Różnice pomiędzy wyglądem elewacji makiety i rzeczywistego budynku O6
Re: Różnice pomiędzy wyglądem elewacji makiety i rzeczywistego budynku O6
Nie mam pojęcia kiedy ale zreguły to trwa dosyć długo. Może wypowiedzą sie mieszkancy Avii , tam juz chyba sie coś pozmieniało z zarządcami. Albo nie mogą sie dalej uwolnić od tego Bdx'a.
-
de gustibus non est disputandum
Wyrażę odrębne zdanie - mnie się elewacja podoba - jest jasna. Szary kolor odbijałby mniej światła do Waszych mieszkań, szpaler bloków wzdłuż Orlińskiego już nieco przytłacza, a co dopiero przy szarej elewacji. Proste porównanie: spójrzcie na szarość betonu na blokach np O8 i wyobraźcie sobie że ściana byłaby jeszcze ciemniejsza. Kolor na parterze mógłby być ciemny - ze względów praktycznych tu pełna zgoda. Nie mam w umowie deweloperskiej wpisanego koloru elewacji na bloku. Zmiana kolorystyki na budynku jest zmianą tzw. nieistotną względem zatwierdzonego projektu budowlanego i często z tego wykonawcy korzystają.
Porównanie do samochodu troszkę na wyrost: my kupujemy tylko lokal mieszkalny i troszkę części wspólnych wyszczególnionych dokładnie w umowie.
Ale nic się nie martwcie - będzie nam można przemalować elewację jak się troszkę środków na funduszu remontowym uzbiera

Widzę że pracownicy budimexu nie śpią , każda sprawa jest załatwiana w ten sposób na forum. Jedna odmienna opinia nie zmienia ogółu niezadowolenia reszty mieszkanców. Budynek powienien wyglądać w efekcie końcowym tak jak obiecali handlowcy i przedstawiały makiety. Panie Hebrajczyku czekam na odpowiedz jak będziecie mieć przerwę śniadaniową w biurze sprzedaży. Chyba że sprawy naganiaczy i odganiaczy spraw są waszym priorytetem.! 

Diament30 pisze:Widzę że pracownicy budimexu nie śpią , każda sprawa jest załatwiana w ten sposób na forum. Jedna odmienna opinia nie zmienia ogółu niezadowolenia reszty mieszkanców. Budynek powienien wyglądać w efekcie końcowym tak jak obiecali handlowcy i przedstawiały makiety. Panie Hebrajczyku czekam na odpowiedz jak będziecie mieć przerwę śniadaniową w biurze sprzedaży. Chyba że sprawy naganiaczy i odganiaczy spraw są waszym priorytetem.!
Już bez przesady Diament, idąc Twoją logiką to każdy komu podobają się zmiany to pracownik Budimexu. Wiadomo, że obserwują to forum, ale to nie maszyna propagandowa jak za dawnych lat. Podchodzenie do sprawy na zasadzie, kto nie z nami, ten przeciwko nam, jest bez sensu. Zresztą nie wypowiadasz się za "ogół", bo ja też jestem częścią tego "ogółu" i bynajmniej nikogo nie upoważniałem do wypowiadania się w moim imieniu.
To i ja dorzucę swoje 2 grosze. Mi elewacja jaśniejsza po zewnętrznej stronie budynku się podoba. Przy takim zagęszczeniu budynków wcale nie zdziwiłbym się, gdyby powodem zmiany było to, że np. kolor biały odbija więcej światła, co wpływa na jasność pomiędzy blokami. Moim zdaniem to zmiana na dobre.
Co do dwóch rzeczy się zgadzam :
1. Blok wyglądał by jeszcze ładniej i było by to na pewno praktyczniejsze, gdyby faktycznie elewacja na parterze była ciemna - jak na wizualizacji.
2. O ile kompletnie nie przeszkadza mi pomarańczowy kolor jako "wstawki" w postaci pasów po zewnętrznej stronie bloku i na ostatnim piętrze (bo jest na całej długości), to ten pomarańcz na jednej stronie dziedzińca i ścianie trójkątnego bloku wygląda co najmniej dziwnie. Jak dla mnie na dziedzińcu u dołu mogli już sobie darować, skoro ściana sąsiednia i na przeciwko są białe.
A co do osób, które mają "murek" na loggii zamiast barierek to faktycznie mogą pytać i dochodzić skąd taka zmiana, ale nie zmienia to faktu, że z poziomu obserwatora jest to urozmaicenie na plus dla konstrukcji bloku i powoduje, że blok nie wygląda jak okropny, jednostajny i monotonny mrówkowiec :

