Skoro blok jest na etapie budowy to może fajnie by było przedyskutować temat doprowadzenia internetu do bloku.
Oczywiście najpopularniejszą opcją jest UPC i najprawdopodobniej będą się tam pchali drzwiami i oknami, ale jak dla mnie super by było mieć możliwość wyboru. W Krakowie jest firma ISTS (nie wiem czy dobra bo nie korzystałem), która doprowadza do bloków światłowód i internet w technologii FTTH. Można osiągnąć o wiele wyższe prędkości niż w UPC przy konkurencyjnej cenie.
Jak dla mnie było by idealnie, gdyby do bloku udało się doprowadzić obu operatorów UPC i ISTS, tak jak to ma miejsce w okolicach Ugorka, gdzie w blokach mieszkańcy sami wybierają czy chcą być podpięci do jednego czy drugiego operatora. Oprócz wyboru i rozpiętości ofert, to także zdrowa konkurencja co może zaowocować lepszymi promocjami i cenami

Myślę, że doprowadzenie UPC i ISTS do bloku w połączeniu ze zbiorczą anteną naziemną i satelitarną na dachu (tak, żeby pojedyncze anteny nie szpeciły elewacji budynku) da każdemu dostęp do takiej oferty jakiej oczekuje. Jak ktoś chce NC+, Cyfrowy Polsat, UPC czy ISTS czy Orange czy zwykłą naziemną to już jego sprawa

Rozmowa na ten temat w trakcie budowy, a nie po oddaniu budynku do użytkowania może zaoszczędzić mieszkańcom kucia, wiercenia, rozkopywania, czekania i innych utrudnień!
Co sądzicie ?
P.S ISTS ma na swojej stronie specjalny dział "Dla deweloperów i wspólnot" gdzie można pytać o doprowadzenie światłowodu do bloku. Może warto by wysłać parę zapytań ?