Uchwała na temat parkowania na chodniku pod blokiem Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
nnika_88

Re: Uchwała na temat parkowania na chodniku pod blokiem Orlińskiego 6

Postautor: nnika_88 » 31 mar 2017, 7:44

;) Zmiana organizacji parkowania w tym dopuszczenie parkowania na chodnikach zagraza naszemu bezpieczeństwu zwłaszcza w momencie pożaru, do ktorego nie przyjeżdża jeden samochod tylko kilka zastępów ja nie wiem czy osoby parkujace na chodnikach maja tego świadomość, że pożar moze sie zdarzyć nawet u nich w mieszkaniu wtedy kazda minuta jest cenna a tutaj straż straci kilkanascie minut na staranowanie pojazdów ktore tam stoja niejednokrotnie zaparkowane beznadziejnie a nie powinny ciekawe czy w przypadku takiej sytuacji wlasciciele tam parkujacy beda chętnie wyplacac odszkodowanie poszkodowanym wlascicielom za to ze przez ich samochody byla utrudniona akcja pozarowa albo nie bylo jej wcale.. dobrze sie pisze i mówi jak jest dobrze.Osoby ktore wykupily miejsca postojowe zewnętrzne płacą po 10 zl miesięcznie za to ze parkują na terenie wspólnoty a osoby parkujące na chodniku nie płacą za nic... bardzo prosze nie robic z ludzi którzy kupili miejsca niedobrych sąsiadów tylko postawic sie w ich sytuacji... zapłacili płacą nadal miesiecznie, a teraz część mieszkańców wywiera presje żeby zmienic cos w tej kwestii. Proponuje aby osoby zainteresowane kupnem miejsc postojowych porozmowialy z budimexem np. o dlugoterminowym najmie parkingow w garazu podziemnym z możliwością ich wykupu za kilka lat... moze sytacja finansowa kazdego z mieszkańców sie polepszy... jesli ktos nie ma w tym momencie pieniedzy na zakup czy to za gotowke czy tez na kredyt wiem ze tych 100 miejsc to kropla w morzu potrzeb ale na pewno rozwiąże to częściowo juz i tak patową sytuacje.
Pozdrawiam

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 31 mar 2017, 9:57

Osoby, które wykupiły miejsce postojowe, zapłaciły za komfort posiadania zawsze wolnej przestrzeni do zaparkowania. O której godzinie by nie wróciły, jaki by to nie był dzień tygodnia, co do zasady mają gdzie zaparkować pod swoim blokiem.

To, że jedni kupili miejsca parkingowe, nie oznacza, że inni nie mogą korzystać z drogi, w tym również z pobocza czy chodnika - to w końcu albo część należąca do gminy (ulica Orlińskiego) albo do wspólnoty, a zatem do wszystkich mieszkańców. Tyle że osoby niemające wykupionego miejsca za każdym razem muszą więcej wysiłku włożyć w zaparkowanie - albo trafi się wolne miejsce, albo nie, może staną pod swoim blokiem, a może dwa budynki dalej albo zupełnie za osiedlem. No albo dostaną mandat.

Niech zatem osoby, które wykupiły miejsca postojowe nie czują się panami, zarządcami wszystkich dróg - w tym poboczy i chodników na osiedlu. To w końcu części wspólne lub należące do gminy. Widzę, że najbardziej boli je to, że zapłaciły za miejsce, a inni parkują za darmo.

Vero_nika

Postautor: Vero_nika » 31 mar 2017, 10:48

Oj tu sie nie zgodzę !
Bo nie wszyscy !
Ja mam miejsce ale mamy dwa auta i tez mamy problem z parkowaniem a jak wiadomo nie mozna było wykupić dwóch miejsc postojowych, a nie oszalałam zeby wydawać łącznie 75 tysi za to zeby mieć gdzie zaparkować dwoma samochodami!
I tutaj rozumiem osoby co maja miejsce i te które nie maja.
Moze znajdziemy jakiś kompromis, nie wiem może faktycznie jakieś identyfikatory dla mieszkańców naszego bloku? Chociaż też trzeba wziasc pod uwagę to, że droga obok naszego bloku prowadzi rownież do 10 i 8, jakby nie było a te bloki nie sa jeszcze do końca oddane a co za tym idzie jak tamci mieszkańcy nie beda mieli gdzie zaparkować to nie beda szukać miejsca tylko u siebie tylko gdzie popadnie. Wtedy należało by zrobić albo szlaban na wjazd albo tabliczkę z inf ze wjazd lub postój tylko dla osób posiadających identyfikatory z naszej wspólnoty i koszt identyfikatora np 10 zł zeby nie było ze jedni płaca a inni nie a te pieniądze przykładowo szły by na fundusz remontowy?
Nie wiem czy to doby pomysł tylko rzucam propozycje wiec mnie nie zlinczujcie :D
Ostatnio zmieniony 31 mar 2017, 10:51 przez Vero_nika, łącznie zmieniany 1 raz.

