Uchwała na temat parkowania na chodniku pod blokiem Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
usia

Re: Uchwała na temat parkowania na chodniku pod blokiem Orlińskiego 6

Postautor: usia » 04 maja 2017, 12:24

Mordin pisze:Z tym, że my raczej nie możemy samodzielnie założyć takich progów - przecież to jest droga gminna - można tylko wnioskować o to do miasta.

tak, wiem, że nie my sami, ale taki mi sie pomysł ostatnio nasunął ;)

jadz

Postautor: jadz » 07 lip 2017, 12:06

Odświeżam temat, ponieważ zastanawiam się komu złożyć taki wniosek, aby auta parkowały jednym kołem na chodniku, tak aby jednak istniał przejazd dwukierunkowy ulicą i nie trzeba było wjeżdżać na chodnik, aby się wyminąć. W takiej sytuacji jaka jest to jest naprawdę bez sensu.

newkind

Postautor: newkind » 07 lip 2017, 12:13

Mówisz o parkowaniu wzdłuż boku bloku czy od strony ul. Orlińskiego? Jeśli o parkowaniu z boku bloku to już był taki wniosek i nie zebrał wymaganego poparcia. Dla mnie temat jest zamknięty i przywoływanie go na kolejnych spotkaniach wspólnoty mija się z celem.

Oprócz tego byłoby to niezgodne z prawem gdyż jak mówią przepisy :

Ustawodawca w rozporządzeniu ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r., „w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie” (Dz. U. z 2002 r., nr 75, poz. 690 z późn. zm.) uregulował kwestię dopuszczalnej odległości parkowania samochodów. Zgodnie z par. 19 ust. 1 tego aktu, odległość wydzielonych miejsc postojowych (także zadaszonych) lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym, budynku zamieszkania zbiorowego (z wyjątkiem hotelu, budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania), a także od placu zabaw i boiska dla dzieci i młodzieży, nie może być mniejsza niż:

1) 7 metrów – w przypadku parkingu posiadającego do 4 miejsc na pojazdy.
2) 10 m – w przypadku od 5 do 60 stanowisk postojowych.
3) 20 m – w przypadku większej liczby stanowisk (...).

Do chodnika od granicy budynku nie ma 10m.

Mordin

Postautor: Mordin » 07 lip 2017, 12:16

Skoro chodzi o drogę gminną - ul Orlińskiego - to wnioski trzeba złożyć do gminy. W tym wypadku o ustawienie znaków nakazujących parkowanie w określony sposób. Swoją drogą to zastanawiam się jak długo gmina będzie tolerować taki stan jaki jest na ul. Orlińskiego na odcinku od osiedla Avia w kierunku ul. Medweckiego - samochody stoją tam w taki sposób, że ulica stała się jednokierunkowa - nie raz widziałem jak pojazdy wjeżdżały na chodni ki przeganiały pieszych żeby się wyminąć. Jest to zastanawiające, że służby nie reagują a ostro reagowały na parkowanie na droga pożarowych w drogach wewnętrznych.
Zakładam, że pewnie dają czas aż skończą się budowy lub więcej budynków zostanie oddanych do użytkowania i wtedy gmina ureguluje kwestię parkowania na tym odcinku lub da przyzwolenie służbom na egzekwowanie przepisów. Jest to prawdopodobny scenariusz gdyż aktualnie służby dawały tak około pół roku od oddania bloków zanim zajęły się egzekwowaniem przepisów na prośby mieszkańców (jak w przypadków dróg pożarowych).
Z drugiej strony były na forum informacje, że Orlińskiego ma być przerabiana pod zwiększenie miejsc parkingowych (parkowanie skośne) - być również na tym odcinku w stronę ul. Medweckiego. Zobaczy - chyba aktualnie gmina nic nie zrobi w sprawie.

