Hałas od ulicy Stella-Sawickiego na Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
slwk
Administrator

Hałas od ulicy Stella-Sawickiego na Orlińskiego 4

Postautor: slwk » 20 kwie 2015, 23:25

Sporo wpisów na ten temat pojawiło się w wątku o budowie bloku, tymczasem lepiej założyć osobny temat, co by był porządek.
jasiek pisze:Czy ktoś z Was się orientuje jaka jest odległość w liczbach O4 od ul. Stella-Sawickiego ? :roll:

Marcel pisze:Sprawdź na google map, chociaż usunęli podziałke.

kuba pisze:wujek google maps:)

Obrazek

jasiek pisze:Ja sobie zmierzyłam na geoportalu i wyszlo mi między 98 a 122 m ale nie bylam pewna na której dzialce dokladnie stoi blok. Skoro tez pokazuje google koło 100m to tak musi być :) niestety nie załącze tego mojego rzutu bo ma za duży rozmiar a w komórce ciezko mi to zmienić.

iti pisze:No go w zasadzie odległość nie jest taka mała, wygląda to dużo lepiej tutaj niż np. sporo budynków na Ruczaju oddzielonych od ruchliwej ulicy jedynie chodnikiem. Jeśli chodzi o poziom hałasu w mieszkaniach, to pewnie wiele się tu nie zmieni. Ale zawsze lepiej mieć taką drogę choć odrobinę dalej od okna. Przede wszystkim, to wolałbym, żeby na tej działce przed Orlińskiego 4 nie powstało już nic dużego, a gdyby jeszcze udało się tam zachować sporo zieleni to chyba byłoby optymalnie.

Marcel pisze:100m niby dużo, ale... Z map akustycznych więcej byłoby wiadomo. 1, 2 budynki dalej zwykle jest cicho, bo zasłaniają. Przynajmniej w osiedlach z wielkiej płyty.

Nowy pisze:No też nie było co się spodziewać, że kupując tam mieszkanie od strony zachodniej, będzie w nim cicho. Chyba każdy, kto kupował tam mieszkanie liczył się z tym, że nie będzie miał w nim cicho przed ulicę. Z drugiej strony to był wybór pewnie pomiędzy widokiem, a hałasem, a czy z czasem okaże się słuszny, to okaże się w przyszłości... :?:

jasiek pisze:Mapy akustyczne sa dostępne.siedziałam tyle lat przy mapach na studiach ale akustyczne mi nigdy w ręce nie wpadly :roll: Właśnie sprawdzalam. Wynika z nich, ze będziemy w zakresie 55-60 dB to chyba nie jest najgorzej.. Patrzą ze przy opolskiej maja 75-90dB to brzmi optymistycznie :roll:
Ja mialam maly wybór w 4 bo 1mieszkanie. Halas będzie to wiadome ale inaczej wygląda to jak jest dziura w ziemi a inaczej jak stoi blok i wtedy wszystko wydaje sie takie małe przy nim. Mieszkanie mam z widokiem na osiedle wiec powiedzmy te 15 m dalej niz sąsiedzi z naprzeciwka :D

kuba pisze:Nie ma co się znowu tak przejmować, teraz mieszkam przy ruchliwej ulicy ala Stella i to z 50 metrów, do tego z drugiej strony rondo i na nim tramwaje co skrzypią przy skręcie i nie ma dramatu... Ostatnio jak byłem przy O4 to nie ma znowu takiego hałasu, proponuje zainteresowanym stanąć sobie przy budynku i posłuchać tej muzyki z nad stella ;)

jasiek pisze:No wlasnie wydaje mi sie, ze tam nie jest tak tragicznie. Stella Sawickiego tez nie aż tak ruchliwą droga jak Np aleje. Ja teraz mieszkam powiedzmy w ciszy i po tylu latach na pewno na poczatku będzie ciężko sie przyzwyczaić. Do lądujących samolotów sie przyzwyczaiłam to i do aut się da

iti

Re: Hałas od ulicy Stella-Sawickiego na Orlińskiego 4

Postautor: iti » 20 kwie 2015, 23:39

Też liczę na to, że da się z tym żyć w miarę normalnie :) No ale kupując mieszkanie w rozsądnej odległości od centrum, nie liczyłem też na wiele ciszy :) A jak będzie to przekonamy się w przyszłości :idea:

Marcel

Postautor: Marcel » 21 kwie 2015, 8:46

Gratuluję nowych mieszkań, i życzę zadowolenia z lokalizacji :) !

zagi

Postautor: zagi » 09 cze 2016, 10:19

iti pisze:Też liczę na to, że da się z tym żyć w miarę normalnie :) No ale kupując mieszkanie w rozsądnej odległości od centrum, nie liczyłem też na wiele ciszy :) A jak będzie to przekonamy się w przyszłości :idea:

I jak to wygląda w rzeczywistości? Ruch na Stella okazał się bardzo uciążliwy ?

iti

Postautor: iti » 09 cze 2016, 10:49

No nie jest to zdecydowanie cicha ulica :) Lepiej jest mniej więcej między 2 a 5 w nocy (przynajmniej w dłuższy weekend), ale generalnie jestem ciągle zadowolony z wyboru. Choć jeszcze nie mieszkam na stałe, ale pewnie niedługo się przekonam. W każdym razie wygląda na to, że da się żyć, jeśli okna są zamknięte, to jest cicho i spokojnie :)

maniekmal

Postautor: maniekmal » 09 cze 2016, 13:50

jak kiedyś powstanie tam tramwaj to będzie gorzej. Obecnie mieszkam w 10 piętrowym bloku na os Wysokim z oknami na tramwaj (przystanek rondo Hipokratesa) w sypialni nie ma możliwości poleniuchowania w łóżku przy uchylonym oknie. Dudni jak 150. Stan szyn jest tragiczny. Zresztą tragiczny jest od ronda czyżyńskiego przez kocmyrzowskie aż na mistrzejowice. Jadąc w tramwaju nie da się porozmawiać bo tak się to wszystko tłucze, a tramwaje jeżdżą nowe. Kwestia rozklekotania torowiska to tylko kwestia czasu a jak wiemy modernizacja w Krakowie nie przebiega szybko :) Cieszcie się "ciszą" póki jest :)

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”