s0ull

Postautor: s0ull » 31 mar 2017, 10:48

Ekspresjah pisze:Widzę, że najbardziej boli je to, że zapłaciły za miejsce, a inni parkują za darmo.

Chyba nie ma w tym nic dziwnego?

Pamiętajmy jednak, że do tego dochodzą jeszcze kwestie bezpieczeństwa, widoczności (w szczególności na wyjazdach!), przejazdu dla straży pożarnej/karetki czy np. matki z dzieckiem w wózku (Gdy chodnik zostanie zastawiony samochodami, to którędy takie osoby mają się poruszać? Ulicą? Czy slalomem między zaparkowanymi samochodami?).

Drodzy sąsiedzi, nie dajmy sobie wmówić, że takie zaklinanie rzeczywistości jest rzeczą normalną. Nie jest. Droga i chodnik zostały zaprojektowane w taki, a nie inny sposób, zgodnie z obowiązującymi przepisami, a każdy w momencie kupna mieszkania doskonale wiedział o takim stanie rzeczy i świadomie go zaakceptował. Są w okolicach osiedla wyznaczone ogólnodostępne miejsca do parkowania i tam należy zostawiać samochody, a nie na siłę próbować utrudniać życie całej wspólnoty dla wygody kilku jednostek. To nie podwórko na wsi, gdzie można sobie organizować przestrzeń według dowolnego widzimisię, ale przestrzeń wspólna - zaprojektowana i wykonana w taki sposób, aby mogła służyć wszystkim mieszkańcom. Szanujmy się więc nawzajem i nie pozwólmy na utrudnianie życia całemu osiedlu przez te kilka osób.

Widziałem w wielu miejscach na forum argumenty osób, które mówią o kuriozalnej cenie za miejsce postojowe w porównaniu z innymi osiedlami. Owszem, nie było tanio, ale proszę to sobie skalkulować jako całą inwestycję - na osiedlach, o których jest tam mowa cena za metr mieszkania to minimum 6 tyś zł. Do tego dodajmy te 20 tyś. za miejsce w garażu (typowa, przytaczana cena) i porównajmy z cenami mieszkań na naszym osiedlu po dodaniu ceny miejsca zewnętrzego/w garażu. Rachunek jest prosty. Nie jest to więc żaden argument drodzy Państwo.

ked14

Postautor: ked14 » 31 mar 2017, 10:59

Ekspresjah pisze: Widzę, że najbardziej boli je to, że zapłaciły za miejsce, a inni parkują za darmo.

Myślę, że osoby które wykupiły miejsca zewnętrzne (i piszę to jako osoba która takiego miejsca nie posiada) może boleć to, że decydując się na wydanie niemałej kwoty na to miejsce miały zapewnienie (akt notarialny), że droga/chodnik przy ich miejscu nie będzie zablokowana przez samochody. A teraz część osób chce zmienić warunki, które mogły być brane przy zakupie miejsca. Więc ja w pełni ból osób posiadających takie miejsce rozumiem i się tak zastanawiam czy nie powinny wystąpić o odszkodowania w związku ze zmianą warunków (jeśli by weszły w życie) które miały miejsce w chwili zakupu :)

s0ull

Postautor: s0ull » 31 mar 2017, 11:15

ked14 pisze:
Ekspresjah pisze: Widzę, że najbardziej boli je to, że zapłaciły za miejsce, a inni parkują za darmo.

