Dlaczego w sekcji Uchwały na e-kartotece nie ma najważniejszej z uchwał tj. dotyczącej likwidacji ochrony?
Wg informacji od administratora nadal brakuje głosów aby ochronę zlikwidować, więc prośba o reakcję - jeśli w dniu 31.03.2017 będzie większość głosów za likwidacją, to ochronę uda się usunąć z dniem 1 maja.
Może wybrana na zebraniu Rada Wspólnoty powinna przejść się po mieszkaniach, które nie podpisały uchwały?
A propos Rady: czy możecie podać namiary mailowe na siebie, aby zgłaszać Wam wnioski dotyczące naszej wspólnoty?
Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6
-
Re: Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6
Rada póki co tak na prawdę formalnie nie istnieje, gdyż zgodnie z informacją na e-kartotece żadna z uchwał nie jest póki co ważna. Mail odnośnie braku widoczności uchwały wysłany. Jeżeli ktoś posiada taką wiedzę można się sprawdzić czy w związku z opieszałością w działaniach zarządcy jest możliwe domaganie się rekompensaty finansowej.
Co do formy kontaktu z radą w momencie gdy głosowanie zakończy się pozytywnie zostanie zorganizowane jej zebranie, ustalona forma kontaktu wewnętrznego jak i z wszystkimi mieszkańcami.
Co do formy kontaktu z radą w momencie gdy głosowanie zakończy się pozytywnie zostanie zorganizowane jej zebranie, ustalona forma kontaktu wewnętrznego jak i z wszystkimi mieszkańcami.
Saul pisze:Jeśli faktyycznie dostali zarządzanie od budimexu to warto ich postraszyc zmiana. Jak dla mnie to oni wygladali jak na osoby majace nas gdzies, podejscie, przygotowanie. Cos na zasadzie mamy pewna fuche, odbebnimy spotkani i kasa bedzie dalej plynac. Pan prowadzący spotkanie tak się przestraszył, że nie wiedział co mówić i nie rozumiał tego co (przepraszam, jakas Pani) do niego mówiła i odpowiadal na cos innego.Nieobecnosc dewelopera (ponoc wymagana prawnie) jasno pokazuje to gdzie nas maja. Jesli (gdybam bo tylko usłyszalem) faktycznie powinien byc deweloper, ksiegowy na tym spotkaniu, a Promos nie wiedział o tym albo nie dopilnował takiej sprawy to jak ma się nami zająć?
Czy jest tu ktoś, kto ma wiedzę kto faktycznie powinien zasiąść po drugiej sali to może niech powie. Przynajmniej rozwieje się kilka wątpliwości.
Pewnym jest, że Budimex nie ma prawnego obowiązku wzięcia udziału w zebraniu wspólnoty - zgodnie z prawem Budimex to zwykły właściciel jak każdy z nas - wiec może ale nie musi brać udział w życiu w wspólnoty. Nie ma żadnego przepisu, z którego by wynikał obowiązek ściągania dewelopera na zebranie - to jest tylko ich wola.
W kwestii księgowości - z tego co się orientuje wspólnota ma obowiązek stosować ustawę o rachunkowości co sprowadza się jedynie do obowiązku przygotowania elementów sprawozdania finansowego przez uprawnionego księgowego. Nie ma obowiązku posiadania księgowego na etacie - można każdorazowo zlecić taką czynność dowolnemu księgowemu. Na pewno tez nie ma obowiązku ściągać księgowego na zebrania wspólnoty - wobec tego pytanie o obecność księgowe (lub jak niektórzy na zebraniu pytali o "głównego księgowego" - jakby miał być cały zespół księgowych z wyznaczoną funkcją głównego księgowego) na zebraniu było bezprzedmiotowe.
Czyli tutaj nic nie można zarzucić zarządcy - ale faktycznie mógł on jasno wskazać jakie są przepisy w tym zakresie (udziału Budimexu i księgowego) bo ludzi to interesowało.
W E-kartotece nie ukaże sie pewnie uchwała dot. Ochrony bo jak znam życie to Promos ma mało już czasu aby złożyć wypowiedzenie a jak wspominał Pan Lech na zebraniu zeby Ochronabylq zlikwidowana od 01.05 należy do końca marca złożyć wypowiedzenie a oni już z góry stwierdzili ze nie zdążą bo nie wiem czy zauważyliście ale na Zebraniu uchwała na temat ochrony w tylule miała datę 01.06 wiec data mówi sama za siebie. Nikt z was tego nie zauważył? Brak tej uchwały E-kartotece sadze iż jest celowe ze strony Promosu.
