Rozliczenie roczne mediów za mieszkanie w bloku Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Vero_nika

Re: Rozliczenie roczne mediów za mieszkanie w bloku Orlińskiego 6

Postautor: Vero_nika » 20 lut 2017, 9:27

jasiek pisze:Może liczniki są uszkodzone i nie działają prawidłowo? Nasze zużycie w O4 od połowy czerwca do 31 grudnia to 6,2Gj.

No wlasnie jak to sprawdzić? I do kogo sie zgłosić bo jak pisze do Bx to o i odsyłają do Zarządcy i robi sie bledneko :shock: :oops: A najlepszejest to ze znajomi w klatce obok maja taka sama sytuacje wiec co czyżby osób z uszkodzonymi licznikami było więcej?

wkurzający mąż

Postautor: wkurzający mąż » 20 lut 2017, 9:45

Różni ludzie różne standardy ciepła, ja sobie mam 18-20 stopni i tak mi dobrze, przy 23 to bym chyba zwariował.
A zużycie za 2016 mam 7,5 GJ i dopłata 120 zł także jakieś proporcje widać. W tym roku kiedy jest już po remoncie i nikt obcy nie decyduje jak są grzejniki odkręcone to zużyłem dopiero 2,5 GJ.

jasiek

Postautor: jasiek » 20 lut 2017, 9:54

Ja mam na 3 kaloryfer w salonie i w łazience, a w sypialni i jeszcze jednym pokoju między 2-3. W mieszkaniu ok 23 stopnie. U Was te niedopłaty wynikają głównie z tego, że mało zaliczek było wypłaconych przed sezonem grzewczym. Można jeszcze dzwonić do mpec i pytać co i jak.

morth

Postautor: morth » 20 lut 2017, 11:44

wkurzający mąż pisze:Różni ludzie różne standardy ciepła, ja sobie mam 18-20 stopni i tak mi dobrze, przy 23 to bym chyba zwariował.
A zużycie za 2016 mam 7,5 GJ i dopłata 120 zł także jakieś proporcje widać. W tym roku kiedy jest już po remoncie i nikt obcy nie decyduje jak są grzejniki odkręcone to zużyłem dopiero 2,5 GJ.

Masz na myśli że zdjąłeś blokadę z termostatu czy jeszcze coś innego ulepszyłeś ?:)

Vero_nika

Postautor: Vero_nika » 20 lut 2017, 12:12

wkurzający mąż pisze:Różni ludzie różne standardy ciepła, ja sobie mam 18-20 stopni i tak mi dobrze, przy 23 to bym chyba zwariował.

Ja mam zużycie za zeszły rok 10,3 i dopłaty 370 zł za57m a mieszkam od połowy grudnia trzy kaloryfery plus recznikowiec :| a jaka masz powierzchnie i ile kaloryferów?

Gatha

Postautor: Gatha » 20 lut 2017, 13:09

Rzeczywiście raczej nie ma możliwości, aby w niezamieszkałym mieszkaniu gdzie kaloryfery są na 2 naliczyło się takie zużycie. Dla porównania, w O4: ogrzewanie działało u mnie od początku okresu grzewczego, i to nie na 2 tylko na 3-5 (w zależności od pomieszczenia) i zużycie od początku okresu grzewczego do końca grudnia wyniosło 7,16 GJ.

asiek

Postautor: asiek » 20 lut 2017, 21:36

Coś jest na pewno nie tak. Zarządca bloku odesłał mnie dziś do Budimex-u, a Budimex oczywiście kazał pismo złożyć... :/ Od 18.11-31.12 zużycie 9,9 GJ. jest NIEMOŻLIWE !!! A co najlepsze mieszkanie jest niezamieszkałe! Ilość wpłaconej zaliczki nie do końca ma tutaj jakiekolwiek znaczenie...
Na dzień dzisiejszy już mam na liczniku 19 GJ, a sąsiad obok który odebrał mieszkanie miesiąc wcześniej 7 GJ... ;/