Ostatnio zmieniony 27 kwie 2016, 11:31 przez newkind, łącznie zmieniany 1 raz.
Dotrzymane obietnice
Zapraszamy na krótką wycieczkę po naszych dotrzymanych obietnicach.
Poniżej znajdą Państwo wizualizacje inwestycji wykonane przed rozpoczęciem budowy oraz zdjęcia osiedli zrobione już po ich ukończeniu.
Galeria ta jest potwierdzeniem naszego doświadczenia, kompetencji i profesjonalizmu, czyli wartości, które dla nas jako firmy są najważniejsze. Zbudowaliśmy ponad 8 200 mieszkań. Wszystkie zrealizowane zostały w terminie i zawsze tak jak to przedstawialiśmy w materiałach reklamowych, wizualizacjach i makietach w biurze sprzedaży. Dowodem na wysoką jakość naszych realizacji są liczne nagrody w konkursie Budowa Roku.
Wśród klientów cieszymy się zaufaniem i opinią wiarygodnego dewelopera. Wystarczy porównać nasze zapowiedzi z rzeczywistością. Budimex Nieruchomości to dotrzymane obietnice. Proszę się odnosić do tego , a nie odwracać kota ogonem.
Zapraszamy na krótką wycieczkę po naszych dotrzymanych obietnicach.
Poniżej znajdą Państwo wizualizacje inwestycji wykonane przed rozpoczęciem budowy oraz zdjęcia osiedli zrobione już po ich ukończeniu.
Galeria ta jest potwierdzeniem naszego doświadczenia, kompetencji i profesjonalizmu, czyli wartości, które dla nas jako firmy są najważniejsze. Zbudowaliśmy ponad 8 200 mieszkań. Wszystkie zrealizowane zostały w terminie i zawsze tak jak to przedstawialiśmy w materiałach reklamowych, wizualizacjach i makietach w biurze sprzedaży. Dowodem na wysoką jakość naszych realizacji są liczne nagrody w konkursie Budowa Roku.
Wśród klientów cieszymy się zaufaniem i opinią wiarygodnego dewelopera. Wystarczy porównać nasze zapowiedzi z rzeczywistością. Budimex Nieruchomości to dotrzymane obietnice. Proszę się odnosić do tego , a nie odwracać kota ogonem.
-
Odniosę się do tego jak wstawią tam zdjęcia Orlińskiego 6, a te które już tam są prezentują obiekty lepiej niż na wizualizacjach. Trzeba dać szansę wykonawcy na zakończenie pracy, urządzenie terenu wokół i będziemy oceniać walory wizualne i estetyczne. A tymczasem ku pokrzepieniu:

-
Po przeczytaniu ostatnich wpisów jestem przerażona.... przede wszystkim tym, że na pierwszym zebraniu wspólnoty najważniejszym problemem wg niektórych będzie zmiana koloru elewacji! Rozumiem, że wszyscy Ci, którzy mają takie zamiary, gdyby odpowiednie wcześniej wiedzieli, że nasz blok będzie miał pomarańczowe (lub jak kto woli rude) wstawki, to by mieszkania tam nie kupili i Orlińskiego 6 w ogóle nie brali pod uwagę? No bo na to wychodzi...
Nie zrozumcie mnie źle, rozumiem rozgoryczenie w sprawie zmiany balkonu, bo to już jest pewnie problem. Nam tez powiedziano, że "taki jak na makiecie" i mieliśmy szczęście, że rzeczywiście taki jest, ale nigdy nie braliśmy tego za pewnik. Bo nie mamy tego na piśmie, nic tego nie reguluje ani nie określa. 266 mieszkań.... nie ma szans żeby wszystkim, wszystko pasowało... Osobiście, zmiana na jasną wg mnie na plus, chociaż dół rzeczywiście zupełnie niepraktyczny. Nie rozumiem też tej wrogości i nieprzyjemnych komentarzy względem sąsiadów tylko z powodu odmiennych opinii. Szanujmy się....
Nie zrozumcie mnie źle, rozumiem rozgoryczenie w sprawie zmiany balkonu, bo to już jest pewnie problem. Nam tez powiedziano, że "taki jak na makiecie" i mieliśmy szczęście, że rzeczywiście taki jest, ale nigdy nie braliśmy tego za pewnik. Bo nie mamy tego na piśmie, nic tego nie reguluje ani nie określa. 266 mieszkań.... nie ma szans żeby wszystkim, wszystko pasowało... Osobiście, zmiana na jasną wg mnie na plus, chociaż dół rzeczywiście zupełnie niepraktyczny. Nie rozumiem też tej wrogości i nieprzyjemnych komentarzy względem sąsiadów tylko z powodu odmiennych opinii. Szanujmy się....
Super to ujęłaś! Podpisuję się pod tym rękami i nogami 

-
my kupujemy tylko lokal mieszkalny i troszkę części wspólnych wyszczególnionych dokładnie w umowie.
Pani Sąsiadko

Małe sprostowanie. Części wspólnych nie kupujemy bo one są "wspólne". Kupujemy tylko prawo do ich wyłącznego użytkowania. O ich wyglądzie decyduje deweloper, a potem wspólnota. Dlatego np. "kupionego" balkonu nie wolno zabudować ani przemalować.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2016, 13:03 przez Staś, łącznie zmieniany 2 razy.
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”