A tak z innej beczki to co sądzicie o naszym Zarzadcu?
Nie wiem czy wiecie ale np na 08 maja innego moze warto porównać jakie oni tam beda mieć stawki i moze ich zarządca okaże sie bardziej wiarygodny od naszego?
A tak z innej beczki to co sądzicie o naszym Zarzadcu?
Nie wiem czy wiecie ale np na 08 maja innego moze warto porównać jakie oni tam beda mieć stawki i moze ich zarządca okaże sie bardziej wiarygodny od naszego?
odnośnie Promosu i BDX
Moim zdaniem na SM dzwoni ochrona bo raz widziałem jak Pan Lech czekał na policję, a gdy przyjechała pokazał wymownie palcem o co chodzi.
Promos i BDX robią wszystko by miejsca w garażu się sprzedawały.
A co mnie najbardziej wkurwia to stawanie osób z BDX na miejscach postojowych osób które za to zapłaciły.
To MEGA CHAMSKIE i na dodatek takie osoby udają głupa, że nie wiedziały.
Cod o BDX to wydaje mi się, iż przedstawiciele byli na zebraniu ale jako cichociemni.
Na zebraniu O4 też byli, bo jednego inżynierka kojarze, ale oczywiście udawali, że ich nie ma.
Na naszym zebraniu nie widziałem, ale przed zebraniem auto podjeżdżało na parking Lidla i dwóch panów nie szło na zakupy.
Czy dotarli na zebranie , nie zwróciłem uwagi.
Z uchwałą o ochronie, twierdził że da się to zrobić , ale specjalnie zwleka !!!!
To nie jest w interesie wspólnoty.
Moim zdaniem na SM dzwoni ochrona bo raz widziałem jak Pan Lech czekał na policję, a gdy przyjechała pokazał wymownie palcem o co chodzi.
A co mnie najbardziej wkurwia to stawanie osób z BDX na miejscach postojowych osób które za to zapłaciły.
Cod o BDX to wydaje mi się, iż przedstawiciele byli na zebraniu ale jako cichociemni.
Na zebraniu O4 też byli, bo jednego inżynierka kojarze, ale oczywiście udawali, że ich nie ma.
Na naszym zebraniu nie widziałem, ale przed zebraniem auto podjeżdżało na parking Lidla i dwóch panów nie szło na zakupy.
Z uchwałą o ochronie, twierdził że da się to zrobić , ale specjalnie zwleka !!!!
-
30.03.2017
Informacja o uchwale dot. zdjęcia ochrony z budynku
Autor: Zaborszczyk Lech
Informuję, że uchwała nr 5/3/2017 w sprawie rezygnacji z ochrony fizycznej Państwa nieruchomości, w takcie zebrania wspólnoty mieszkaniowej w dniu 29.03.2017 roku uzyskała następujący wynik:
Głosowało: 86 właścicieli, a na liście obecności,na zebraniu , było 104 właścicieli.
Głos "ZA" - 26601,34/100 000
Głos "Przeciw" - 1635,00
Głos: "wstrzymuję się - 903,00
W związku z powyższym, będzie kontynuowane głosowanie przez tych z właścicieli, którzy nie głosowali poprzez e-kartotekę. Zostaną one w jak najkrótszym czasie /w następnym tygodniu/ umieszczone /wszystkie uchwały /Żadna, na dzień dzisiejszy nie rozstrzygnięta/. Sposób głosowania przez e-kartotekę jest dość prosty. Będzie informacja o tym w tablicy ogłoszeń. Uchwały będą głosowane poprzez zakładkę "uchwały". Dla tych z Państwa, którzy nie wypełnili jeszcze oświadczenia o zgodzie na głosowanie poprzez e-kartotekę, będzie można możliwość wypełnienia i dostarczenia do zarządcy w formie:skanu na e-mail, pisemnej listem,lub po wypełnieniu pozostawienia /jak najszybciej/, u ochrony budynku. Bez wprowadzonej informacji na e-kartotece, nie będzie można głosować nad uchwałami / w tej chwili tylko u zarządcy/.
Ludzie, weźcie się za siebie i zagłosujcie za likwidacją ochrony, beż czekania, bez zwłoki, od razu!

