Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Mordin

Re: Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6

Postautor: Mordin » 28 mar 2017, 14:30

Jak najbardziej zgodnie z prawem - Budimex wyrobił się w ostatniej chwili przed zmianą przepisów na współczynnik 1,0.

anna99

Postautor: anna99 » 28 mar 2017, 14:37

nadzór budowlany i ten co wydał pozwolenie nic nie maja to powiedzenie w tym temacie, ich rola bardzo dawno temu sie skończyła :lol:

Mordin

Postautor: Mordin » 28 mar 2017, 15:11

anna99 pisze:nadzór budowlany i ten co wydał pozwolenie nic nie maja to powiedzenie w tym temacie, ich rola bardzo dawno temu sie skończyła :lol:

Nie do końca - jak Pani chce przebudować chodnik na miejsca postojowe to co najmniej zgłoszenie do nadzoru.

anna99

Postautor: anna99 » 28 mar 2017, 20:18

Żenujące to jest donoszenie do SM i pokazywanie typowego polactwa "nie zaparkujesz tu bo ja tu chodzę i tyle"

a gdzie było prawo jak wydawano pozwolenia na wybudowanie 3500 mieszkań i 100 miejsc parkingowych?

nie wyjeżdżaj mi tu z prawem bo są 10 przykładów jak prawo ma ludzi w dupie i jest otwarte tylko na kase, ale ograniczeni ludzie będą w nie wierzyć i wzywać SM, śmiało, myślący sobie z nimi i z nim poradzą

Mordin

Postautor: Mordin » 28 mar 2017, 20:30

To Pani nie wiedziała, że będzie tak mało miejsc parkingowych? przecież to były powszechnie dostępne informacje - wystarczyło przeczytać dokładnie prospekt informacyjny od dewelopera. W zakresie miejsc parkingowych zachowano obowiązujące przepisy - inaczej nie osiedle by nie powstało. Nikt nikogo nie zmuszał do zakupu mieszkania na tym osiedlu - w Krakowie było i jest mnóstwo inwestycji mieszkaniowych - dziwi mnie to zaskoczenie mieszkańców kwestią problemów z miejscami.
Dziwi mnie też ten problem gdy w okolicy miejsc postojowych jest dość - jednak jak widzę niektórzy wolą płacić kary i "walczyć" z organami ścigania. Cała ta sytuacja skończy się po prostu postawieniem jakiś blokad - słupków - przecież Policja i Straż Miejska nie przestaną przyjeżdżać.

anna99

Postautor: anna99 » 28 mar 2017, 21:06

wiedza nie tłumaczy chorego podejścia usprawiedliwionego prawem, zdrowe prawo by na coś takiego nie pozwoliło bez znaczenia czy ktoś wiedzial czy nie, wtedy by zasługiwało na szacunek a co do mnie to wiedziałam, jakoś mnie ten fakt nie zaskoczył bo jest tak na każdym osiedlu

właśnie nikt nikogo nie zmuszał więc jak Pan jest nieświadomy jak jest w dużych miastach to pora na wyprowadzkę na wieś

niech stawiają słupki, wtedy zaparkuję nie częściowo na chodniku i na jezdni a tylko na jezdni, wtedy będzie "prościej" wyjechać z miejsc parkingowych

większość ludzi naprawdę zwraca uwagę że parkuje tak aby zabrać jak najmniej jezdni i żeby chodnikiem matka z wózkiem przejechała, jak niektórym to nawet przeszkadza to co poradzić przecież nie mnie zaszkodzą, a mandat raz na jakiś czas i tak jest mniejszy niż opłata za parkowanie

to jest sytuacja nie do rozwiązania w pełni prawnie dla wszystkich ale jeżeli ludzie nie potrafią iść na kompromis to tak jest, ale kto mieczem wojuje od miecza ginie

Mordin

Postautor: Mordin » 28 mar 2017, 21:26

to jest sytuacja nie do rozwiązania w pełni prawnie dla wszystkich ale jeżeli ludzie nie potrafią iść na kompromis to tak jest, ale kto mieczem wojuje od miecza ginie[/quote]

Mądrze powiedziane, mam nadzieje, że to stawianie na drodze nie wyjdzie na złe Pani oraz Pani pojazdowi, idąc na powołanym przez Panią przysłowiem.

anna99

Postautor: anna99 » 28 mar 2017, 22:02

ja mam założony dobrej jakości monitoring, więc w razie jakichkolwiek szkód, poradzę sobie

nadka

Postautor: nadka » 29 mar 2017, 0:29

anna99 pisze:to jest sytuacja nie do rozwiązania w pełni prawnie dla wszystkich ale jeżeli ludzie nie potrafią iść na kompromis to tak jest, ale kto mieczem wojuje od miecza ginie

Jaki kompromis i dlaczego ludzie, którzy kupili mieszkania w bloku z chodnikiem do chodzenia na dole mieliby go zawierać. Wszyscy podpisywaliśmy umowy deweloperskie, każdy wiedział co kupuje, i że nie będzie gdzie zostawiać samochodów, to teraz ma być jakiś kompromis? Dlaczego wszyscy mają ponosić konsekwencje tego, że kilka osób nie potrafi przeczytać ze zrozumieniem umowy deweloperskiej? A może przeczytały, tylko teraz perfidnie domagają się czego, co się im nie należy. Ludzie mówili, jakoś to będzie... no to właśnie nie będzie, zapraszam na miejskie parkingi poza osiedlem :)

ksylo

Postautor: ksylo » 29 mar 2017, 8:22

Każdy również wiedział, że będzie zastawione samochodami, tak jak na każdym osiedlu jest, wiec nie wiem skąd to zdziwienie obrońców chodnika? Przecież wiedzieli, co i gdzie kupują. Jak na razie efekt ich ”współpracy” ze SM jest mizerny patrząc na te chodniki. Więc zapraszam na spacerki do parków poza osiedlem, bo sytuacja z parkowaniem się nie zmieni, podziwiam ślepa wiarę tych, co myślą inaczej.

Jest w Krakowie wybudowane osiedle gdzie nie ma chodników, ludzie i samochody poruszają się drogą, przez 7 lat nie było tam SM i da się Żyć, widać ludzie normalni się tam sprowadzili a nie wariaci czerpiący radość ze współpracy ze SM.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”