Więc ja w pełni ból osób posiadających takie miejsce rozumiem i się tak zastanawiam czy nie powinny wystąpić o odszkodowania w związku ze zmianą warunków (jeśli by weszły w życie) które miały miejsce w chwili zakupu :)

Jak najbardziej. I trzeba być świadomym, że takie koszty poniesie cała wspólnota ;) Podobnie z resztą, gdyby doszło do jakiejś tragedii, straż pożarna/karetka nie mogły dojechać z powodu zablokowanej na własne życzenie mieszkańców drogi i osoba poszkodowana wystąpiła o odszkodowanie (zapewne niemałe w takiej sytuacji!).

nadka

Postautor: nadka » 31 mar 2017, 11:23

Właściciele wykupionych miejsc postojowych swoją drogą. Ale jak kupowałam mieszkanie, to także z chodnikiem pod blokiem, którym można normalnie przejść i który nie jest parkingiem. Dlaczego kilka-kilkanaście osób (bo tyle samochodów da się zmieścić na chodniku) ma sobie zawłaszczyć cześć wspólnej przestrzeni, z której powinni móc korzystać wszyscy? Teraz często nie ma się gdzie zatrzymać na 5 min, żeby zakupy z samochodu pod klatką wyładować, bo każdy wolny skrawek miejsca zajęty.

s0ull

Postautor: s0ull » 31 mar 2017, 11:35

nadka pisze: Ale jak kupowałam mieszkanie, to także z chodnikiem pod blokiem, którym można normalnie przejść i który nie jest parkingiem.

W samo sedno!
Dotyczy to każdego, kto zdecydował się na zakup mieszkania tutaj, więc nie rozumiem z jakiej racji kilka osób chce teraz robić rewolucję, która dotknie wszystkich ?!

Saul

Postautor: Saul » 31 mar 2017, 13:09

nnika_88 pisze:;) Osoby ktore wykupily miejsca postojowe zewnętrzne płacą po 10 zl miesięcznie za to ze parkują na terenie wspólnoty a osoby parkujące na chodniku nie płacą za nic...
Pozdrawiam

A za co ta opłata??

Jeszcze co do wyjazdów z miejsc parkingowych. Niejednokrotnie zdarzało mi się wycofywać z parkingu bo miejsca były zajęte i nawracać w miejscu wykupionym. Wjeżdżałem i wyjeżdżałem bez najmniejszych problemów, miejsca są ok. Gorzej było z wyjazdem z ogólnodostępnych miejsc, bo z reguły parkujący ściskali się, żeby zostawić jak najwięcej miejsca.

Jedyny pomysł jaki przyszedł mi teraz do głowy to rozrysować kredą czy czymkolwiek skośne miejsca parkingowe, i miejsca na chodniku i zapytać straż pożarną jak wygląda to z ich perspektywy. W poniedziałek albo we wtorek podjadę do straży i zapytam czy jest w ogóle taka możliwość. Jeśli ich zdaniem taka opcja była by akceptowalna to czemu nie? A jak powiedzą, że nie ma takiej opcji to chyba rozwiąże problem :)

Poza tym stawiane betonowe kloce na około trawnika moim zdaniem są bez sensu. Już widzę skręcający tam wóz strażacki, gdy miejsca parkingowe są zajęta (tam przed dużym parkingiem za szlabanem). Jeszcze ew dozwolenie parkowania ograniczyłbym do prostych odcinków, bo faktycznie parkowanie na zakrętach ograniczało by manewrowanie służbą ratunkowym.

I czywiście karać tych co stoją na skrzyżowaniach i utrudniają wyjazd :D

nnika_88

Postautor: nnika_88 » 31 mar 2017, 13:44

do saul
Kwota pobierana miesiecznie w wysokosci 10 zl byla wyjaśniona przez Zarzadce na zebraniu wspólnoty mieszkaniowej 29.03. Miejsca sa wykupione i stanowia własność osób prywatnych ale grunt należy do wspólnoty i zarzadca w imieniu wspólnoty moze taka opłatę pobierac i taką pobiera.
Co do przemalowania miejsc postojowych na skośne moze najpierw trzeba zapytać wlascicieli tych miejsc ktorzy maja takie miejsca w takim kształcie zapisane w akcie notarialnym wraz z załącznikiem graficznym. Pozatym oprócz warunków pożarowych sa jeszcze warunki techniczne jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie a dokładnie par. 19 warto sie z nim zapoznać. Widze ze nikt nie jest zainteresowany tak naprawde zakupem czy wynajmem wolnych miejsc postojowych ktore sa w garazu podziemnym tylko na sile próbuje sie przeforsowac parkowanie za darmo... bez ponoszenia zadnych oplat kosztem oczywiscie osob ktore bede to powtarzac do znudzenia wydaly 25 tys. zł.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”