Deweloper Budimex wykańcza wnętrza mieszkań Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
iti

Deweloper Budimex wykańcza wnętrza mieszkań Orlińskiego 4

Postautor: iti » 03 wrz 2015, 20:27

Nie wiem czy już widzieliście, ale na stronie Budimexu pojawiły się nowe zdjęcia, na których widać jak idą prace wewnątrz budynku. Wygląda na to, że Budimex wykańcza już tam wnętrza mieszkań, między innymi są już chyba zrobione pierwsze wylewki :)

Obrazek

jasiek

Re: Deweloper Budimex wykańcza wnętrza mieszkań Orlińskiego 4

Postautor: jasiek » 12 paź 2015, 16:34

Mam pytanie odnośnie transzy. Czy ktoś teraz przy wypłacie transzy na 90% mial problem ze strony banku. Nam dzis pierwszy raz bank odmówił wypłaty transzy argumentując, ze opóźnienie jest znaczne i nie da sie na nie przymknąć oka jak na poprzednie..

morth

Postautor: morth » 12 paź 2015, 16:44

Ja widzę ostatnie zdjęcia na stronie z 18 września a tam nie ma tego zdjęcia :P Jest jakiś ukryty dodatkowo link gdzie innych zdjęć można szukać?

Pasiek

Postautor: Pasiek » 12 paź 2015, 16:59

Nie było żadnego problemu, dzisiaj widzę zaksięgowaną wypłatę ostatniej (przed MdM) transzy z mojego banku.

morth

Postautor: morth » 12 paź 2015, 17:58

Jasiek pewnie w pko bp :P

ŁukaszC

Postautor: ŁukaszC » 13 paź 2015, 8:40

cześć, a ktoś wie jak procentowo wygląda to opóźnienie?
a nowych zdjęć nie ma, trochę olewają temat.

Gatha

Postautor: Gatha » 13 paź 2015, 10:41

Zaawansowanie inwestycji wynosiło 75% na koniec września, więc na dzień dzisiejszy pewnie dużo się nie zmieniło. Jak widać opóźnienie jest duże. Zresztą już nawet Panie w Budimexie nie ukrywają że termin zakończenia na 22 grudnia 2015 jest raczej nierealnym do osiągnięcia. Mi Bank zablokował już wypłaty w sierpniu. Od sierpnia do dziś nie zapłaciłam żadnej transzy choć powinnam zapłacić od tamtego czasu dwie. Napisałam pismo do Budimexu i nie było z tym problemu, oni sami zaproponowali że wpłacę zaległe transze w momencie kiedy budowa osiągnie odpowiedni do transzy poziom zaawansowania. Dzięki temu przynajmniej nie płace zwiększonych odsetek w banku. Więc uważam że w tym przypadku nie jest to złośliwość banku a raczej zaleta, że jednak ktoś kogoś rozlicza z zadeklarowanych w umowie terminów. Gdyby może więcej osób wstrzymało wypłaty transz to może Budimex zmobilizowałby się do większego dotrzymywania terminów. Obecnie nie ma przymusu tego robić bo większość płaci transze mimo opóźnienia na budowie (dotyczy to wszystkich bloków nie tylko O4). Opóźnienie mają na tą chwilę na każdym budynku (na jednym mniejsze na drugim większe).

morth

Postautor: morth » 13 paź 2015, 11:05

No chyba sobie żartują że nie wyrobią się w tym roku i ludzie potracą dotację z MDM co było jedną z głównych zalet tej inwestycji. Osobiście puszczę cynk do Uwagi Tvnowskiej/interwencji itd. jak takie jaja będą ( mam nadzieję że biuro prasowe to czyta).

Gatha

Postautor: Gatha » 13 paź 2015, 11:24

Większość osób ma podpisaną umowę z wypłata ostatniej transzy (dofinansowanie MDM) na początek stycznia 2016. I opóźnienie na budowie nie spowoduje u takich osób żadnych problemów nawet w przypadku opóźnienia budowy. Problem mają Ci którzy w umowie mają wpisaną wypłatę ostatniej transzy na 22 grudnia 2015 (ja jestem w takiej sytuacji), z tego co się dowiadywałam są to pojedyncze osoby (które podpisały umowę w początkowej fazie sprzedaży, później zapisy zmieniono). Przedstawiciel Budimexu poinformował mnie jednak, że po rozpoznaniu sytuacji i rozmowach z bankiem, również te osoby które mają w umowa wpisany przelew transzy na koniec roku 2015 nie stracą dofinansowania nawet jeśli budowa nie zostanie ukończona na czas. Warunkiem jest dopełnienie wszelkich formalności ze strony klienta zgodnie z ustawą, czyli należy złożyć wniosek w banku nie wcześniej niż 14 dni i nie później niż 10 dni przed terminem przewidzianej transzy wypłaty dofinansowania (chyba jakoś tak to brzmiało).

morth

Postautor: morth » 13 paź 2015, 11:44

Ale to ty byś miała składać taki wniosek ? Wniosek niby o przeniesienie transzy z 2014 na 2015? Masz to na piśmie/e-mailu od nich ? Bo przyznam się szczerze że z tego co się orientowałem nie da się przenieść zarezerwowanych środków z MDM z 2014 na 2015 ( jeśli były już zarezerwowane z puli 2014 roku - czyli transza była ustalona na 2014 rok), chyba że coś się zmieniło. Jakbyś miała info co to za wniosek dokładnie to napisz proszę.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”