Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
kuba

Re: Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Postautor: kuba » 30 mar 2016, 10:42

Jakbym czuł się na siłach sam odbierać to bym tak zrobił. Wydałem na firmę 170zł, czy ktoś mnie naciągnął? Wg mnie nie.
Na pewno bym nie znalazł dwóch rzeczy, które przy późniejszym wykańczaniu kosztowałaby mnie więcej niż ta kwota.
Myślę że to bardziej indywidualna sprawa czy ktoś chce sam czy z kimś być na odbiorze.

edit: @Staś nie mam zamiaru wdawać się z Tobą w jałowe dyskusje. EOT.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2016, 11:45 przez kuba, łącznie zmieniany 1 raz.

Staś

Postautor: Staś » 30 mar 2016, 10:55

duda88 pisze:Zgadzam się z Żłówikiem w 100% :)
Jak bierzecie firmę która kasuje za samo przyjście parę stówek, to musi się wykazać i coś znaleźć - że się nie znacie to też nie wiecie czy nie jest to szukanie "na siłę" - ciekawe, że nikt z firmą nie odbiera w pierwszym terminie :?: Pytanie na czym komu zależy - wprowadzić się jak najszybciej czy użerać z Budimexem o swoją(czy raczej firmy odbierającej) rację? ;)

Popieram w 100 %.

Staś

Postautor: Staś » 30 mar 2016, 10:56

kuba pisze:Jakbym czuł się na siłach sam odbierać to bym tak zrobił. Wydałem na firmę 170zł, czy ktos mnie naciągnął? Wg mnie nie.
Na pewno bym nie znalazł dwóch rzeczy, które przy późniejszym wykańczaniu kosztowałaby mnie więcej niż ta kwota.
Myślę że to bardziej indywidualna sprawa czy ktoś chce sam czy z kimś być na odbiorze.

170 złotych proponuję przeznaczyć na szkolenie z interpunkcji.

iti

Postautor: iti » 30 mar 2016, 12:43

Jak odebrali, to dostali szampana od Budimexu :?: :D

maks

Postautor: maks » 30 mar 2016, 12:45

Kurde jakbym wiedział że dają, to też bym w pierwszym terminie odebrał :lol: Oj głupi ja... krzywymi sufitami się przejmowałem :mrgreen:

Yankes

Postautor: Yankes » 30 mar 2016, 16:08

ja się z tym nie zgadzam.
Wolą wziąść firmę i zapłacić parę stówek i niech szukają nawet na siłę, ale jak znajdą trzeba ocenić czy dla nas to duża wada czy można ją odpuścić.
Polak mądry po szkodzie.

MeGi

Postautor: MeGi » 30 mar 2016, 16:42

Myślę, że to indywidualna sprawa z firmą czy bez. Jak ktoś się na tym nie zna to firma (lub szwagier) to dobra inwestycja, jak ktoś wie czego szukać (choćby poprzez czytanie forów, na co zwrócić uwagę) i czuje się na siłach to można załatwić to i bez firmy, wcale na tym nie tracąc. Jak pokazują powyższe przypadki, jak nie masz grubych usterek to wystarczy pozytywne nastawienie i można się dogadać i zacząć remont np łazienki jak Ci będą coś w pokoju poprawiać :D

Kala

Postautor: Kala » 30 mar 2016, 19:26

Czy ktoś z klatki A odebrał już mieszkanie? Gratuluję wszystkim szczęśliwcom odbioru kluczy a tym co nie odebrali życzę cierpliwości!

mefisto

Postautor: mefisto » 31 mar 2016, 16:42

Ja dzisiaj odbierałem mieszkanie - nie odebrałem ;)
Jeżeli ktoś ma blade pojęcie o tym na co zwrócić uwagę to odbierze mieszkanie samemu.
Powiem Wam szczerze, że jak czytam niektóre wypowiedzi co to "firmy" nie znalazły to śmiech i zgroza.
Ja miałem tak naprawdę dwie usterki przez które mieszkania nie odebrałem:
- źle osadzone parapety (nie wchodziły pod ramę okna)
- obity laminat drzwi balkonowych

Pozostałe rzeczy, które znalazłem typu pęknięta ściana, która wymaga zaszpachlowania to bym sobie sam podczas wykańczania zrobił i nie wydziwiał jakby nie to powyżej. Oczywiście jak i tak nie odbierałem to i zgłosiłem te ściany do poprawy :)
Myślę, że żadnych firm nie trzeba tylko szwagier/ojciec/teść/brat, który przyjdzie z poziomicą i kilkoma podstawowymi narzędziami.
Dwoje par oczu, kartka papieru z zapisanym co sprawdzić i jechać po kolei każde pomieszczenie.

Awatar użytkownika
Żółwik

Postautor: Żółwik » 02 kwie 2016, 11:51

Kala pisze:Czy ktoś z klatki A odebrał już mieszkanie? Gratuluję wszystkim szczęśliwcom odbioru kluczy a tym co nie odebrali życzę cierpliwości!

@Kala w klatce A też już są odebrane mieszkania - przyuważyłem ekipę malarską na parterze w mieszkaniu od strony wschodniej. W klatce B natomiast roboty trwają na całego. Słychać przez cały dzień wiercenia, stukania w ściany, sporo kurzu i śladów na posadzkach w korytarzach wewnętrznych.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”