Śmietnik w bloku Orlinskiego 6
-
Śmietnik w bloku Orlinskiego 6
Witam! Czy ktos z tu obecnych rozmawiał z Budimexem w sprawie śmietnika który wedlug planu ma być w bloku przy klatce? Przyznam że jestem tym niemile zaskoczona.... Co ze smrodkiem i ewentualnym robactwem? Czytałam że to wbrew przepisom, bo takie pomieszczenia powinny być oddalone o 10 m od okien i wejść do budynku...
Re: śmietnik w bloku Orlinskiego 6
To ciekawe pytanie, podobnie chyba ma to być rozwiązane w budynku przy Orlińskiego 4. Smrodek faktycznie może być, przynajmniej dla tych, którzy mieszkają od strony pomieszczenia z koszami. W blokach chyba nie będzie zsypów, więc plus jest taki, że insekty nie będą spacerowały po ich szybach. Warto też zwrócić uwagę na to, że na Avii wiata śmietnikowa jest faktycznie oddalona od bloku. Myślicie, że ta sprawa jest jeszcze w jakiś sposób do odkręcenia?
-
Idę jutro do Budimexu to zapytam czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji. Moim zdaniem jest sporo miejsca na zewnątrz na postawienie śmietnika np. na łukach przy drodze. Nie musi być przecież jakiś koszmar architektoniczny tylko zwykła zadaszona i zamykana budka z przewiewem.
Pewnie warto się do nich wybrać i zapytać, ale wątpię, żeby wprowadzili jeszcze jakieś zmiany, bo to wszytko jest dosyć skomplikowane. Choć jakby coś, to sprawa jest o tyle prostsza, że jeszcze na Orlińskiego 6 nikt nie ma podpisanej umowy deweloperskiej, więc możliwość zmian jest pewnie nieco większa. W każdym razie daj znać jak Ci poszło 

Z autopsji wiem, że taki układ śmietnika jak w projekcie nie jest w ogóle uciążliwy. Wystarczy, aby mieszkańcy sortowali śmieci i wrzucali odpady do pojemników, a nie dokoła nich. Kluczowa jest też odpowiednia częstotliwość wywozu odpadów niesortowanych.
Z drugiej strony, z tego co ja kojarzę z osiedla, na którym mieszkam od kilku lat, to zwłaszcza w lecie z wiat śmietnikowych zawsze śmierdzi, choć śmieci są w pojemnikach i są odbierane chyba dwa razy w tygodniu.
Czyli może jednak konstrukcja robi swoje: zamykane pomieszczenie, wyflizowane w całości, z wentylacją, regularnie zmywane i zapachów dokoła nie uświadczasz.
Może i tak, ale to jednak będzie wymagało konsekwencji od firmy, która będzie zajmowała się zarządzaniem nieruchomością. Pewnie to trzeba by ustalić na początku w rozmowach pomiędzy wspólnotą, a firmą wybraną do zarządzania budynkiem.
kbclaudita pisze:Witam! Czy ktos z tu obecnych rozmawiał z Budimexem w sprawie śmietnika który wedlug planu ma być w bloku przy klatce? Przyznam że jestem tym niemile zaskoczona.... Co ze smrodkiem i ewentualnym robactwem? Czytałam że to wbrew przepisom, bo takie pomieszczenia powinny być oddalone o 10 m od okien i wejść do budynku...
Jeśli śmietnik został zaprojektowany tak, jak został, a projekt ma pozwolenie na budowę, to znaczy , że wszystko jest dobrze. Jeśli ktoś ma wątpliwości to może to sprawdzić w prawie budowlanym. Google itp.
kbclaudita pisze:Idę jutro do Budimexu to zapytam czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji. Moim zdaniem jest sporo miejsca na zewnątrz na postawienie śmietnika np. na łukach przy drodze. Nie musi być przecież jakiś koszmar architektoniczny tylko zwykła zadaszona i zamykana budka z przewiewem.
Ludiom nie dogodzi. Będzie estetycznie, bo śmietniki będą niewidoczne a ludzie chcą budek ( na łukach) . A Ty Panie widzisz i nie grzmisz!
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”