asiek

Postautor: asiek » 20 lut 2017, 21:45

Vero_nika pisze:Witam, z tymi opłatami na prawdę jest cos nie tak nie wiem czy to jest wina instalacji w naszym bloku, podłączenia grzejników na prawdę nie wiem bo u mnie jest podobnie za okres 01.11-31.12 zużycie 10gj gdzie mieszkanie jest zamieszkałe od połowy Grudnia :shock:
Wiec zużyłam 10gj no powiedzmy 8 za dwa miesiące???? Jak to jest możliwe jak znajomy za cały rok zużył 17 gj od stycznia do grudnia tylko w innym bloku w krk a rownież ma ogrzewanie z mpec-u i rownież sa to nowe bloki!! To nie jest normalne!!! Dodatkowo jak tylko zamieszkalam a nawet jeszcze nie w trakcie remontu zgłaszane było do Bx ze kaloryfery sa zimne a jest ujemna temp na zewnątrz to najpierw mi mowili ze mogą byc zapowietrzone grzejniki i nie grzeja odpowiednio, ale nie bo było ok , pózniej ze jest ubytek na instalacji CO w bloku bo mieszkańcy robią remonty ściagają grzejniki przez co ubyło ileś tam barów i dlatego ogrzewanie nie daje rady, pózniej ze jest czujnik temp zewnętrznej i ze to jest dla naszego dobra bo dzieki temu "zaoszczędzimy" na ogrzewaniu bo jak np. Mamy grzejnik skręcony na 5 a na zewnątrz jest ciepło to on nie będzie oddawał ciepła pełnego z grzejnika tylko zmniejszy pobór mocy przez co my zaoszczędzimy tylko gdzie jest ta oszczędność ja sie pytam? Następnie Pan Leslaw z Promosu powiedział iż na nasz blok nie była z Mpec-u puszczona pełna moc grzewcza przydzielona na blok i dopiero została ona puszczona na 100% w połowie styczna :shock: Ok u mnie podobnie jak u Asiek grzejniki miały cały czas blokadę nastawiona na 2 już nie maja bo ściągnęłam ale najlepsze jest to ze szanowny Pan z Promosu (konserwator)jak sie go pytałam dlaczego tak sa ustawione to mi mówił ze tak sie teraz robi i jak mam ustawione na 2 to i tak sie ciepło nie pobiera i nie mam sie czym martwić bo tobjets tak jakby był grzejnik wyłączony ? Masakra jakaś i kogo tu słuchać? I co zrobić zeby tak szybko te liczniki nie leciały bo w zasadzie teraz mamy 20 lutego a na liczniku mam już 19 GJ czyli znowu w prawie dwa miesiące takie zużycie a temp w mieszkaniu jest max23 st gdzie tyle jest jak sie gotuje i ogólnie podnosi sie temp. Mówię wam nie jest to normalnie ze tak jest!!!!

Wiadomość prywatna :)

Vero_nika

Postautor: Vero_nika » 20 lut 2017, 22:48

:cry:
asiek pisze:
Vero_nika pisze:Witam, z tymi opłatami na prawdę jest cos nie tak nie wiem czy to jest wina instalacji w naszym bloku, podłączenia grzejników na prawdę nie wiem bo u mnie jest podobnie za okres 01.11-31.12 zużycie 10gj gdzie mieszkanie jest zamieszkałe od połowy Grudnia :shock:
Wiec zużyłam 10gj no powiedzmy 8 za dwa miesiące???? Jak to jest możliwe jak znajomy za cały rok zużył 17 gj od stycznia do grudnia tylko w innym bloku w krk a rownież ma ogrzewanie z mpec-u i rownież sa to nowe bloki!! To nie jest normalne!!! Dodatkowo jak tylko zamieszkalam a nawet jeszcze nie w trakcie remontu zgłaszane było do Bx ze kaloryfery sa zimne a jest ujemna temp na zewnątrz to najpierw mi mowili ze mogą byc zapowietrzone grzejniki i nie grzeja odpowiednio, ale nie bo było ok , pózniej ze jest ubytek na instalacji CO w bloku bo mieszkańcy robią remonty ściagają grzejniki przez co ubyło ileś tam barów i dlatego ogrzewanie nie daje rady, pózniej ze jest czujnik temp zewnętrznej i ze to jest dla naszego dobra bo dzieki temu "zaoszczędzimy" na ogrzewaniu bo jak np. Mamy grzejnik skręcony na 5 a na zewnątrz jest ciepło to on nie będzie oddawał ciepła pełnego z grzejnika tylko zmniejszy pobór mocy przez co my zaoszczędzimy tylko gdzie jest ta oszczędność ja sie pytam? Następnie Pan Leslaw z Promosu powiedział iż na nasz blok nie była z Mpec-u puszczona pełna moc grzewcza przydzielona na blok i dopiero została ona puszczona na 100% w połowie styczna :shock: Ok u mnie podobnie jak u Asiek grzejniki miały cały czas blokadę nastawiona na 2 już nie maja bo ściągnęłam ale najlepsze jest to ze szanowny Pan z Promosu (konserwator)jak sie go pytałam dlaczego tak sa ustawione to mi mówił ze tak sie teraz robi i jak mam ustawione na 2 to i tak sie ciepło nie pobiera i nie mam sie czym martwić bo tobjets tak jakby był grzejnik wyłączony ? Masakra jakaś i kogo tu słuchać? I co zrobić zeby tak szybko te liczniki nie leciały bo w zasadzie teraz mamy 20 lutego a na liczniku mam już 19 GJ czyli znowu w prawie dwa miesiące takie zużycie a temp w mieszkaniu jest max23 st gdzie tyle jest jak sie gotuje i ogólnie podnosi sie temp. Mówię wam nie jest to normalnie ze tak jest!!!!

Niestety nic nie dostałam

asiek

Postautor: asiek » 20 lut 2017, 22:54

Vero_nika pisze::cry:
asiek pisze:

Niestety nic nie dostałam

Występuje jakiś błąd z wysłaniem prywatnej wiadomości... :(
Promos skierował mnie do Budimex-u, a Ciebie Budime-x do zarządcy, a więc mam rozumieć, że tak nas będą odsyłać...

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”