Dostawcy internetu i telewizji w bloku Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
newkind

Dostawcy internetu i telewizji w bloku Orlińskiego 6

Postautor: newkind » 29 maja 2015, 9:31

Witam wszystkich,

Skoro blok jest na etapie budowy to może fajnie by było przedyskutować temat doprowadzenia internetu do bloku.
Oczywiście najpopularniejszą opcją jest UPC i najprawdopodobniej będą się tam pchali drzwiami i oknami, ale jak dla mnie super by było mieć możliwość wyboru. W Krakowie jest firma ISTS (nie wiem czy dobra bo nie korzystałem), która doprowadza do bloków światłowód i internet w technologii FTTH. Można osiągnąć o wiele wyższe prędkości niż w UPC przy konkurencyjnej cenie.

Jak dla mnie było by idealnie, gdyby do bloku udało się doprowadzić obu operatorów UPC i ISTS, tak jak to ma miejsce w okolicach Ugorka, gdzie w blokach mieszkańcy sami wybierają czy chcą być podpięci do jednego czy drugiego operatora. Oprócz wyboru i rozpiętości ofert, to także zdrowa konkurencja co może zaowocować lepszymi promocjami i cenami :)

Myślę, że doprowadzenie UPC i ISTS do bloku w połączeniu ze zbiorczą anteną naziemną i satelitarną na dachu (tak, żeby pojedyncze anteny nie szpeciły elewacji budynku) da każdemu dostęp do takiej oferty jakiej oczekuje. Jak ktoś chce NC+, Cyfrowy Polsat, UPC czy ISTS czy Orange czy zwykłą naziemną to już jego sprawa ;)

Rozmowa na ten temat w trakcie budowy, a nie po oddaniu budynku do użytkowania może zaoszczędzić mieszkańcom kucia, wiercenia, rozkopywania, czekania i innych utrudnień!

Co sądzicie ?

P.S ISTS ma na swojej stronie specjalny dział "Dla deweloperów i wspólnot" gdzie można pytać o doprowadzenie światłowodu do bloku. Może warto by wysłać parę zapytań ? ;) Link: ists.pl/dla-developerow

maikel84

Re: Dostawcy internetu i telewizji w bloku Orlińskiego 6

Postautor: maikel84 » 04 cze 2015, 22:49

Nie był bym taki pewien czy napewno będzie tam UPC, na końcu płyty niedawno oddali budynek HYNKA 82 robiłem tam remont znajomemu a telewizję i internet dostarczał tam TMONT tak jak w większości nowych w tej okolicy budynków ATAL , a co do anteny zbiorczej to jest fajnie tylko przeważnie deweloper doprowadza jeden kabel zakończony gniazdem i problem powstaje gdy chcesz mieć nagrywarkę, niektóre już potrafią nagrywać po jednym kablu ale nie wiem które...

newkind

Postautor: newkind » 05 cze 2015, 12:01

Z tego co ostatnio się dowiedziałem to Budimex będzie robił przetarg na dostawców internetu i TV i chcą, aby w blokach było co najmniej dwóch operatorów do wyboru.

Awatar użytkownika
zwirooo

Postautor: zwirooo » 04 lip 2015, 10:35

newkind pisze:Jak ktoś chce NC+, Cyfrowy Polsat, UPC czy ISTS czy Orange czy zwykłą naziemną to już jego sprawa.

Niestety nie jest to dobre rozwiązanie. Trzy lata temu pracowałem jako konsultant techniczny na infolinii w ówczesnej nce. Sporo miałem telefonów od mieszkańców nowych bloków, gdzie były anteny zbiorcze. Sprawa wygląda tak: większość używa satelity Hot Bird ale różnią się transpondery dla każdego operatora. Co za tym idzie? np. ustawienie konwertera 2mm w prawo będzie dawało super sygnał dla CP a niektóre kanały nc+ już będą znikały. Jakie rozwiązanie było z sytuacji? Podpięcie własnej anteny i prawidłowe ustawienie konwertera.

Nowy

Postautor: Nowy » 04 lip 2015, 16:43

Czyli co, nie ma ucieczki przed anteną na co drugim balkonie? :(

gucio

Postautor: gucio » 04 lip 2015, 19:13

A po co wam te telewizje? Wystarczy zwykła naziemna narazie jest 21 kanałów a potem będą dochodziły nowe.
obraz jak żyleta każdy znajdzie coś dla siebie a tak mówiąc całą prawdę to wszystkie kanały się powtarzają i na każdym idzie to samo na jednych wcześniej na innych później zatem wydawanie pieniędzy można przeznaczyć na coś zdrowszego może na karnet na basen albo siłownię :-)

Nowy

Postautor: Nowy » 05 lip 2015, 16:43

Od wielu lat nie mam telewizora i bardzo mi z tym dobrze, dlatego napisałem, że na co drugim balkonie ;)

Feelip

Postautor: Feelip » 08 lip 2015, 23:24

Instalacje internetu wykonuja, jest o tym mowa w prospekcie. O "AIZ" mozna poczytach chocby tu:

mac.gov.pl/projekty/naziemna-telewizja-cyfrowa/anteny-stanowisko-w-sprawie-aiz

Obowiazek wykonania jest, wiec instalacja musi byc.

rico

Jakiego dostawcę internetu wybrać - Orlińskiego 6 w Krakowie

Postautor: rico » 20 maja 2017, 10:50

Witam
Z tego co się orientowalem mamy 3 dostawców internetu upc netia i nasza.siec
Do tej ostatniej nie idzie się dodzwonić wiec im już chyba podziękuję ale netia ma ciekawą ofertę 900 mb
Korzystał juz ktoś, jak się sprawdza? Co polecacie?

lolek

Re: Jakiego dostawcę internetu wybrać - Orlińskiego 6 w Krakowie

Postautor: lolek » 20 maja 2017, 22:50

ja mam właśnie z naszasieć i sobie chwalę, wszystko bez zarzutu, telefony odbierali jak dzwoniłem przy podłączeniu
upc zdecydowanie nie polecam
a co do netii to dokładnie czytaj umowę o opłatach szczególnie

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”