx. Miałem okazję dzisiaj rozmawiać z przedstawicielem firmy, która buduje mieszkania mdm w Krk (nie pamiętam ulicy, ale chyba Zielińska przy wjeździe do zielonek od strony Krakowa). Gość oczywiście tekst, że mieszkania od 4900 srututu uch ach. Po 5minutach, to mi się śmiać chciało jak koleś pokazał faktycznie mieszkania i ceny, a poźnie koleś chciał mi powiedzieć, że bx to oszuści, że tak tanio mieszkania sprzedają

ATM

Postautor: ATM » 25 sie 2016, 21:39

Główny wątek został trochę odsunięty na dalszy plan.. Polecam zanim spotkamy się w swoim gronie zapoznać się również z uchwałami, może nasuwa się jeszcze jakieś wątpliwości..

Michal_Sz

Postautor: Michal_Sz » 26 sie 2016, 10:29

DarthMoon pisze:Jeżeli mowa o nowym przewozie i o mieszkaniach rzekomo tańszych, lepszych od bx to kogoś w wała robili. Nie chce mi się bronić bx, ale mieszkanie od nich z garażem za 50tys. powyżej 60m2 zawsze wychodziły taniej.... o wiele taniej od innych Krakowskich inwestycji, gdzie nawet miejsce postojowe nie było wliczone, a na balkonach to nawet nie było gdzie krzesło postawić.
Przed zakupem mieszkania oglądałem, chyba wszystkie inwestycje w KRK to zawsze jak pokazywałem ofertę bx, w odpowiedzi słyszałem "tego nie przebijemy, ale tam bloki są blisko".

Kupujcie co chcecie nawet kamienice w centrum, ale nie wciskajcie, że ktoś w tym lub zeszłym roku miał lepszą ofertę niż bx. Miałem okazję dzisiaj rozmawiać z przedstawicielem firmy, która buduje mieszkania mdm w Krk (nie pamiętam ulicy, ale chyba Zielińska przy wjeździe do zielonek od strony Krakowa). Gość oczywiście tekst, że mieszkania od 4900 srututu uch ach. Po 5minutach, to mi się śmiać chciało jak koleś pokazał faktycznie mieszkania i ceny, a poźnie koleś chciał mi powiedzieć, że bx to oszuści, że tak tanio mieszkania sprzedają

Faktycznie odeszliśmy od wątku. Jeżeli zostanie zaproponowany jakiś termin to pewnie też się pojawię. A uzupełniając wypowiedź to przyjaciel kupił mieszkanie ok 50 m2 własnie na ulicy Przewóz i to w dwupiętrowych fajnych bloczkach w cenie 4800 za m2. i suma sumarum z garażem to cena jak w bx z garażem a powiem, że bliżej centrum a okolica lepsza i z nieco wygodniejszą infrastrukturą. Więc choćby na tym tle to mieszkanie z garażem za 50 tys wypada już mało konkurencyjnie. Nie wiem, czy obecnie są bardziej korzystne oferty, ale jak ktoś pisze, że w czasie gdy mieszkania kupowaliśmy rozglądał się po rynku i mieszkanie z garażem się mu najlepiej w bx kalkulowało to znaczy, że chyba tak dobrze się nie rozglądał.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 09 wrz 2016, 16:03

Informacja od Promosa którą dostałem na maila odnośnie spotkania wspólnoty:
"Zebranie wspólnoty organizacyjne planuję na II połowę października, gdyż jeszcze nie są sprzedane wszystkie lokale.  Chciałbym , aby  była  jak największa frekwencja. Jeden lokal, jeszcze nie jest przekazany. Na takim zebraniu przy tak dużej wspólnocie, trudno w sprawach decyzyjnych zebrać większość. Tematy, które by Pan proponował do przyjęcia poprzez uchwałę wspólnoty, proszę kierować do mnie. Aby poddać pod głosowanie treść uchwały musi uzyskać /być zgłoszona/,  przez co najmniej 20% udziałów właścicieli."

AdamS

Postautor: AdamS » 27 wrz 2016, 10:24

Ja o niebie Wy o chlebie. Jedynie WojtekF coś działa i napisał zgodnie z tematem.
Nie czujecie tego jak zarządca ładuje was po kieszeni? Zajmuje się sprawami mniej ważnymi a te na prawde istotne zostawia na drugi plan i za każdym razem jak do niego cos pisze, mówie to nie uzyskuje odpowiedzi tylko taka na około. Zgada się, a nic z tego nie wynika. Zero konkretów. Przeciąga to spotkanie jak tylko może. Po co zamawiać wywóz śmieci z O6 praktycznie co drugi dzien jak można z O6 i O4 robić to co tydzień! mniej wywozów, mniej poniesionych kosztów, a opłata od mieszkańców zawsze taka sama.
Kaloryfery od nowego sezonu miały grzać na 100% a poki co dalej lodówa! Mój TV lepiej grzeje po godzinie od włączenia.
Smród na klatce jak był tak jest! To pani sprzątajaca wylewa wiadro z wodą i "perfumą" i szmatą przeciera jedynie dolną partie. Ok. 12-13 smród wraca.
Wczoraj nawet okna były otwarte, ale w lecie to trzeba było błagać aby je rozszczelnić.
Wracam z pracy - a od naszego bloku żółty wąż przeciągnięty do O6 i................. no po prostu no nie! podewają rośliny!
Zarządca nastawiał znaków przed blokiem - co też nie wiadomo dlaczego robił od 20-22 zamiast normalnie w dzień! czyżby coś było nie tak z normami?
Ochrona? po raz kolejny stwierdzam, że do niczego się nie przydaje. Kamery to jednorazowy wydatek a późniejszy koszt utrzymania jest dużo tanszy.

