Ogrzewanie i jego niedziałacnie nocami w bloku - Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
kamyk-333

Ogrzewanie i jego niedziałacnie nocami w bloku - Orlińskiego 6

Postautor: kamyk-333 » 19 paź 2017, 20:24

Mam pytanie, czy u Was też od paru dni nie grzeją kaloryfery w nocy??

W dzień ok, bo zrobiło się ciepło. Ale wieczorami w nocy jednak zimno... być może to kwestia ustawienia czujników zewnętrznych, ale chciałam się upewnić, czy to tylko u mnie czy wszędzie???

Pozdrawiam

michalb

Re: Ogrzewanie i jego niedziałacnie nocami w bloku - Orlińskiego 6

Postautor: michalb » 21 paź 2017, 14:52

u mnie nie ma problemu z ogrzewaniem w nocy

just1122

Postautor: just1122 » 19 gru 2017, 21:35

Witam, mam pytanie czy u Państwa ogrzewanie już działa prawidłowo? Bo zauważyłam, że w ciągu dnia kaloryfery na 2 są ciepłe natomiast wieczorami i w nocy na takim samy ustawieniu są zimne. Czy ktoś jeszcze zauważył podobną sytuację?

gucio

Postautor: gucio » 19 gru 2017, 23:12

te kaloryfery nie grzeją bez przerwy jak na starych osiedlach one się włączają jak temperatura spada poniżej ustalonej temperatury na grzejniku wynika pewnie to stąd ze w dzień macie zimno w mieszkaniu i się włączają żeby ocieplić a w nocy jest na tyle ciepło że nie potrzebują się tyle razy włączać, ciekawe co robicie że jest tak ciepło :-)

morth

Postautor: morth » 20 gru 2017, 10:47

just1122 pisze:Witam, mam pytanie czy u Państwa ogrzewanie już działa prawidłowo? Bo zauważyłam, że w ciągu dnia kaloryfery na 2 są ciepłe natomiast wieczorami i w nocy na takim samy ustawieniu są zimne. Czy ktoś jeszcze zauważył podobną sytuację?

Kaloryfery mają termostaty. Jeśli termostat został dobrze podłączony na ustawieniu "2" powinny utrzymywać temperaturę w mieszkaniu na poziomie 18C. Stąd jeśli np. nagrzał ci się pokój np. do 18,5 C to wyłączają się i po chwili są zimne jak spadnie temperatura poniżej 18C znów się załącza ( stąd zakładam że w nocy pare razy Ci się włącza). To samo jest na kolejnych stopniach na "3" teoretycznie powinno utrzymywać 20C ( u mnie w akurat w bloku 8 to działa elegancko).

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”