Komórki lokatorskie od dewelopera Budimex na O4 - odbiór i standard

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
iti

Komórki lokatorskie od dewelopera Budimex na O4 - odbiór i standard

Postautor: iti » 26 mar 2016, 18:31

Odbiory nowych mieszkań, to jedna sprawa, ale pewnie niektórzy kupili też jakieś dodatki do nich i mają za sobą też odbiór komórki lokatorskiej od dewelopera (pod linkiem relacja na stronie) i co prawda wad tam specjalnych nie było, bo i nikt nie mierzył czy sufit jest prosty, ale jednak za taką cenę można było spodziewać się trochę więcej...

Obrazek

Rurki z przewodami biegnące po ścianie w komórce lokatorskiej. Jeśli ktoś myśli o zamontowaniu tam jakiegoś większego regału, to może z tym mieć problem przez to i jakoś będzie musiał kombinować :?

Obrazek

Obróbka futryny drzwi pianką montażową wygląda, jakby była nieskończona, ale ponoć w takim standardzie jest oddawana... Co by nie powiedzieć, wygląda to bardzo kiepsko.

Obrazek

Widać też mocowanie futryn kotwami, mało to estetycznie, ale pasuje w końcu do reszty. O ile więc Budimex za komórki liczył sobie jak za zboże, to daje coś, co wygląda raczej jak wyrób komórkopodobny. O ile wrażenia z samego mieszkania raczej pozytywne (pomimo długiej listy niedoróbek i jego nieodebrania), to odwiedzenie komórki trochę ten obraz nadszarpnęło. Generalnie w tej sytuacji nie mam żadnych skrupułów, żeby wymagać od nich wszystkiego na wysoki błysk w mieszkaniu, skoro wciskają mi taką komórkę i mówią, że to jest ok. :)

Inna sprawa, to wrzucam trochę też po to, bo być może okaże się, że jednak miało to być inaczej zrobione, a po prostu ktoś zapomniał tych futryn obrobić, podobnie jak z listwą pod drzwiami balkonowymi, gdzie u mnie było zapisane, że silikon jest do poprawy, a gdzie indziej wyszło, że tam miała być listwa :) Ktoś odbierał komórkę, dostał ją w podobnym stanie i ma podobne odczucia do moich :?:
Ostatnio zmieniony 26 mar 2016, 20:29 przez iti, łącznie zmieniany 1 raz.

ATM

Re: Komórki lokatorskie od dewelopera Budimex na O4 - odbiór i standard

Postautor: ATM » 26 mar 2016, 18:43

Czy prawo budowlane czy norma jakoś wskazuje jak taka komórka powinna być wykonana? Filozofii tam nie ma ale nie oznacza to że nie należy zachować pewnej jakości wykonania czy estetyki..

Anisikor

Postautor: Anisikor » 26 mar 2016, 19:11

@ ITI jakiej szerokości jest ta komórka ze zdjęcia?

montaż drzwi wygląda jak 'w trakcie' :o

iti

Postautor: iti » 26 mar 2016, 20:33

@Anisikor, komórka jest szeroka na nieco ponad metr, więc niewiele.

A ponoć co do samej komórki, to nie było tu jakichś obiekcji też ze strony firmy z którą odbierałem, chyba ich zdaniem to dopuszczalne, choć od strony estetycznej raczej nie robiło to na nich wielkiego wrażenia, delikatnie mówiąc ;) A najlepszy jest napis na drzwiach do korytarza, z którego wchodzi się do komórek, szumnie, choć trochę krzywo - GALERIA KOMÓREK :lol:

Anisikor

Postautor: Anisikor » 26 mar 2016, 22:01

jak Galeria - znaczy że Sztuka
nic tylko podziwiać ;)

Anisikor

Postautor: Anisikor » 26 mar 2016, 22:03

aa po prawdzie to moja wyobraźnia nie bardzo ogarnia przestrzeń 6m wysoką a ten około metr szeroką

gucio

Postautor: gucio » 26 mar 2016, 22:34

Trzeba wysłać zdjęcia do prezesa i dyrektora generalnego Budimexu w Warszawie Pana Dariusza Blochera lub Pana Henryka Urbańskiego i zapytać się czy mają taką samą komórkę w swoim domu. . . ?
Jeśli mają taką to widzę ze muszą zmienić profesje :-( jeśli mają inne prawidłowo wykonane to powinni odwołać dyrektora regionalnego oddział w Krakowie. . .
Ja pisze całkiem poważnie . . .

maks

Postautor: maks » 26 mar 2016, 22:48

Hmm standard słabiutki jak za 4 tyś zł / metr... to może za tą wysokość? Można tam tyczki do szparag trzymać, albo łóżko zrobić na antresoli :lol:

Felipe

Postautor: Felipe » 26 mar 2016, 22:50

Mieszkam kilometr dalej na jednym z nowohuckich osiedli (czyli komuna, blok ~ 60 letni)- daję słowo, że mam piwnicę w lepszym standardzie...

D89

Postautor: D89 » 27 mar 2016, 0:15

@gucio - prosta zasada: piłeś - nie pisz

Wykonanie jest zgodne z umową czy nie? Bo można się było spodziewać tego co jest zapisane w umowie, ja komórki nie kupiłem więc nie wiem jak to wygląda.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”