Parking / placyk do parkowania przy klatce H za Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
dzast

Re: Parking / placyk do parkowania przy klatce H za Orlińskiego 6

Postautor: dzast » 02 gru 2016, 13:37

Oczywiście zgadzam się, że osoby posiadające samochód powinny od razu wykupić swoje miejsce postojowe - to jest bez wątpliwości prawda.
Ale te parę bezpłatnych miejsc (cały czas mowa TYLKO o małym placyku, nie o wynajmie placu pana Kościuszki :D ) na pewno by się przydało w ciągu tych tygodni, kiedy niektórzy jeszcze remontują mieszkania, a niektórzy nawet nie rozpoczęli prac. Robotnicy nie mają gdzie zaparkować, bo placyk zablokowany, a gdzie indziej nie da rady stanąć, bo SM.

Zanim park powstanie, mieszkańcy O6 na spokojnie by wykończyli mieszkania...
Dobrze byłoby poznać prawdziwy powód zamknięcia tego placyku, moze uda się coś wskórać

maks

Postautor: maks » 02 gru 2016, 13:52

Zanim pod ten park zostanie wbita pierwsza łopata (o ile w ogóle zostanie) to minie jeszcze sporo czasu, do tego czasu faktycznie na placu szkoły mógłby być parking. Jednak takie inicjatywy są zupełnie nie w smak budimexowi i będzie on blokował wszelkie takie inicjatywy, wolne przestrzenie do parkowania i grodził betonowymi słupkami. Wszystko po to abyście w końcu nie mieli wyjścia i kupili te cholerne miejsca w garażu po 50k, albo sprzedali Wasze fury i przesiedli się na rowery i kom. miejską :twisted: Płonne są też nadzieje na to że na pasie startowym będą miejsca bezpłatne, budimex w obrębie swojego terenu wydzieli tam miejsca i po prostu sprzeda je po 25k, a chętnych nie zabraknie.

krzysztof1

Postautor: krzysztof1 » 02 gru 2016, 16:45

Znajoma z UM przekazała mi informacją,że wpłynęła do nich cała masa wezwań do usunięcia naruszenia prawa przez Prezydenta w związku z zarządzeniem dot realizacji parku.Głównie chodzi o to ,że nie ma zgodności z uchwałą dot.naruszenia praw osób trzecich. Jeżeli Prezydent odmówi lub nie odpowie w ciągu 30 dni sprawa trafi do WSA który raczej stwierdzi naruszenie prawa.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 02 gru 2016, 17:06

Ciekawe jakie to prawa. Tez mogę sobie rościć prawa do mieszkania na Wawelu, bo z dziada pradziada krew w żyłach błękitna. Roszczenie to jedno, a faktyczny zwrot / naruszenie praw to jednak coś innego.

Jeśli nie będzie parku, to będzie ekstremalnie gęsta zabudowa, może nie aż taka jak obecnie, bo studium nakazuje 1,2 miejsca postojowego na mieszkanie, ale jednak. Jesli moge wybrac, czy dalsza zabudowa czy trochę przestrzeni, wybieram to drugie. WSA przypuszczam jednak, że taką skargę osób roszczących sobie prawa, a nie prawowitych właścicieli odrzuci.

krzysztof1

Postautor: krzysztof1 » 02 gru 2016, 17:30

Z tych pism wynika że z 11 postepowań co najmniej 6 ma już wydaną decyzję o zwrocie a reszta bedzia miała wkrótce.Są one oczywiście zaskarżone przez Prezydenta ale w ocenie mojej znajomej to tylko gra na zwłokę ,gdyz z uzasadnien dotychczas zapadłych wyroków w tych sprawach WSA i NSA zwroty są przesadzone. A w naruszeniu prawa chodzi o to ,że nie można było dopuścić takiego wniosku do BO (o park) na terenach o niewyjaśninym stanie prawnym.
W poprzednich edycjach BO takie wnioski dotyczące terenów objętych roszczeniami o zwrot były odrzucane,a w tym roku ktoś z Wydziału Skarbu nie zauważył toczących się od 2000r postępowań zwrotowych i na pewno to nie jest winą dawnych właścicieli bądz ich spadkobierców.

Zbyniu

Postautor: Zbyniu » 03 gru 2016, 9:11

Czyli teren zostanie zwrócony spadkobiercą a od nich odkupi go Budimex i postawi tam kolejne bloki z 6 tam wejdzie jak nic.Także o parku można zapomnieć :(

duda88

Postautor: duda88 » 03 gru 2016, 10:45

Do krzysztof1 - dałbyś już spokój z tym sianiem paniki - pojawiłeś się na tym forum i jedyne w czym się udzielasz to negatywne posty na temat "park nie powstanie", "osiedle to masakra" itp. - jeśli tak uważasz, to po co kupowałeś tu mieszkanie? Jeśli to oczywiście prawda.
Na dzień dzisiejszy plan powstania parku jest przyjęty do realizacji i nic mi nie wiadomo, że coś się zmieniło w tym temacie - jeśli znasz jakieś nowe FAKTY a nie tylko twoje i znajomych przypuszczenia i domysły to się na nami nimi podziel. Tyle w temacie, życzę miło dnia :)

krzysztof1

Postautor: krzysztof1 » 03 gru 2016, 13:00

duda88-nie wiem skad twoj nick ale podobnie kłamiesz i insynuujesz!!
Pokaż gdzie napisałem "osiedle to masakra" itp. ,moje informacje były zawsze rzetelne i prawdziwe,tak jak i teraz.Bloki nie powstaną ponieważ teren ten w studium przeznaczony jest pod usługi z wysokością do 16 m.Ponadto od strony hangaru przewidziana jest zieleń na około 40 ar.Natomiast w najbliższą śrobe Rada Miasta Krakowa przystępuje do sporządzania MPZP.

iti

Postautor: iti » 05 gru 2016, 2:34

@krzysztof1, ja nie wiem czemu ty tu takie czarnowidztwo uprawiasz, 90% wpisów dodajesz o tym, że park nie ma szans powstać, zupełnie jakbyś chciał do tego ludzi zniechęcić, aż podejrzane :) Jakby cię tu słuchano od początku, to faktycznie nic by z tego nie wyszło, tymczasem sprawa idzie do przodu i jest szansa na jej pozytywne zakończenie, czyli urządzenie nowego parku obok osiedli w Czyżynach. Trzeba sprawę cały czas nagłaśniać i dawać miejskim urzędnikom i radnym do zrozumienia, że sprawa nie zostanie odpuszczona przez mieszkańców :)

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”