Moj @ : julka561@wp.pl
Pozdrawiam
Rozliczenie roczne mediów za mieszkanie w bloku Orlińskiego 6
Re: Rozliczenie roczne mediów za mieszkanie w bloku Orlińskiego 6
A najlepsze jest to ze moi znajomi maja tak samo w klatce obok mieszkanie: 64 m i 4 grzejniki plus recznikowiec i mieszkają od świat i 19Gj zużycia CO 

Ostatnio zmieniony 21 lut 2017, 0:36 przez Vero_nika, łącznie zmieniany 1 raz.
Napisałam @ 
Ewidentnie coś jest nie tak, tylko nie rozumiem dlaczego developer nie chce usunąć usterki.

Ewidentnie coś jest nie tak, tylko nie rozumiem dlaczego developer nie chce usunąć usterki.
-
Witam mieszkańców
Czy nie zastanawia was to że co druga osoba pisząca post w sprawie zużycia GJ ma idealnie naliczone 19 jednostek, czy to nie trochę dziwne czy poprostu taki zbieg okoliczności że wszyscy tak samo nagle się ogrzewamy
ktoś tu próbuje chyba podstępem wymusić na nas większe rachunki
pozdrawiam.

-
Mam ten sam problem, mieszkanie 60m2 zamieszkałe od 20 grudnia - zużycie 6,5 GJ do końca 2016.
W tym roku już 8 GJ (stan licznika 18 GJ). 1 GJ to około 50 zł - wg informacji od Promosu, więc koszty kosmiczne.
Dajcie znać czy bdx lub administrator przyjął zgłoszenie.
W tym roku już 8 GJ (stan licznika 18 GJ). 1 GJ to około 50 zł - wg informacji od Promosu, więc koszty kosmiczne.
Dajcie znać czy bdx lub administrator przyjął zgłoszenie.
A wzięliście uwagę że przynajmniej 1/3 mieszkań ma gołe ściany i jest nie zamieszkała lub w trakcie remontu? Jeśli sąsiad np pod i nad się nie wprowadził lub ma celowo wyłączony obieg na zaworze może to wpływać znacząco na ilość pobieranego ciepła żeby utrzymać żądaną temperaturę.
Kwestia nr 2 to omawiane w innych wątkach wywietrzniki w oknach. Jeśli ich nie uszczelnicie duża część ciepła ucieka.
Jak jest termostat na 2(minimum) też grzeje jak jest otwarty obieg dla instalacji grzewczej dla danego mieszkania. Grzejnik załącza się wtedy przy niższej temperaturze.
Teorii spiskowej raczej nie ma. Na O4 ten sam zarządca, te same termostaty, liczniki, podobna instalacja, a da się oszczędzić. Zwrot wynika z tego, że zaliczki były płacone nawet od maja, a na 06 od listopada/grudnia. Skąd się miała wziąć nadpłata na 06?
Kwestia nr 2 to omawiane w innych wątkach wywietrzniki w oknach. Jeśli ich nie uszczelnicie duża część ciepła ucieka.
Jak jest termostat na 2(minimum) też grzeje jak jest otwarty obieg dla instalacji grzewczej dla danego mieszkania. Grzejnik załącza się wtedy przy niższej temperaturze.
Teorii spiskowej raczej nie ma. Na O4 ten sam zarządca, te same termostaty, liczniki, podobna instalacja, a da się oszczędzić. Zwrot wynika z tego, że zaliczki były płacone nawet od maja, a na 06 od listopada/grudnia. Skąd się miała wziąć nadpłata na 06?
Żółwik pisze:A wzięliście uwagę że przynajmniej 1/3 mieszkań ma gołe ściany i jest nie zamieszkała lub w trakcie remontu? Jeśli sąsiad np pod i nad się nie wprowadził lub ma celowo wyłączony obieg na zaworze może to wpływać znacząco na ilość pobieranego ciepła żeby utrzymać żądaną temperaturę.
A wiec tak:
1. Nawietrzniki sa zaklejone sylikonem w każdym pomieszczeniu u znajomych tak samo wiec to wykluczone.
2. Mieszkania dookoła sa zamieszkałe
3. Nie przemawia do mnie fakt ze jest to nowy blok bo tak jak wcześniej wspominałam mam mieszkanie w krk rownież w nowym budownictwie i za rok zużycie 17Gj a rownież było ono nowe i rownież nie było płaconych zaliczek jednak niebo zaliczki chodzi tylko o zużycie jednostek !
Bo za 2 miesiące niespełna bo odczyt był 12.01.2017 mam 7GJ

Co do termostatów nastawiających się min na 2ke wynika to z prawa budowlanego, które mówi ze nie można wychłodzić mieszkania poniżej 18 czy 16 stopni.
A jak tam u was z wietrzeniem?
Spotkałem się z sytuacja ze zamiast wietrzyć szybko i solidnie przy zakręconych kaloryferach, ludzie uchylali okna i ogrzewanie szło na miasto, a Gj na liczniku biły.
A jak tam u was z wietrzeniem?
Spotkałem się z sytuacja ze zamiast wietrzyć szybko i solidnie przy zakręconych kaloryferach, ludzie uchylali okna i ogrzewanie szło na miasto, a Gj na liczniku biły.
macie wentylację mechaniczną!!! żeby ciepełko nie uciekało to trzeba wyregulować odpowiednio anemostaty na sezon zimowy a nie płakać jak wiosna za oknem, technicznie małosprawni idą w lament i nawiewniki zalepiają w oknach, a drzwi wejściowe jeszcze silikonem pociągnąć będzie lepiej
niezły mam polew z was
pisałem omawiałem a lud ciemny
anemoststy są tak ustawione żeby wam GJ biły prędziutko a potrzeby tak dużej wymiany powietrza nie ma
dodam:
jak się już zasilikonujecie w mieszkaniu na amen to i tak wam z pionu kanalizacji powietrze zassa tyle że śmierdzące, nie wierzysz to wyciąg na chwilę wąż od pralki z odpływu (na czczo i na wdechu proszę)
niezły mam polew z was
pisałem omawiałem a lud ciemny
anemoststy są tak ustawione żeby wam GJ biły prędziutko a potrzeby tak dużej wymiany powietrza nie ma
dodam:
jak się już zasilikonujecie w mieszkaniu na amen to i tak wam z pionu kanalizacji powietrze zassa tyle że śmierdzące, nie wierzysz to wyciąg na chwilę wąż od pralki z odpływu (na czczo i na wdechu proszę)
Trohgal pisze:Co do termostatów nastawiających się min na 2ke wynika to z prawa budowlanego, które mówi ze nie można wychłodzić mieszkania poniżej 18 czy 16 stopni.
Mogę prosić o jakiś zapis? nie chce mi się w to wierzyć. Prawo budowlane, chyba mówi jak należy budować, a nie jak należy użytkować.
Nie wiem też, nad czym ten lament z termostatami z min. ustawieniem? 2ke to jakaś wartość bezwzględna nic nie mówiąca, z czego miałoby takie ustawienie wynikać. Każdy termostat można sobie regulować i dla jednego 2ka to będzie 16stopni, a dla innego 23stopnie.
Termostat też można sobie po prostu wymienić, najlepiej na elektroniczny - sterowany ze smartfona. Wtedy można sobie elastycznie regulować zużyciem ciepła.
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”