Wypłata transzy a harmonogram i opóźnienia

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Kala

Wypłata transzy a harmonogram i opóźnienia

Postautor: Kala » 24 mar 2015, 21:20

Witam,
Dzisiaj otrzymałam informację z banku że nie zostanie wypłacona IV transza gdyż nie są wykonane prace zgonie z harmonogramem zawartym w umowie tj ze do dnia 3 IV 2015 powinna być stolarka okienna do 3 kondygnacji. Czy ktoś ma podobny problem? Kontaktował się z Wami bank? Dodam, ze bank to nie interesuje że są inne prace zorbione. W umowie jest jasno napisane co powinno być zrobione do dnia 03 IV 2015.

jasiek

Re: Wypłata transzy a harmonogram i opóźnienia

Postautor: jasiek » 25 mar 2015, 7:56

Kala w jakim banku masz kredyt?

Kala

Postautor: Kala » 25 mar 2015, 10:16

w BPH

wojtekf

Postautor: wojtekf » 25 mar 2015, 10:59

U mnie w PKO BP od początku inspektor z banku nie widzi postępu inwestycji, przy poprzedniej transzy według niego było 26% jeśli dobrze pamiętam i za każdym razem pisze oświadczenie że wyrażam zgode na wypłatę transzy. Teraz pewnie też będę musiał coś takiego pisać.
Pani w banku powiedziała mi że te pieniądze już są moje i do mnie należy ostateczna decyzja o wypłacie transzy. ;)

iti

Postautor: iti » 25 mar 2015, 11:48

Ja tam nie miałem żadnych informacji z banku (PKO S.A.), że są jakieś opóźnienia, ale w sumie to może ich o to zapytam. A może ktoś już to zrobił, bo chyba sporo osób brało kredyt hipoteczny właśnie tam na kupno nowego mieszkania w tej inwestycji.

@Kala, a co to w praktyce oznacza dla Ciebie? Czy teraz bank będzie zwlekał z wypłatą tej transzy do czasu, aż zostanie zrobione wszystko to, co było ujęte w umowie/harmonogramie budowy? A może w tej sytuacji to nawet dobrze, bo bank naliczy Ci mniej odsetek, jeśli środki zostaną wypłacone później? Swoją drogą faktycznie w materiale informacyjnym ujętych zostało sporo spraw, których chyba jeszcze nie ma zrealizowanych. Napisz czego się dowiedziałaś w banku, jak to w praktyce wygląda. Czy wstrzymują wypłatę do uzyskania stanu prac, który został określony w materiale informacyjnym.

@wojtekf, ale zgodę na wypłatę każdej kolejnej transzy, to chyba podpisuje się standardowo. Ewentualnie w banku mogą chcieć, żeby podpisać na początku zgody na wypłaty kolejnych transz na przyszłość, bo tak też robią. No chyba, że Ty podpisujesz jakieś specjalne zgody dotyczące tego, żeby wypłacili pieniądze pomimo tego, że stan zaawansowania budowy różni się od tego, który został zapisany w harmonogramie? Jak to wygląda?

morth

Postautor: morth » 25 mar 2015, 11:50

Wojtek ale to na Orlińskiego 4 twierdził Ci Bank że było 26% przy ostatniej transzy ??

iti pisze:
@Kala, a co to w praktyce oznacza dla Ciebie? Czy teraz bank będzie zwlekał z wypłatą tej transzy do czasu, aż zostanie zrobione wszystko to, co było ujęte w umowie/harmonogramie budowy? A może w tej sytuacji to nawet dobrze, bo bank naliczy Ci mniej odsetek, jeśli środki zostaną wypłacone później? Swoją drogą faktycznie w materiale informacyjnym ujętych zostało sporo spraw, których chyba jeszcze nie ma zrealizowanych. Napisz czego się dowiedziałaś w banku, jak to w praktyce wygląda. Czy wstrzymują wypłatę do uzyskania stanu prac, który został określony w materiale informacyjnym.

Pytanie tylko czy Budimex sobie nie zacznie naliczać odsetek ustawowych za opóźnienia we wpłacie transzy :P ( na logikę nie powinien jak sam ma opóźnienie, ale jak to było traktowane w umowie to dokładnie nie pamiętam )

Kala

Postautor: Kala » 25 mar 2015, 12:13

Po rozmowie z pracownikiem Banku dowiedziałam się że to co jest w umowie to jest święte skoro deweloper wpisał szczegółowy harmonogram prac to zgodnie z umową powinien go wykonać by otrzymać kolejną transzę to ze wykonali inne prace to nie ma znaczenia. Ja z tego mam tyle że muszę zapłacić za fotoinspekcję która była teraz i tą która bedzie by wypłacić tą transzę oczywiscie deweloper może naliczyć odsetki ale w tym momencie bedą one bezzasadne bo to on nie wywiązał się z umowy. Pisze właśnie do nich pismo i zobaczymy co to będzie.

ATM

Postautor: ATM » 25 mar 2015, 13:20

Rozmawiałem z budimexem, pani powiedziała mi że rzeczywiście nie ma wykonanych wszystkich prac uwzględnionych w harmonogramie aczkolwiek to jest już sprawa między nimi a bankiem. W związku z tym może się przesunąć płatność gdy tylko nadrobią zaległości.
Natomiast przedstawiła to w ten sposób że dla nas to niewiele zmienia, oczywiście o naliczaniu odsetek nie ma mowy gdyż to oni się nie wywiązali z danego etapu na dzień dzisiejszy.
My mamy w ING i nie ma odczuwamy większego problemu z zaistniałej sytuacji.

Pasiek

Postautor: Pasiek » 25 mar 2015, 13:34

@ATM czy wiesz może kiedy Budimex spodziewa się zakończyć prace zgodnie z harmonogramem? (chyba tylko chodzi o stolarkę okienną bez osprzętu 1 i 2 kondygnacji - chociaż nie wiadomo czego w środku brakuje), bo zastanawiam się czy nie napisać do swojego banku i odwołać wypłatę transzy :> Z wyliczeń wychodzi że po wypłacie IV transzy rata odsetkowa wzrośnie o około 100PLN.

ATM

Postautor: ATM » 25 mar 2015, 14:09

Nie, nie dopytałem o to. W razie czego jest tam pani, która się zajmuje m.in. realizacją harmonogramu (12 429-25-91).
Ja już złożyłem dyspozycję do banku, i nie będę nic odwoływał :P ale w przyszłości można rzeczywiście wziąć to pod uwagę :) wydaje mi się, że nasze pieniądze które powędrowały na rachunek powierniczy będą wypłacone w odpowiednim momencie.
Cieszy mnie świadomość budimexu, że są w plecy względem harmonogramu i tego nie ukrywają.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”