Teraz wrzuce cos na temat samego rozliczania - dostaje na tym im super formularzu kwote do zapłaty i dość! może jakieś szczegóły co za co i jak? dlaczego tyle? albo aż tyle skoro można to zminimalizować - znowu odpowiedz do okoła brak konkretów.
Gdzie są kaloryfery na klatce? kto za nie zapłaci ze znikneły? tez konkretnej odpowiedzi brak!

Na koniec panie Natkaniec, dlaczego parkuje pan auto w garażu podziemnym? wykupił pan sobie miejsce? najpierw parkował pan przy drzwiach a teraz po cichu na koncu - dodam, że pana auta także wylewa się olej! i kto pozniej kupi takie miejsce? brudne. używane.
Ale to pan jest dla nas przeciez aby nam pomoc ( ile razy to słyszałem od pana) i w sposób bezczelny utrudnił nam pan życie zabierając przycisk do bramy garażowej ze teraz aby coś znieść do piwnicy trzeba to robić na około - bo samochodem już nie wjedzie na rozładunek.
Tak piszę do pana bo wiem, że czyta pan to forum a nawet czasem pan sie nim posługuje cytując co poniektóre wypowiedzi, a tez ide o zakład ze w dzisiejszych czasach można wszystko zmanipulować i tutaj na forum także są opłacone osoby, które wrzucaja coś na obrone naszego super zarządcy PROMOS - moim zdaniem czas się pożegnać i będe robił wszystko aby to się zmieniło jak najszybciej.

ATM

Postautor: ATM » 27 wrz 2016, 11:36

Z tego co wiem by jakakolwiek uchwała mogła zostać podjęta na spotkaniu musi zostać ona wcześniej dostarczona do zarządcy.. zatem uważam że powinniśmy się zorganizować wcześniej, zadeklarować kto zamierza czynnie działać dla wspólnoty a kto woli stać z boku :) następnie przygotować projekty które poddamy później pod głosowanie..

julitta

Postautor: julitta » 28 wrz 2016, 15:24

Jestem gotowa na spotkanie. Gdzie i kiedy?

Nowy

Re: Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej nowego bloku Orlińskiego 4

Postautor: Nowy » 15 paź 2016, 22:20

Pewnie większość już widziała, ale jest ogłoszenie o tym, że ma wreszcie odbyć się pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 4 - 27 października w sali na AWF-ie. Wrzucam też tutaj, bo mamy trochę osób, które kupiły w naszym bloku mieszkania na wynajem i może warto też, żeby się stawiły (a mogą nie widzieć informacji na klatce). Ciekawe czy uda się na nim zebrać większość i podjąć jakieś sensowne decyzje :)

iti

Postautor: iti » 21 paź 2016, 11:07

Jako, że zbliża się pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 4 i na pewno jedną z rozważanych na nim spraw będzie zmiana zarządcy nieruchomości, mam pewien pomysł. Orientuje się ktoś może, czy mamy gdzieś wykaz spraw, którymi powinien się zajmować zarządca oraz dane o tym, jaka jest powierzchnia bloku (części wspólnych), liczba miejsc postojowych oraz teren wokół bloku (zieleń, chodniki itp.). Cześć tego da się chyba wyliczyć z aktu notarialnego. Wydaje mi się, że szukając firmy zarządzającej, warto mieć takie dane pod ręką, bo pewnie dopiero na tej podstawie wyliczane są koszty.

Może wrzućmy to na forum i wyślijmy do zarządców nieruchomości, jakich kojarzymy, niech to zadziała w formie publicznego przetargu, niech ze sobą konkurują o nasze pieniądze. Tym bardziej, że jeśli jakaś firma się sprawdzi, to będzie miała fory przy starcie do obsługi kolejnych bloków w sąsiedztwie, co warto też zaznaczyć.

Poza tym, niech złożą także propozycje tego, jak koszty można ograniczyć - np. że pracownicy nie szukają usterek, ale np. mailowo zgłaszają im je sami mieszkańcy itp. Jest tu na pewno sporo różnych możliwości.

Ma ktoś gotowe już gotowe podstawowe informacje o nieruchomości podzieli się? Co myślicie?

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 21 paź 2016, 13:08

wszystkie dane znajdziesz w uchwale nr 6 do której masz dostęp w e-kartotece
w pozycji 7 koszt zarządzania nieruchomością jak na Kraków jest już i tak niski 0,4 zł.
Wiec nie wydaje mi się żebyśmy znaleźli kogoś kto za mniejsze pieniądze by się tego podjął, utrzymali cenę konkurencyjna przed dłuższy czas no i był rzetelny.
Zeby nie zamienił stryjek siekierki na kijek :(

wg mnie oszczędności trzeba szukać w pozycjach 1-6, no i oczywiście wspólnota musi zadecydować co z pozycja 9.
Bez 9 fundusz explatacyjny budynku wychodzi na poziomie 2,1 zl wiec mniej niż w moim poprzednim miejscu zamieszkania.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”