Zmiana położenia kaloryfera w mieszkaniu Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Sobo

Zmiana położenia kaloryfera w mieszkaniu Orlińskiego 6

Postautor: Sobo » 10 paź 2015, 14:31

Cześć,

Mam pytanie czy próbował ktoś negocjować z Budimexem zmianę położenia kaloryfera? Jeśli tak to czy się udało?
Mam niefortunnie umieszczony kaloryfer w salonie i przez to salon robi się mniej ustawny.Zauważyłem to dopiero po zakupie. Na planie kaloryfer jest umieszczony w tym samym miejscu co sofa i przez to można nie zauważyć położenia kaloryfera.
Wystąpiłem z prośbą o zmianę do Budimexu ale zgodzili się tylko przesunąć grzejnik lekko w lewo bez zgody na przeniesienie grzejnika na inną ścianę.
Czy ma ktoś podobny problem?

Poniżej plik z proponowaną przeze mnie modyfikacją.

Obrazek

gucio

Re: Zmiana położenia kaloryfera w mieszkaniu Orlińskiego 6

Postautor: gucio » 10 paź 2015, 20:06

Ja mam to samo u siebie już wcześniej pisałem o tym problemie ale powiedzieli że żadnych przeróbek nie będzie chyba że we własnym zakresie po odebraniu kluczy :-((((((

D89

Postautor: D89 » 10 paź 2015, 20:45

Ja (na Avii) na odpowiednim etapie budowy dostałem maila od Bx z informacją o możliwości wprowadzenia zmian lokatorskich + cennik. Cena za przesunięcie grzejnika w obrębie pomieszczenia 226,80 zł brutto (do tego chyba trzeba było uzyskać opinię projektanta). Dokładnie nie wiem jak to działało bo nie korzystałem, ale w każdym razie na Avii była taka możliwość.

iti

Postautor: iti » 11 paź 2015, 14:35

Z tego co pamiętam, to na Orlińskiego było wprost powiedziane, że dają dobrą cenę, ale żadnych przeróbek w nowym mieszkaniu robionych przez dewelopera... Nie wiem, może coś się w tej kwestii zmieniło, ale wątpię, w każdym razie pewnie warto pytać. No najwyżej będziesz musiał przenieść grzejnik, już we własnym zakresie, choć jasne, że lepiej byłoby to mieć zrobione wcześniej i móc zajmować się innymi sprawami :)

KOSMO

Postautor: KOSMO » 11 paź 2015, 19:46

a może wszystko masz ok! ...?
w jednym z mieszkań mam taki układ jak na fotce,
a oznacza to że ty chcesz mieć w salonie dwa grzejniki, co uważam za zbytek
może nie ma co płacić budimeksowi złotówek tylko zdemontować grzejnik i zaślepić przyłącza, ukryć w ścianie i tynku

dzięx.

Obrazek

Sobo

Postautor: Sobo » 12 paź 2015, 0:11

Kosmo,

Takie rozwiązanie jak na przedstawionym przez Ciebie planie by mi odpowiadało.
Jak zostawię tylko ten grzejnik w rogu może się okazać zbyt zimno.
Nie rozumiem jak ktoś wpadł na taki układ grzejników jak w moim mieszkaniu. Zmyślnie to jednak ukrył sofą...
Jeśli ktoś o identycznym układzie jak mój jest również niezadowolony pls o kontakt. Może jak kilka osób zgłosi ten sam problem zdecydują się na wprowadzenie zmiany.

lofinden

Postautor: lofinden » 30 sie 2016, 9:20

Czy na podstawie któregoś z planów mieszkania jestem w stanie określić w jakiej odległości od podłogi będzie znajdował się grzejnik?

Awatar użytkownika
Żółwik

Postautor: Żółwik » 30 sie 2016, 22:59

lofinden pisze:Czy na podstawie któregoś z planów mieszkania jestem w stanie określić w jakiej odległości od podłogi będzie znajdował się grzejnik?

Z planów raczej nie odczytasz wysokości grzejnika lub np wysokości parapetu. Jeśli Ci to co pomoże to na na 04 wysokość grzejnika to ok 16 cm od poziomu wylewki. Myślę, że w sąsiednim bloku będzie podobnie ;)

lofinden

Postautor: lofinden » 30 sie 2016, 23:41

Dokładnie to chodziło mi o grzejnik w łazience, który ma mieć 122cm wysokości i ma być nad pralką tylko ciekawi mnie ile cm nad podłogą będzie zawieszony.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”