Niszczenie części wspólnych w bloku - budynek Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sam.slater

Re: Niszczenie części wspólnych w bloku - budynek Orlińskiego 6

Postautor: sam.slater » 08 lut 2017, 19:37

Mieszkaniec81 pisze:Po 2 Primo dobrze wiedzieć komu przeszkadzają zaparkowane auta na chodniku i może ostatni przyjazd Policji jest dziełem właśnie takich osiedlowych Januszy

A widzisz mi przeszkadzają auta na chodniku. Prosta zasada chodnik do chodzenia, parking do parkowania, a jezdnia do jeżdżenia. Takie to trudne? Właśnie tacy "Januszowie" i "Grażyny" co parkują gdzie popadnie, bo paru kroków nie zrobią z niedalekich parkingów są przyczyną wizyt policji czy straży miejskiej. Masz szczęście że Cię nikt jeszcze nie zastawił, bo mi już 4 razy ktoś zablokował miejsce.

Widzę że każdy się zasłania rodziną co to ma przyjechać. Do mnie też przyjeżdżają i mają gdzie parkować, choćby na parkingu niedaleko biur Budimexu, trzeba tylko się przejść te 300 metrów. Ale przysłowiowy "Janusz" i "Grażyna" są oczywiście zbyt leniwi i wolą zaparkować pod klatką!

morth

Postautor: morth » 08 lut 2017, 20:06

Mieszkaniec81 pisze:Po 2 Primo dobrze wiedzieć komu przeszkadzają zaparkowane auta na chodniku i może ostatni przyjazd Policji jest dziełem właśnie takich osiedlowych Januszy .

Ja tam jeszcze nie mieszkam, więc nie martw się jeszcze nie dzwonię :D Ale owszem przeszkadzać będzie - jak widzę jak samochody już blokują wjazdy/wyjazdy z miejsc parkingowych, czy jak są zaparkowane na zieleńcach albo na całym chodniku.

Za to przysłowiowym Januszem jest dla mnie gość, który nie przeczytał dokładnie planów przed zakupem i nagle zdziwiony że miejsc nie ma na osiedlu i wymusza innym swój sposób bycia. Jak jadę do kogoś w gości i wiem że nie ma miejsca pod blokiem bądź są zakazy, to albo parkuję gdzieś dalej i się przejdę albo jadę komunikacją miejską. Z tego wynika że strasznie gościnne jest to osiedle i całodobowo gości przyjmuje :D

anna78

Postautor: anna78 » 09 lut 2017, 9:28

ej ten gucio (podajże z 4 piętra) to jakiś inny jest, najpierw zgrabne tyłeczki w stringach mu przeszkadzają w prywatnych mieszkaniach (pewnie nigdy nie miał okazji zająć się takim) teraz auta i słupków mu brakuje (pewnie gej) :lol:

weź się wyprowadź stąd, bo do Życia z ludźmi to się z całą pewnością nie nadajesz

a jak postawią słupki to parkowanie na ulicy bedzie się zaczynało nie na chodniku tylko od słupków, zmniejszając ilość miejsca do przejechania autem, natomiast samochodem z prywatnych miejsc już nikt wtedy nie wyjedzie (bedzie jeszcze mniej miejsca do manewrowania) i nikt nie bedzie zwracał na drugiego uwagi, jak kupowaliście miejsca zewnętrzne trzeba było popatrzeć ile jest miejsca przed nim i czy sie z niego wyjedzie/wjedzie (czy się ktos bedzie Toba przejmował, ze bedziesz od kogoś uzalezniony) "no chyba każdy umie czytać i to sprawdził, prawda" :lol: ja bedę pierwsza która tak bedzie parkować, dostenę mandat od strazy prosze bardzo, niech wypiszą raz a auta nie przestawię przez 2 tygodnie, wtedy ten z miejscem płatnym niech sam sobie podziękuje za swój głos za słupkami, jak nie wyjedzie/wjedzie to jeszcze pójdzie na MPK :lol:

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 09 lut 2017, 9:49

ragandbones pisze:Dzwonilem do strazy miejskiej przy okazji blokowania terenu prywatnego u nas pod firma, tez byl problem z osoba ktora parkowala a nic nie mogla SM zrobic. Sami panowie z SM powiedzieli, zeby regularnie spuszczac powietrze z kol. Nie jest to nielegalne, auto nie ulega uszkodzeniu - a bardzo uczy pokory jak sie czlowiek gdzies spieszy i auto potrzebne jest na juz. 4 kola czesto wymagaja pomocy lawety wiec koszta robia sie nie male.

Jeżeli właściciel będzie wiedział kto spuścił powietrze i wezwie mobilnego wulkanizatora, który wystawi rachunek np na 500zł to masz przechlapane. Głupota a będziesz karany. Warto?? Lepiej podnosić blokadę, bo w dzisiejszych czasach nie ma co ufać ludziom.

Vero_nika

Postautor: Vero_nika » 09 lut 2017, 10:28

Ana 78 BRAWO :lol: :lol: :lol:
Natomiast Szanowny Gucio z tego co sie orientuje to nie napisałam iż ludzi nie Szanujesz wiec naucz sie czytać ze zrozumieniem!
A forum jest dla mieszkańców bloku 06 a Ty chyba tutaj mieszkania nie masz tylko na 08 wiec nie rozumiem dlaczego wypowiadasz sie w każdym możliwym temacie i mieszasz?
U was ciekawych tematów na forum nie ma?
Współczuje Twoim Sąsiadom jak jeszcze nie mieszkasz a już Ci wszystko wokoło przeszkadza.
Miłego dnia ;)

anna78

Postautor: anna78 » 09 lut 2017, 10:35

ale ja też mogę spuścić powietrze w kołach w autach potencjalnie kolizyjnych 2-3 szt :lol:

odholowanie na czyjś koszt nie może być przez prywatna osobę tylko instytucję, po spełnieniu okreslonych wymogów, po uplynieciu okreslonego czasu :lol:

nie wiem czy wiecie ale kilku mieszkańców (w tym ja i sąsiad napewno) ma prywatną kamerę w mieszkaniach ustawiona na samochód, wiec każde takie zdarzenie jest udokumentowane, więc wrazie czego sam sobie narobi problemów, policja, sady, media, w dodatku nie omieszkać wydrukować plakatów z wizerunkiem (twarzą) i nakleić na każdej klatce, dodać na świętekrowy.pl, itp., więc jeszcze zabłysnie jako celebryta :lol:

jasiek

Postautor: jasiek » 09 lut 2017, 10:42

Prawda jest taka, że każdy lamentuje, że nie ma parkingów - nawet jeśli będą to i tak będą puste bo wygoda i lenistwo jest silniejsze!! Więc przestańcie obrażać i grozić tym, którzy miejsce mają, wiem że sytuacja jest ciężka!! Ja uważam, że posiadacze miejsc grzecznośiowo pozwalają stawać na chodniku i przymykają oczy na niewygodę parkowania na miejscach parkingowych widząc jaka jest sytuacja, a ciągle są opluwani i wyzywani. W dzisiejszych czasach nie ma tak, że co chcesz to masz. Jeśli czegoś nie kupiłeś lub nie masz na coś pieniędzy nie upoważnia Cię do obrażania tych,którzy kupili, pojechali na wakacje itd.
Zgadzam się z tym co pisze ngy16687 o pisaniu do miasta w sprawie parkingów. W końcu oni też wydają pozwolenia i zgody na budowy osiedli. A ilość mieszkańców naszego osiedla myślę, że miała by realny wpływ na decyzję o budowie parkingu (pomocy miasta w tej kwestii).Bo to nie jest wymysł 20-30 osób tylko tysiąca! Ci którzy czują się najbardziej pokrzywdzeni powinni zacząć akcję i działać a nie wylewać żale na innych.

nadka

Postautor: nadka » 09 lut 2017, 11:45

Rozsądku trochę, starajmy się szukać rozwiązań, a nie bezsensownie spierać :) Generalnie zacznijmy od tego, żeby samemu uważać na porządek w bloku i obok niego oraz upominać innych, kiedy widzimy, że coś jest nie tak. Wczoraj widziałam w przejściu z dziedzińca w stronę Orlińskiego 4, białe smugi, z jakiejś farby albo pyłu. Nie wiem kto to i dlaczego, ale buractwo niestety. Mam nadzieję, że da się to wyczyścić.

A z parkowaniem, to każdy widział, co kupuje i przynajmniej jak na razie jest sporo miejsc na parkingach ogólnodostępnych wokół osiedla, niestety większość osób musi parkować na chodnikach pod samym blokiem... Ciekawe, jak to pójdzie dalej, ale przy współczynniku miejsc postojowych na poziomie 0,6 i sprzedaży wszystkich miejsc (a kiedyś to pewnie nastąpi), zwolennicy chodników dla pieszych mogą zyskać większość we wspólnocie. Interesujące, który blok jako pierwszy upora się w jakiś sposób z tymi problemami :)

jas78

Postautor: jas78 » 09 lut 2017, 12:20

anna78 pisze:są cały czas, maja Cię poprostu w dupie i całą resztę naiwnych wierzących że problem zniknie nawet jak będą dzwonić codziennie na SM i Policję

sprawa jest prosta, samochody nie znikną w przestworzach, tak sie w obecnych czasach parkuje i nikt tego nie zmieni, poprostu nie ma jak, więc liczącym na zmianą czegoś pozostaje Życzyć darmowych minut i mnóstwa czasu na oczekiwanie:) a nawet mandat się bardziej opłaca niż ponoszenie kosztów miesięcznego parkowania, poprawiłeś/łoś mi humor z rana swą naiwnością :lol:

bez odbioru :lol:

To bardzo cenny wpis i pokazuje, z jakimi osobami mają państwo do czynienia. Wieś tańczy i śpiewa, po prostu.

Przypominam, że mandat to 100 zł ale i konieczność stawienia się w siedzibie SM (na ogół wystawiają wezwanie - trzeba się tam pofatygować i wtedy dają 100-zł mandat. Jeśli się to zignoruje - to wysyłają strażnika który was doprowadzi na komisariat - sprawdzone :) ). Koszt wynajmu to na razie ca. 150 zł. Oczywiście jeśli mandat dostanie się więcej niż raz w miesiącu, to średnio się to opłaca.

Najgorsze jest jednak to, że ta głupota jest groźna. Na razie zastawiane są auta parkujące na płatnych miejscach, co samo w sobie jest oburzające. I właściciel miejsca może po prostu pozwać wspólnotę do sądu, za to że uniemożliwia się korzystanie z jego własności. W takiej sytuacji można wymusić te słupki w sądzie, choć to bardzo kosztowne i długotrwałe rozwiązanie.

Ale wystarczy, że zdarzy się nieszczęście - pożar mieszkania czy zawał przy 6 tysiącach mieszkańców w Nowych Czyżynach to praktycznie kwestia czasu (wynika ze zwykłego rachunku prawdopodobieństwa) - i wtedy wszyscy zobaczą, jakie koszmarne mogą być konsekwencje blokowania dróg pożarowych.

Niestety jak u klasyka: Polak przed szkodą i po szkodzie głupi.

wkurzający mąż

Postautor: wkurzający mąż » 09 lut 2017, 13:15

"Wieś tańczy i śpiewa" jak te słowa pięknie oddają co czuję czytając wpisy niepokornej Pani.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”