Czynsz za nowe mieszkania w bloku Orlińskiego 4 w Krakowie

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Awatar użytkownika
Trohgal

Re: Czynsz za nowe mieszkania w bloku Orlińskiego 4 w Krakowie

Postautor: Trohgal » 17 sie 2016, 10:16

Michal_Sz pisze:
jasiek pisze:Przecież to są zaliczki. Jak nie zużyjesz to dostaniesz zwrot..? Cos dużo podajesz jak na 37m^2 my mamy podobnie a metraż większy i miejsce plus komórka

No dużo dużo bo zarządca ma takie koszty. Wystarczy sprawdzić gdziekolwiek, że stawki są prawie połowę niższe. Dlatego musimy działać.

To które koszty z tych naszych gdziekolwiek są niższe ? i ile da się przyoszczędzić ?
obecne koszty jakie ponosimy to :
Załączniki
koszty.JPG
koszty.JPG (182.17 KiB) Przejrzano 5441 razy

Nowy

Postautor: Nowy » 17 sie 2016, 11:58

Ponad 1/3 całości wydatków, to koszty ochrony... Za 100 tys. zł rocznie, to da się od nowa wyposażyć okradzione ze trzy mieszkania ;) Albo co roku elewacje malować... Tymczasem atrapa kamery kosztuje 30 zł ;) Z połowy tych kosztów, albo 1/3 zróbmy sobie blokowy fundusz i wydajmy go na coś, co przyda się wspólnocie, można by też jakieś ubezpieczenie znaleźć od zniszczeń i włamań, na pewno byłoby tańsze, a może też skuteczniejsze :) Ewentualnie każdy może sobie takowe sam wykupić za zaoszczędzone pieniądze...

Jak dla mnie, to zdecydowanie za dużo, tym bardziej, że jeśli mieszkałem w blokach, to zawsze bez ochrony i nie widzę żadnej różnicy, szczerze mówiąc :idea:

morth

Postautor: morth » 17 sie 2016, 12:40

Dokładnie ta ochrona to jakaś porażka :P Na co to komu w takich pieniądzach ! Mam nadzieję że w 8 szybko się jej pozbędziemy.

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 17 sie 2016, 14:10

z tym ze nas nie stać na ochronne nie dyskutuje
ciekawi mnie tylko gdziekolwiek są niższe stawki za utrzymanie podobnego budynku do naszego ?

Nowy

Postautor: Nowy » 17 sie 2016, 19:53

Stać czy nie stać, to dyskusyjna sprawa. Po prostu myślę, że czy to każdy indywidualnie, czy razem, jako wspólnota, jesteśmy w stanie o wiele lepiej spożytkować te pieniądze :idea:

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 17 sie 2016, 20:08

Na 2 Pułku są stare i nowe bloki. Nigdzie nie ma ochrony, ani żadnego grodzenia się. Są zwykle kamery. Zapisów z kamer w większości bloków nikt nie obserwuje w czasie rzeczywistym, tylko trwa nieprzerwane nagrywanie na dyski. Dyski twarde umożliwiają pełny zapis 30 dni wstecz, a później automatycznie najstarsze zapisy nadpisuje. Wgląd do taśm ma tylko Zarząd, nie ma żadnego podglądu online. Sprzęt raz na miesiąc w ramach swoich prac przeglądu budynku sprawdza administrator. Koszt zakupu i montażu monitoringu ok 10000 PLN za 9 kamer i rejestrator. Koszt miesięcznego utrzymania 0 PLN (nie licząc kilkudziesięciu kWh prądu do zasilenia, 1kWh ~ 50gr), przynajmniej dopóki był na gwarancji (36 miesięcy).

Dodatkowo kupuje się nieco lepszy wariant ubezpieczenia budynku z ubezpieczeniem aktów wandalizmu, to koszt rzędu 300 rocznie ekstra dla ubezpieczenia w wysokości 20000. Jak ktoś słusznie zauważyłem ochrona nie jest zupełnie potrzebna. Ww. zabezpieczenie są wystarczające, akty wandalizmu mogą się zdarzyć wszędzie w Krakowie, podobnie jak kradzieże. Od włamań/kradzieży mamy ubezpieczenia osobiste, od aktów wandalizmu ubezpieczenia ogólne budynku. Nikogo i niczego więcej nie potrzeba, również grodzenia się.

Statystyka budynku, w którym mieszkam obecnie. Znam dane za okres ostatnich 5 lat: grafitii 0, kradzieże 2, m.in ukradziono rower i jakieś drobiazgi pozostawione na klatce. Rower był niezabezpieczony.

iti

Postautor: iti » 18 sie 2016, 0:14

Czyli kolejny argument za zmianami w tej materii i sposób na obniżenie czynszu. Co więcej, zwolni się także jedno pomieszczenie, może niewielkie, ale jakieś rowery czy wózki się zmieszczą.

ATM

Postautor: ATM » 18 sie 2016, 7:44

Jeżeli chcemy wprowadzić jakiekolwiek zmiany na już, powinniśmy się nad tym zastanowić chyba wcześniej.. Podobno ewentualne nowe uchwały które chcielibyśmy podjąć na spotkaniu powinniśmy z kilku dniowym wyprzedzeniem przesłać do zarządcy..

Likwidując ochronę możemy w tych pieniądzach bardzo szybko założyć monitoring o którym pisze ngy oraz ewentualnie wygospodarować sobie jakieś pieniądze które przeznaczymy na ewentualne remonty za kilka lat..

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 18 sie 2016, 9:46

Kamery to o wiele lepszy sposób i tańszy, niż starszy mężczyzna co ledwo na oczy patrzy. Niestety złodzieje idą coraz częściej żywioł. Zobaczcie na youtubie: "kradzież roweru" - jeszcze twarz specjalnie pokazują do kamery.
Moje statystyki z 1roku: bohomazy: kilkanaście(największy to ktoś biegł klatką i pryskał cały czas po ścianach drzwiach itd), kradzieże: 3rowery, wózek dziecięcy, butle do nurkowania i obciążenia do nurkowania, opędzlowanie całego mieszkania w klatce.

Zaobserwowałem a policjant na komendzie, mówił mi to samo, najwięcej kradzieży z klatki zdarza się podczas remontów mieszkań, opędzlowanie mieszkań to standardowo jak klatka w ciągu dnia stoi pusta (wszyscy w pracy czy szkole), bohomazy w środku najczęściej pojawiają się gdy zepsuty jest zamek drzwi wejściowych/imprezki studentów/koledzy kogoś z klatki.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 18 sie 2016, 10:09

A jakie to osiedle z takimi patologiami? :o

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”