Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
ATM

Re: Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Postautor: ATM » 29 mar 2016, 18:46

Gratulacje;)
Swoją drogą biorąc pod uwagę 'skutecznosc' przy odbiorach budimex chyba otworzył drugiego szampana we własnym gronie :D

Kala

Postautor: Kala » 29 mar 2016, 18:47

ATM a to ktoś jeszcze odebrał mieszkanie po za MeGi?

ATM

Postautor: ATM » 29 mar 2016, 19:01

Niestety nie wiem.. :?: :(

Fiszka

Postautor: Fiszka » 29 mar 2016, 19:12

Kiedy w środę odbierałam swoje to spytałam o to pracownika z Bdx to powiedziano mi że pierwszego dnia jedna kobieta odebrała ale tylko dlatego że miała już umówioną ekipę do remontu

Pasiek

Postautor: Pasiek » 29 mar 2016, 19:34

Fiszka pisze:Kiedy w środę odbierałam swoje to spytałam o to pracownika z Bdx to powiedziano mi że pierwszego dnia jedna kobieta odebrała ale tylko dlatego że miała już umówioną ekipę do remontu

Ja też miałem, poszli robić inne mieszkanie, będzie ~1mc poślizgu :/ Niech Bdx naprawi co ma naprawić, szkoda własnej kasy na poprawki bubli których i tak nie powinno być.

supper

Postautor: supper » 29 mar 2016, 19:34

Dla tych co będą odbierać kolejne etapy to najlepiej aby okres 30 dni na poprawki wkalkulować w decyzje o rozpoczęciu wykończenia.
Nie ma się co łudzić - opóźnienia są na prawie wszystkich etapach a konsekwencjami tego są niedoróbki i buble..

Awatar użytkownika
Żółwik

Postautor: Żółwik » 29 mar 2016, 22:51

Dołączamy do szczęśliwego grona osób, które odebrały klucze. Wreszcie po tylu miesiącach czekania :) Mieszkanie w klatce B, jedno z wyższych pięter. Rzeczywistość jest dużo lepsza niż opisywana na forum. Odbiory kształtują się na poziomie powyżej 60% (informacja potwierdzona ze źródeł Budimexu). Dziś było kilka odbiorów, wszystkie wg przedstawiciela Budimexu zakończonych przekazaniem kluczy. W poprzednim tygodniu też większa część osób tych co odbierała mieszkania dostała klucze. Dla niedowiarków powiem, że zaobserwowaliśmy wannę w przedsionku klatki na parterze, a w jednym z mieszkań na piętrze trwają już prace budowlane (wynoszony jest gruz).

Poważnych wad w stylu krzywych ścian czy wylewek po za tolerancją norm budowlanych nie dostrzegliśmy. Instalacja elektryczna sprawna, drzwi wejściowe bez zarysowań, brak zawilgoceń i pęknięć na ścianach i sufitach. Odbieraliśmy bez ekspertów samodzielnie, co nie oznacza, że niedokładnie. Mieliśmy metr, kątomierz, poziomicę, próbniki elektryczny i inne podstawowe narzędzia do odbioru. Odbiór trwał ponad 1,5h - sprawdziliśmy wszystko co się dało. Zgłosiliśmy kilka usterek - m.in porysowane szyby, krzywo przykręcone gniazdko, brak wykończenia pod drzwiami balkonowymi itp. Developer obiecał usunąć zgłoszone usterki w najbliższym terminie kilku tygodni, bez wpisywania w protokół. Były oczywiście też drobne ubytki w ścianach czy narożnikach, ale zrezygnowaliśmy z ich zgłaszania jako kompromis z developerem. Dzięki temu dostaliśmy klucze od ręki. O przekazaniu kluczy decyduje ilość zgłoszonych wad i ich waga. Potwierdzam, że jeśli jesteście dobrej myśli i zamierzacie i tak robić gładzie czy malować można dogadać się z developerem nie blokując przekazania kluczy.

Wszystko zależy od pozytywnego podejścia do odbioru i rzeczowej dyskusji z developerem bez kłótni i udowadniania swoich racji. Za krzywo przykręcone gniazdko czy rysę na ściance wewnętrznej nie widzę sensu siłować się z BDX. Wolę to zrobić we własnym zakresie i szybciej się przeprowadzić.

Ci co są jeszcze przed odbiorami, myślcie pozytywnie ;) Nie taki diabeł straszny jak go malują.

PS. Więcej odbiorów jak do tej pory było w klatce B. Winda działa i jest zabezpieczona płytami wiórowymi. Można się wprowadzać :)

kasiczekk

Postautor: kasiczekk » 30 mar 2016, 9:57

dzięki za informacje, nadzieje wrociła :)

ostry

Postautor: ostry » 30 mar 2016, 10:15

to prawda,

chyba jest coraz lepiej, ja tez odebrałem wczoraj klucze, spotkanie przede mną też zakończyło się chyba pomyślnie,
u mnie nie było do czego się przyczepić, tylko zarysowanie drzwi, które ma być naprawione, ściany proste, wylewki równe, stolarka okienna ok
odbierałem bez firmy, ale z osoba, która zna się na wykończeniówce mieszkań i zęby na tym zjadła przez ostatnie 30 lat
tez się pytałem ile mieszkań odebranych i podobno coraz lepiej idzie, widać prace remontowe w bloku, trzeba być dobrej myśli

duda88

Postautor: duda88 » 30 mar 2016, 10:23

Zgadzam się z Żłówikiem w 100% :)
Jak bierzecie firmę która kasuje za samo przyjście parę stówek, to musi się wykazać i coś znaleźć - że się nie znacie to też nie wiecie czy nie jest to szukanie "na siłę" - ciekawe, że nikt z firmą nie odbiera w pierwszym terminie :?: Pytanie na czym komu zależy - wprowadzić się jak najszybciej czy użerać z Budimexem o swoją(czy raczej firmy odbierającej) rację? ;)

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”