Mordin pisze:Z tym, że my raczej nie możemy samodzielnie założyć takich progów - przecież to jest droga gminna - można tylko wnioskować o to do miasta.
tak, wiem, że nie my sami, ale taki mi sie pomysł ostatnio nasunął

Mordin pisze:Z tym, że my raczej nie możemy samodzielnie założyć takich progów - przecież to jest droga gminna - można tylko wnioskować o to do miasta.
Ustawodawca w rozporządzeniu ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r., „w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie” (Dz. U. z 2002 r., nr 75, poz. 690 z późn. zm.) uregulował kwestię dopuszczalnej odległości parkowania samochodów. Zgodnie z par. 19 ust. 1 tego aktu, odległość wydzielonych miejsc postojowych (także zadaszonych) lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym, budynku zamieszkania zbiorowego (z wyjątkiem hotelu, budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania), a także od placu zabaw i boiska dla dzieci i młodzieży, nie może być mniejsza niż:
1) 7 metrów – w przypadku parkingu posiadającego do 4 miejsc na pojazdy.
2) 10 m – w przypadku od 5 do 60 stanowisk postojowych.
3) 20 m – w przypadku większej liczby stanowisk (...).
Mordin pisze:Skoro chodzi o drogę gminną - ul Orlińskiego - to wnioski trzeba złożyć do gminy. W tym wypadku o ustawienie znaków nakazujących parkowanie w określony sposób. Swoją drogą to zastanawiam się jak długo gmina będzie tolerować taki stan jaki jest na ul. Orlińskiego na odcinku od osiedla Avia w kierunku ul. Medweckiego - samochody stoją tam w taki sposób, że ulica stała się jednokierunkowa - nie raz widziałem jak pojazdy wjeżdżały na chodni ki przeganiały pieszych żeby się wyminąć. Jest to zastanawiające, że służby nie reagują a ostro reagowały na parkowanie na droga pożarowych w drogach wewnętrznych.
Zakładam, że pewnie dają czas aż skończą się budowy lub więcej budynków zostanie oddanych do użytkowania i wtedy gmina ureguluje kwestię parkowania na tym odcinku lub da przyzwolenie służbom na egzekwowanie przepisów. Jest to prawdopodobny scenariusz gdyż aktualnie służby dawały tak około pół roku od oddania bloków zanim zajęły się egzekwowaniem przepisów na prośby mieszkańców (jak w przypadków dróg pożarowych).
Z drugiej strony były na forum informacje, że Orlińskiego ma być przerabiana pod zwiększenie miejsc parkingowych (parkowanie skośne) - być również na tym odcinku w stronę ul. Medweckiego. Zobaczy - chyba aktualnie gmina nic nie zrobi w sprawie.
Mordin pisze:Swoją drogą to zastanawiam się jak długo gmina będzie tolerować taki stan jaki jest na ul. Orlińskiego na odcinku od osiedla Avia w kierunku ul. Medweckiego - samochody stoją tam w taki sposób, że ulica stała się jednokierunkowa - nie raz widziałem jak pojazdy wjeżdżały na chodni ki przeganiały pieszych żeby się wyminąć. Jest to zastanawiające, że służby nie reagują a ostro reagowały na parkowanie na droga pożarowych w drogach wewnętrznych.
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość