Straż Miejska pod blokiem Orlińskiego 4 - zgłoszenia, upomnienia i mandaty

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
KaWa

Re: Straż Miejska pod blokiem Orlińskiego 4 - zgłoszenia, upomnienia i mandaty

Postautor: KaWa » 31 sie 2016, 14:55

Rysiul4 pisze:Glowna ulica orlinskiego jest na tyle szeroka ze z wyminieciem problemu by nie bylo. A jesli chodzi o parkowanie prostopadle do prywatnych miejsc na chodniku to popieram. Nie mozna ytrudniac tym ktorzy zaplacili za miejsce spore pieniadze. Uwazam jednak ze mozna cos zrobic zeby i ci biedniejsi nie mieli az tak pod gorke. A straszenie SM i teksty jak cie nie stac to chodz na nogach to slowa ludzi zakompleksionych i samolubnych. Na szczescie to forum O4 moze na o6 bedzie mniej takich.

Chciałam zaważyć, ze na forum O4 (jak sam stwierdziłeś) mogą wypowiadać sie również przyszli mieszkańcy innych bloków wiec... ;) Poza tym nie zapominajmy o obowiązujących przepisać takich jak np. Strefa zamieszkania czy Droga pożarowa.

duda88

Postautor: duda88 » 31 sie 2016, 16:56

Na ulicy Orlińskiego są przewidziane zatoczki (przed O3,O5,O8 i O10) i miejsca parkingowe - przy Orlińskiego nie ma płatnych miejsc tylko ogólnodostępne, z tym że sporo z nich jest przeznaczonych dla inwalidów. Ale komu się uda to zaparkuje ;)

Obrazek
miejsca parkingowe

maya88

Postautor: maya88 » 31 sie 2016, 21:48

Rysiul4 pisze:Jesli auta by staly 2 kolami na chodniku z jednej strony jezdni to nie zawadzi. Droga bedzie przejezdna a chodnik wolny dla ludzi z drugiej strony ulicy. Oczywiscie i takie miejsca by sie szybko zapelnily wtedy pozostaje dywizjonu 303 i 2pl.

Nie wiem jak na 2PL ale na D303 mieszkańcy mają karty postojowe więc raczej długo nie poparkujesz....

Amis

Postautor: Amis » 01 wrz 2016, 14:55

jak byłem pytać o miejsce parkingowe na dużym parkingu,(który de facto miał być pod sprzedaż dla wszystkich bloków a okazuje sie, ze teraz jest zablokowany dla budynków 8 i 10) pani w BX powiedziała mi, że te miejsca "dla inwalidów" są miejskie i poki co namalowane jest to dla odstraszenia - Miasto jeszcze nie wie co z nimi zrobi ale BX nie ma żadnych praw do tych miejsc.

szt

Postautor: szt » 01 wrz 2016, 20:03

Amis pisze:(...)pani w BX powiedziała mi, że te miejsca "dla inwalidów" są miejskie i poki co namalowane jest to dla odstraszenia - Miasto jeszcze nie wie co z nimi zrobi ale BX nie ma żadnych praw do tych miejsc.

Wyobraźnia sprzedawców do wciskania ludziom kitu zdaje się nie mieć granic.

Prawda jest taka, że ilość miejsc dla niepełnosprawnych zgodnie z przepisami powinna wynosić 4%. Bx niemal wszystkie wyznaczył wzdłuż ulicy Orlińskiego, bo ją i tak zamierzał oddać miastu i wiadomo było, że nie będzie tych miejsc mógł sprzedać. Po skończeniu inwestycji wskaźnik 4% będzie musiał być utrzymany a więc miasto nie będzie mogło zmienić przeznaczenia tych miejsc, chyba że miejsca dla niepełnosprawnych zostaną wyznaczone w innym miejscu.

maks

Postautor: maks » 02 wrz 2016, 9:42

Tak to prawda, a mi wciskali kit że to malowanie to tak byle jak i za chwile się od deszczu rozpuści - wtedy cudownie zmienią się na ogólnie dostępne :lol:

Wracając do tematu - zauważyliście, że dawno u nas nie było SM? Czy "konfident" pojechał na długi urlop czy też znów coś ze znakami? Wcale nie mówię że mi to nie pasuje ;) tylko jestem ciekaw jak długo taki stan rzeczy się utrzyma, bo wiadomo 100 piechotą nie chodzi :D

adi

Postautor: adi » 02 wrz 2016, 10:36

Bez takich, jeśli jedni są "konfidentami", to inni są "naciągaczami". Niestety jak pokazuje praktyka, nie da się utrzymać porządku pod blokiem bez wzywania Straży Miejskiej, więc temat na pewno wróci prędzej czy później. Choć jak słusznie ktoś wcześniej zauważył, można było zaczekać, aż ludzie mieszkania wykończą. Tylko najbardziej mnie w tym bawi, że "konfidentami" są ludzie, którzy chcą zachować zasady, na jakie się wszyscy wcześniej godzili w umowach deweloperskich :) Tylko, że to właśnie oni mają rację, a nie ci, którzy zastawiają chodniki samochodami, więc im wszystkim życzę częstych odwiedzin SM i wysokich mandatów :!: :) Jak wiadomo było, że parkingu pod blokiem na chodniku nie będzie, to trzeba było kupić mieszkanie w innym miejscu, a nie teraz innych od "konfidentów" wyzywać.

Stop buractwu :!: O ile wcześniej nie wpadłbym na pomysł, żeby po SM dzwonić, to teraz widzę, że to jednak dobra i jedyna metoda najwyraźniej. Dzięki za otwarcie oczu :)

maks

Postautor: maks » 02 wrz 2016, 14:40

Oj dzwoń proszę "adi", dzwoń, dla twej wiadomości i tak nie parkuję na chodniku i nie blokuję dojazdu do miejsc, wiec nie mam się czego obawiać 8-) Nikogo też nie wyzywam - to było pieszczotliwie określenie, dlatego w cudzysłowach, a buraka schowaj, bo na obiad może się przydać ;) Zadałem pytanie co nie tak, że SM nas nie odwiedza, lepiej byś napisał dlaczego, a nie bił piany.

jasiek

Postautor: jasiek » 02 wrz 2016, 16:07

maks zadzwoń do SM i zapytaj czemu nas nie odwiedzają i po sprawie. Ciekawość zostanie zaspokojona :roll: :lol:

julitta

Postautor: julitta » 04 wrz 2016, 8:09

Niektorzy przesadzaja.
Wczoraj osoba z peugeota zaparkowala praktycznie na srodku ulicy. Nie przy krawezniku, tylko po drugiej stronie i zablokowala przejazd. I z cala pewnoscia nie bylo to 15 minut.
Gratulacje.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”