Jedni nie kupili bo drogo, inni bo już nie było i w końcu część co kupiła (wcale nie super szczęśliwa bo zabulili jak za roponośne działki), a koniec końców od początku było wiadomo, że miejsc nie wystarczy dla wszystkich, że ogólnodostępnych wzdłuż Orlińskiego będzie niewiele (które pewnie i tak zostaną przeznaczone dla niepełnosprawnych), że droga będzie pożarowa i pisało to w każdej umowie. Nie ma o co bić piany, to nie mieszkańcy są winni TYLKO deweloper który wolał postawić więcej bloków, niż zrobić miejsca parkingowe, wolał sprzedać Wam taniej mieszkanie i potem sobie odbić na miejscach. Jeśli BX obiecywał (a obiecywał? ja nie słyszałem...) że miejsc parkingowych wystarczy dla wszystkich - to piszmy do władz Budmimexu, aby takowe miejsca nam utworzył i sprzedał zainteresowanym. Jedno pismo + podpisy mieszkańców. Można pisać też do miasta aby problem mieszkańców (podatników) rozwiązał. Oni też ponoszą za to odpowiedzialność - wydali pozwolenia na budowę. Można też się zastanowić czy da się wyznaczyć takie miejsca które nie przeszkadzałyby innym, poza chodnikiem który służy do chodzenia, a nie parkowania.
Szanujmy tych co wykupili i tych co nie, szanujmy ludzi co chcą normalnie tam żyć, jeśli jest zakaz respektujmy to, a zacznijmy od prostego dzień dobry!
Straż Miejska pod blokiem Orlińskiego 4 - zgłoszenia, upomnienia i mandaty
Re: Straż Miejska pod blokiem Orlińskiego 4 - zgłoszenia, upomnienia i mandaty
Obiecywal, ze miejsc starczy dla wszystkich... ktorzy beda chętni...a wiec którzy kupią. 
Co do kredytu mdm i zakupu miejsca.
Owszem w mdmie nie mozna...ale juz jako osobny kredyt można (nawet w innym banku). Wystarczy popytac.

Co do kredytu mdm i zakupu miejsca.
Owszem w mdmie nie mozna...ale juz jako osobny kredyt można (nawet w innym banku). Wystarczy popytac.
-
Tu się zgadzam z koleżanką wyżej. Bo niektórzy by chcieli mieć mieszkania tanie i miejsca postojowe za darmo, ależ mogą trzeba tylko głową ruszyć. Niestety dla aut są jezdnie a dla pieszych chodniki jak nie ma gdzie zaparkować to próbuje gdzie indziej i do bloku na piechotę albo sprzedaję samochód i jeżdżę MPK. 

Wymagać od Budimexu, a nie wylewać tutaj żale. Przypomnę może co pisał i mówił przedstawiciel Budimexu Nieruchomości, kiedy ruszała inwestycja AVIA/Orlińskiego. Może z tym będzie łatwiej w rozmowach z deweloperem. Internet nie zapomina, także troszkę wysiłku i znajdziecie takich obietnic dużo więcej.
Marek Harasymów, dyrektor Budimexu w Gazeta Krakowska. pisze:Emocje próbuje studzić też inwestor, firma budowlana Budimex. - Powstanie osiedla nie zaburzy dotychczasowego życia mieszkańców - uspokaja Marek Harasymów, dyrektor Budimexu. - Obawy co do małej liczby miejsc parkingowych też są przesadzone. Faktycznie liczba planowanych miejsc wynosi obecnie 0,7 na mieszkanie. Przedstawiciele Budimexu obiecują, że jeśli zajdzie potrzeba, parkingi zostaną rozbudowane. Firma ma reagować elastycznie, i jak twierdzi, ma wystarczająco dużo terenu, aby odpowiadać na potrzeby mieszkańców.
Czytaj więcej: gazetakrakowska.pl/artykul/569723,na-czyzynach-coraz-ciasniej-interwencja-zdjecia,id,t.html
Budimex Nieruchomości w mieszkancy-sm-czyzyny.pl pisze:
A prawda jest taka że dopóki w garażu (w garażu jest zaparkowanych chyba 5 aut) i przed blokiem będą wolne miejsca to budimex żadnych nowych miejsc nie wybuduje.
A może takie coś wystarczy skoro nie widzą ze nie można stać na chodniku
Przy okazji obracania lub innych roszad nikomu nic się nie stanie 
Dodam tylko że są przymocowane na stałe do podłoża

Dodam tylko że są przymocowane na stałe do podłoża

maniekmal pisze:Michal_Sz pisze:(...) A swoja drogą bx się pieknie przeliczył z tymi cenami podziemnych garaży. Oferują tanie mieszkania i kto sobie tam pomyślał, że ktoś kupi garaż za tyle kasy(...)
trochę nie rozumiem tego, że ludzi bawi "naiwność tych co kupili miejsce w garażu podziemnym? wystarczy prosta kalkulacja: (cena mieszkania+cena miejsca postojowego)/(ilość metrów kwadratowych mieszkania) i wychodzi Ci cena kompletu za metr. U nas wyszło to 5500zl/m^2 mieszkania co na krakowskim rynku jest ceną stosunkowo niską, jak za taki komplet. Większa beka jest z ludzi którzy myślą "nie kupie bo drogo" i będę cwaniakował parkując pod klatką, bo przecież tylko frajerzy parkują 500m dalej...
Hoho a ile się od znajomych nasłuchałem: Jakie to wielkie pieniądze za miejsce postojowe zapłaciłeś! I szydera

I jako właściciel dwóch aut, absolutnie nie oczekuję że drugie miejsce postojowe pod blokiem mi się należy, wręcz przeciwnie. Jestem zwolennikiem totalnej czystki. Zero aut na chodnikach, zakrętach itp. Ulice mają być przejezdne dwu pasmowo, a czemu? To zrozumiecie jak rano między 7-8 w komplecie Avia będzie się do pracy wybierała

Bozia dała mi nogi, przejdę się do drugiego auta, nie widzę w tym absolutnie żadnego problemu bo właśnie na to się decydowałem. Dla mnie jednak jest inny problem. Czy to gdzieś dalej będzie w ogóle możliwe? Czy znajdą się gdzieś obok jakiekolwiek miejsca parkingowe? Bo na pas startowy raczej nie ma co liczyć :/
BTW Bardzo proszę o namiary na Pana z opla, niech Wszyscy wiedzą jaki zacny kwiat sąsiedztwa mieszka wśród Nas

K&R&Z&F pisze:Aha, jeszcze jedno. w MDM nie można brać kredytu na komórkę lokatorską, miejsce w garażu, czy miejsce na parkingu. MDM obejmuje tylko mieszkanie. Więc jeśli ktoś nie wyciągnie kasy (jeśli np jej nie posiada) to miejsca na parkingu nie będzie miał.
Jak kogoś nie stać na zakup miejsca parkingowego to znacznie taniej wychodzi wizyta w obuwniczym i zakup dobrych trzewików za kilkaset złotych. Taniej i zdrowiej

może się mylę, jeśli tak to poprawcie. Przecież na ulicy Kłosowskiego jest możliwość parkowania, byłem tam w niedziele się przejść i nie widziałem żadnych zakazów parkowania.
Ulica Kłosowskiego podobnie jak Włodarczyka jest miejska, ogólnodostępna i z darmowymi miejscami parkingowymi. Można tam śmiało parkować.
Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”