Gniazdka telewizyjne i internetowe w nowym mieszkaniu co do czego - Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
madoxx

Gniazdka telewizyjne i internetowe w nowym mieszkaniu co do czego - Orlińskiego 6

Postautor: madoxx » 13 paź 2016, 9:26

Witam

Prawdopodobnie każdy z Was ma w domu instalacje jak poniżej:

Chciałbym podpytać trochę o te gniazda. Rozumiem że pierwsze po prawej jest do internetu RJ45 do podpięcia modemu.
Pozostałe dwa to telewizyjne z 3 wejściami. Jedno jest do ewentualnego podpięcia telewizji naziemnej a drugie do podpięcia Neti UPC etc.? Czy są one zamienne?
Czy robi różnice co jest do którego podpięte? Czy jest to bez różnicy bo wszystko jest podpinane w serwerowni w bloku?
Gdybym chciał mieć podejście pod kablówkę w pozostałych pokojach, w jaki sposób powinienem to rozdzielić? Wystarczy przenieść jedno z tych gniazd TV czy też podpiąć się gdzieś do kabla koncentrycznego - poprowadzić go do docelowych miejsc - i tam zamontować takie też gniazda telewizyjne?
Chciałbym docelowo mieć TV w 2 lub 3 pomieszczeniach Netie, Upc czy coś tam na co się zdecyduję i nie do końca wiem jak się za to zabrać.
Proszę o opinię i poradę osobę obeznaną w tych tematach. Być może przyda się to też innym mieszkańcom.
Z góry dziękuję.
Załączniki
WP_20161001_16_48_16_Pro.jpg
WP_20161001_16_48_16_Pro.jpg (68.57 KiB) Przejrzano 20289 razy

Pasiek

Re: Gniazdka telewizyjne i internetowe w nowym mieszkaniu co do czego - Orlińskiego 6

Postautor: Pasiek » 13 paź 2016, 10:43

Od lewej pomijając gniazdko elektryczne.

Sygnał telewizji satelitarnej | Sygnał od dostawcy TV/internetu | RJ45 ten kabel ma końcówkę w skrzynce teletechnicznej w mieszkaniu, nie jest do niczego podłączony.

Gniazdka TV SAT i TV/Internet są zamienne w zależności jak Twoje mieszkanie wpięli na dole w rozdzielni, technik z UPC/NETII sprawdzi sobie w którym gniazdku jest "jego" sygnał. Ilość dziurek w danym gniazdku nie wskazuje na ilość osobnych sygnałów, są to po prostu inne końcówki/wyjścia - sygnał jest jeden.

W przypadku UPC, gniazdo i tak wymienią na inne z rozgałęźnikiem jeżeli zdecydujesz się na TV(dekoder) + Internet(modem) - tak jest u mnie.

Gniazdko RJ45 możesz użyć do zrobienia sobie sieci LAN w mieszkaniu, ale to wymaga położenia dodatkowych kabli UTP/skrętki do pokoi gdzie ma być takie dodatkowe gniazdo RJ45.

Odnośnie telewizji w 2-3 pomieszczeniach. Najlepiej będzie jak podepniesz rozgałęźnik koncentryczny we wspomnianej skrzynce i od niej pociągniesz kable do pozostałych pokoi, wtedy w każdym pomieszczeniu dodajesz dekoder i TV.

madoxx

Re: Gniazdka telewizyjne i internetowe w nowym mieszkaniu co do czego - Orlińskiego 6

Postautor: madoxx » 13 paź 2016, 13:29

Dzięki Pasiek za objaśnienia. Rozdzielę sobie w takim razie w skrzynce na 1 pomieszczenie, a na drugie (bo jest za ścianą pokoju z dwoma gniazdami TV) jakoś rozdzielę kabel z sygnałem kablówki przez ścianę, o ile uda mi się to sprawdzić wcześniej.

Yankes

Postautor: Yankes » 09 lis 2016, 0:10

w skrzynce są 2 kable koncentryczne - w jednym jest sygnał tv satelitarnej, w drugim nie ma sygnału.
Czy wie ktoś czy to kable do internetu ( np. UPC bo oni taki kabel stosują ) czy może ktoś nie podłączył np. tv naziemnej ?
Choć z drugiej strony w gniazdkach w salonie mam w tv sat i tv naziemną

Awatar użytkownika
zwirooo

Postautor: zwirooo » 09 lis 2016, 10:16

Yankes pisze:w skrzynce są 2 kable koncentryczne - w jednym jest sygnał tv satelitarnej, w drugim nie ma sygnału.
Czy wie ktoś czy to kable do internetu ( np. UPC bo oni taki kabel stosują ) czy może ktoś nie podłączył np. tv naziemnej ?
Choć z drugiej strony w gniazdkach w salonie mam w tv sat i tv naziemną

Gdy przenosiłem usługi UPC na Orlińskiego to monter musiał zejść do serwerowni i coś tam porobić. Dopiero wtedy znalazł sygnał na kablu

jasiek

Postautor: jasiek » 09 lis 2016, 10:37

W jednym kablu jest satelita a w drugim kablówka czyli musi cię ktos podpiąć do tego np netia czy upc. Nie da sie rozdzielić kabla satelitarnego żeby działał niezależnie jak przy podwójnym konwerterze. Juz się o to dowiadywalam i pozostaje tylko montaż anteny.

Yankes

Postautor: Yankes » 09 lis 2016, 11:10

jasiek pisze:W jednym kablu jest satelita a w drugim kablówka czyli musi cię ktos podpiąć do tego np netia czy upc. Nie da sie rozdzielić kabla satelitarnego żeby działał niezależnie jak przy podwójnym konwerterze. Juz się o to dowiadywalam i pozostaje tylko montaż anteny.

chodzi Ci byś miał satelitę w każdym pokoju?
Jak kabel sygnału satelitarnego rozdzieliłem na pokoje, ale miałem tylko jeden telewizor wiec nie mogę powiedzieć że w każdym pomieszczeniu działa satelita.

jasiek

Postautor: jasiek » 09 lis 2016, 11:35

Nie, chodzi o niezależne oglądnie i nagrywanie programów w tym samym czasie czyli tak jak działa konwerter typu twin.

Yankes

Postautor: Yankes » 09 lis 2016, 11:43

wydaje mi się, że do tego musi być multiroom, ale nie jestem znawcą w tym temacie.
Przetestuje na żywym organizmie.

newkind

Postautor: newkind » 09 lis 2016, 12:04

Nie da się podzielić jednego sygnału satelitarnego na 2 niezależne bez prowadzenia dwóch osobnych kabli od anteny (konwertera). Innymi słowy, można sygnał satelitarny z dachu podzielić na kilka telewizorów, ale wszystkie telewizory będą mogły oglądać tylko jeden i ten sam kanał w tym samym czasie. Aby każdy telewizor mógł być niezależny i odtwarzać inny kanał, na każde gniazdko musiałby przypadać osobny kabel idący wprost do konwertera.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”