newkind

Postautor: newkind » 07 lip 2017, 12:19

Mordin pisze:Skoro chodzi o drogę gminną - ul Orlińskiego - to wnioski trzeba złożyć do gminy. W tym wypadku o ustawienie znaków nakazujących parkowanie w określony sposób. Swoją drogą to zastanawiam się jak długo gmina będzie tolerować taki stan jaki jest na ul. Orlińskiego na odcinku od osiedla Avia w kierunku ul. Medweckiego - samochody stoją tam w taki sposób, że ulica stała się jednokierunkowa - nie raz widziałem jak pojazdy wjeżdżały na chodni ki przeganiały pieszych żeby się wyminąć. Jest to zastanawiające, że służby nie reagują a ostro reagowały na parkowanie na droga pożarowych w drogach wewnętrznych.
Zakładam, że pewnie dają czas aż skończą się budowy lub więcej budynków zostanie oddanych do użytkowania i wtedy gmina ureguluje kwestię parkowania na tym odcinku lub da przyzwolenie służbom na egzekwowanie przepisów. Jest to prawdopodobny scenariusz gdyż aktualnie służby dawały tak około pół roku od oddania bloków zanim zajęły się egzekwowaniem przepisów na prośby mieszkańców (jak w przypadków dróg pożarowych).
Z drugiej strony były na forum informacje, że Orlińskiego ma być przerabiana pod zwiększenie miejsc parkingowych (parkowanie skośne) - być również na tym odcinku w stronę ul. Medweckiego. Zobaczy - chyba aktualnie gmina nic nie zrobi w sprawie.

Gmina będzie musiała coś z tym zrobić i to szybko. Też mi się wydaje, że czekają do zakończenia budowy bloków, ale to będzie już za późno. Lada moment wprowadzą się ludzie do 3 kolejnych bloków i to będzie już masakra. Teraz jest czas, żeby nad tym jeszcze jakoś zapanować. Dalsze zwlekanie z oznakowaniem ulicy tylko pogłębi problem w ciągu najbliższych 3 miesięcy.

jadz

Postautor: jadz » 07 lip 2017, 12:33

Tak, chodzi mi o ul. Orlińskiego. Może jak w większej liczbie osób uderzymy do gminy, to zareagują?

Tylko chciałbym wiedzieć czy to jest dobre rozwiązanie, bo ja innego nie widzę. Po obu stronach jest chodnik, to przynajmniej częściowo na jednym niech parkują auta, to wtedy samochody powinny się wymijać.

Mordin

Postautor: Mordin » 07 lip 2017, 13:23

Jestem tego samego zdania - parkować powinni częściowo na chodniku - ciekawe jak to się stało, że parkują w całości na jezdni - zapewne na początku ktoś tak postawił samochód a pozostałe osoby naśladowali bez większej refleksji. I tym samym do teraz każdy parkuje w całości na jezdni.

newkind

Postautor: newkind » 07 lip 2017, 13:34

Parkowali na chodniku, ale łamali prawo bo nie zostawiali 1,5m odległości chodnika dla ludzi - dlatego zaczęli stawać w całości na ulicy. Bez powiększenia chodnika o 1m nie da się tego legalnie zrobić. Jedyne wyjście to albo powiększenie chodnika, albo całkowity zakaz parkowania wzdłuż ulicy.

Mordin

Postautor: Mordin » 07 lip 2017, 13:44

Pytanie tylko czy parkowanie na jezdni jest zgodne z prawem skoro utrudnia ruch - na tej ulicy ewidentnie utrudnia jeżeli samochody muszą wjeżdżać na chodni aby się wyminąć. Poza tym parkowanie na skręcie przy blokach blokuje widok na ulicę i jest zwyczajnie niebezpieczne dla każdego kto nią jeździ. Przepis z prawa o ruchu drogowym jest dość jasny (art. 46 ust. 1):

1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 07 lip 2017, 16:56

Mordin pisze:Swoją drogą to zastanawiam się jak długo gmina będzie tolerować taki stan jaki jest na ul. Orlińskiego na odcinku od osiedla Avia w kierunku ul. Medweckiego - samochody stoją tam w taki sposób, że ulica stała się jednokierunkowa - nie raz widziałem jak pojazdy wjeżdżały na chodni ki przeganiały pieszych żeby się wyminąć. Jest to zastanawiające, że służby nie reagują a ostro reagowały na parkowanie na droga pożarowych w drogach wewnętrznych.

Takich dróg jest w Krakowie mnóstwo i jakoś gmina nie interweniuje. Przykład spod mojego bloku - ul. Bajeczna na Dąbiu. Dwa samochody nie są w stanie się minąć z powodu aut zaparkowanych częściowo na drodze, częściowo na poboczu.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”