Rozliczenie roczne mediów za mieszkanie w bloku Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
wkurzający mąż

Re: Rozliczenie roczne mediów za mieszkanie w bloku Orlińskiego 6

Postautor: wkurzający mąż » 18 lut 2017, 9:56

A dokładnie od 10.10

asiek

Postautor: asiek » 18 lut 2017, 19:46

Przy odbiorze były 4 GJ. Ile było pod koniec roku ciężko mi powiedzieć, ale skoro według ich i licznika wykorzystaliśmy 10 GJ to pewnie było 14. Na dzień dzisiejszy jest ponad 19 GJ :-/, a grzejniki są na 2 :/ Max temperatura jaka pokazują to 42, a min 32 :/

rafcik

Postautor: rafcik » 18 lut 2017, 20:00

Też tak miałem z jednym grzejnikiem, niezależnie od ustawionego termostatu grzejnik grzał na maksimum. Zgłosiłem to do Budimexu, wymienili termostat i od tej pory temperatura jest ok.

wkurzający mąż

Postautor: wkurzający mąż » 18 lut 2017, 20:38

asiek pisze:Przy odbiorze były 4 GJ. Ile było pod koniec roku ciężko mi powiedzieć, ale skoro według ich i licznika wykorzystaliśmy 10 GJ to pewnie było 14. Na dzień dzisiejszy jest ponad 19 GJ :-/, a grzejniki są na 2 :/ Max temperatura jaka pokazują to 42, a min 32 :/

Ja na dwójce mam zimne, więc skoro Tobie grzeją i to całkiem przyzwoicie to nic dziwnego że licznik bije, nic tylko zgłaszać niech naprawiają termostat.

asiek

Postautor: asiek » 18 lut 2017, 21:04

Nie grzeje, bo nie ma takiej potrzeby, gdyż mieszkanie jest niezamieszkałe jeszcze, stad mnie zastanawiają te sumy które widzę i dopłaty za cos z czego nie korzystam. Jeśli teraz są dopłaty po 300zl to jakie będą jak kaloryfer będzie na 4 bądź 5...

wkurzający mąż

Postautor: wkurzający mąż » 18 lut 2017, 21:30

To grzejniki masz zimne czy ciepłe? Gdzie temperatura max 42 a min 32?

sam.slater

Postautor: sam.slater » 18 lut 2017, 23:04

Jeśli nie mieszkacie to skręćcie termostat na 0 wtedy zużycia ciepła nie będzie. Jak zostawiliście termostaty na 2, to grzejniki pracowały, zwłaszcza aby ogrzać 60 m2 mieszkania. Ja mam do dopłaty ok. 130 zł dla mieszkania 40 m2, ale grzeję mieszkanie już od grudnia...Myślę, że nie ma co dramatyzować, wpłaciliśmy mało zaliczek, stąd niedopłaty. W następnym roku powinny być spore nadpłaty.

nadka

Postautor: nadka » 18 lut 2017, 23:49

Chyba nie ma co dramatyzować (choć też muszę zrobić dopłatę), bowiem wyszło tak, jak ktoś tu już pisał, że akurat zaczęliśmy mieszkać wraz z sezonem grzewczym, czyli nie było czasu, żeby nazbierały się pieniądze na ogrzewanie z zaliczek. Rozmawiałam z kimś z Orlińskiego 4, i tam sporo osób ma nadpłatę za ogrzewanie za poprzedni rok, choć wiadomo, oni też nie mieszkają jeszcze pełnego roku. Ale wynika z tego, że prognozy są liczone jednak dosyć rozsądnie i po jakimś czasie wszystko powinno się ustabilizować :)

A mieszkania nie można całkiem wychłodzić, bo wtedy to faktycznie grzeją mieszkanie sąsiedzi...

Vero_nika

Postautor: Vero_nika » 20 lut 2017, 7:03

Witam, z tymi opłatami na prawdę jest cos nie tak nie wiem czy to jest wina instalacji w naszym bloku, podłączenia grzejników na prawdę nie wiem bo u mnie jest podobnie za okres 01.11-31.12 zużycie 10gj gdzie mieszkanie jest zamieszkałe od połowy Grudnia :shock:
Wiec zużyłam 10gj no powiedzmy 8 za dwa miesiące???? Jak to jest możliwe jak znajomy za cały rok zużył 17 gj od stycznia do grudnia tylko w innym bloku w krk a rownież ma ogrzewanie z mpec-u i rownież sa to nowe bloki!! To nie jest normalne!!! Dodatkowo jak tylko zamieszkalam a nawet jeszcze nie w trakcie remontu zgłaszane było do Bx ze kaloryfery sa zimne a jest ujemna temp na zewnątrz to najpierw mi mowili ze mogą byc zapowietrzone grzejniki i nie grzeja odpowiednio, ale nie bo było ok , pózniej ze jest ubytek na instalacji CO w bloku bo mieszkańcy robią remonty ściagają grzejniki przez co ubyło ileś tam barów i dlatego ogrzewanie nie daje rady, pózniej ze jest czujnik temp zewnętrznej i ze to jest dla naszego dobra bo dzieki temu "zaoszczędzimy" na ogrzewaniu bo jak np. Mamy grzejnik skręcony na 5 a na zewnątrz jest ciepło to on nie będzie oddawał ciepła pełnego z grzejnika tylko zmniejszy pobór mocy przez co my zaoszczędzimy tylko gdzie jest ta oszczędność ja sie pytam? Następnie Pan Leslaw z Promosu powiedział iż na nasz blok nie była z Mpec-u puszczona pełna moc grzewcza przydzielona na blok i dopiero została ona puszczona na 100% w połowie styczna :shock: Ok u mnie podobnie jak u Asiek grzejniki miały cały czas blokadę nastawiona na 2 już nie maja bo ściągnęłam ale najlepsze jest to ze szanowny Pan z Promosu (konserwator)jak sie go pytałam dlaczego tak sa ustawione to mi mówił ze tak sie teraz robi i jak mam ustawione na 2 to i tak sie ciepło nie pobiera i nie mam sie czym martwić bo tobjets tak jakby był grzejnik wyłączony ? Masakra jakaś i kogo tu słuchać? I co zrobić zeby tak szybko te liczniki nie leciały bo w zasadzie teraz mamy 20 lutego a na liczniku mam już 19 GJ czyli znowu w prawie dwa miesiące takie zużycie a temp w mieszkaniu jest max23 st gdzie tyle jest jak sie gotuje i ogólnie podnosi sie temp. Mówię wam nie jest to normalnie ze tak jest!!!!

jasiek

Postautor: jasiek » 20 lut 2017, 9:03

Może liczniki są uszkodzone i nie działają prawidłowo? Nasze zużycie w O4 od połowy czerwca do 31 grudnia to 6,2Gj.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”