Informacja o uchwale dot. zdjęcia ochrony z budynku
Autor: Zaborszczyk Lech
Informuję, że uchwała nr 5/3/2017 w sprawie rezygnacji z ochrony fizycznej Państwa nieruchomości, w takcie zebrania wspólnoty mieszkaniowej w dniu 29.03.2017 roku uzyskała następujący wynik:
Głosowało: 86 właścicieli, a na liście obecności,na zebraniu , było 104 właścicieli.
Głos "ZA" - 26601,34/100 000
Głos "Przeciw" - 1635,00
Głos: "wstrzymuję się - 903,00
W związku z powyższym, będzie kontynuowane głosowanie przez tych z właścicieli, którzy nie głosowali poprzez e-kartotekę. Zostaną one w jak najkrótszym czasie /w następnym tygodniu/ umieszczone /wszystkie uchwały /Żadna, na dzień dzisiejszy nie rozstrzygnięta/. Sposób głosowania przez e-kartotekę jest dość prosty. Będzie informacja o tym w tablicy ogłoszeń. Uchwały będą głosowane poprzez zakładkę "uchwały". Dla tych z Państwa, którzy nie wypełnili jeszcze oświadczenia o zgodzie na głosowanie poprzez e-kartotekę, będzie można możliwość wypełnienia i dostarczenia do zarządcy w formie:skanu na e-mail, pisemnej listem,lub po wypełnieniu pozostawienia /jak najszybciej/, u ochrony budynku. Bez wprowadzonej informacji na e-kartotece, nie będzie można głosować nad uchwałami / w tej chwili tylko u zarządcy/.
Ludzie, weźcie się za siebie i zagłosujcie za likwidacją ochrony, beż czekania, bez zwłoki, od razu!

-
new6 pisze:odnośnie Promosu i BDX
A ja mieszkam tu od grudnia i nigdy nie zauważyłem auta budimexu na wykupionym miejscu pod blokiem a uwierz mi jestem na nie wrażliwy, co oczywiście nie świadczy, że tych aut nie było.
A nawet jeśli by tak się stało to to są tacy sami ludzie jak każdy inny i należy im klasycznie uwagę zwrócić, bo to że ktoś ma auto bx-u w żadnym wypadku nie stwierdza że ma coś wspólnego z Nieruchami, powiem Ci wiecęj - auta w budimexie poza szychami, głównie użytkują pracownicy kontraktów infrastrukuralnych, także pracownicy tej inwestycji głównie piechotką.
W kwestii księgowości - wspólnoty mieszkaniowe nie podlegają ustawie o rachunkowości (w przeciwieństwie do spółdzielni mieszkaniowych).
W efekcie istnieje duża dowolność w prowadzeniu ewidencji zaliczek i kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej. Nie ma sprecyzowanej formy i wymagań odnośnie sprawozdania finansowego. Nie ma też obowiązku obecności księgowego na zebraniu. Osoba taka wcale nie musi być księgowym.
W efekcie istnieje duża dowolność w prowadzeniu ewidencji zaliczek i kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej. Nie ma sprecyzowanej formy i wymagań odnośnie sprawozdania finansowego. Nie ma też obowiązku obecności księgowego na zebraniu. Osoba taka wcale nie musi być księgowym.
jak wygląda sytuacja z ochroną?
coś ruszyło do przodu, żeby ją odwołać jak najszybciej?
lolek pisze:jak wygląda sytuacja z ochroną?
Uchwała dotyczący ochrony jest w już w e-kartotece. Kto był na spotkaniu, a nie zagłosował prośba aby kliknąć w link https://e-kartoteka.pl/#/uchwaly, zalogować się i jak najszybciej wyrazić zdanie.
Jesli kogoś nie było na zebraniu, wcześniej musi złożyć oświadczenie, ze chce glosować przez e-kartoteke. Wzór oświadczenia w zakladce Tablica: https://e-kartoteka.pl/#/tablica (30.03.2017, Druk oświadczenia do głosowania poprzez e-kartotekę). Pdf o nazwie "O6 Oświadczenie druk e-kartoteka", trzeba otworzyć, wydrukować i odesłać skan do Zarządcy mailem. Jeśli ktoś ma telefon z android albo ios polecam aplikację Tiny Scanner (play.google.com/store/apps/details?id=com.appxy.tinyscanner&hl=pl) gdzie z telefonu zrobicie szybko całkiem użyteczny skaner

Czy ktoś może napisać, czy Zarządca wrzucił ogłoszenie do gablot i jest na wejściach do klatek? A może rada mieszkańców powiesiłaby info na drzwiach wejsciowych do klatek, żeby właścicieli doinformować i przyspieszyć zbieranie głosów?
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”