Jak grzeją Wasze kaloryfery? U mnie nie zależnie czy to 2 czy 5 to dół kaloryfera jest zimny. Grzeje do połowy.
Dodatkowo wszystkie termostaty miały blokade i mniej jak 2 nie można bylo dać.
Niska temperatura grzejników i automatyczna regulacja - Orlińskiego 6
Re: Niska temperatura grzejników i automatyczna regulacja - Orlińskiego 6
>Paweł<
Jeżeli kaloryfer grzeje do połowy, to prawdopodobnie jest zapowietrzony. Termostaty montowane w naszym bloku można maksymalnie skręcić do 2. Jak chcesz całkowicie zamknąć obieg, to masz dwie możliwości. 1. Wymienić termostat. 2. Na dole grzejnika masz instalację CO, która jest wpięta w grzejnik. Wystarczy dwie śrubki skręcić w położenie poziome.
Jeżeli kaloryfer grzeje do połowy, to prawdopodobnie jest zapowietrzony. Termostaty montowane w naszym bloku można maksymalnie skręcić do 2. Jak chcesz całkowicie zamknąć obieg, to masz dwie możliwości. 1. Wymienić termostat. 2. Na dole grzejnika masz instalację CO, która jest wpięta w grzejnik. Wystarczy dwie śrubki skręcić w położenie poziome.
-
Trzecia opcja najprostsza to odkręcić termostat i wyjąć blokadę z termostatu.
>sam.slater<
Dziękuję za uzupełnienie mojej wypowiedzi. Naturalnie zapomniałem o tej możliwości
Dziękuję za uzupełnienie mojej wypowiedzi. Naturalnie zapomniałem o tej możliwości

To ze tak sie dzieje to jest wina tego czujnika, tylko komu on robi dobrze? Bo jak widac na rozliczeniu rocznym za CO nie nam! bo jak chcemy zeby grzało na 5 i było ciepło to grzejniki sa zimne a i tak płacimy za przepływ wody jakby grzały na 5 i dlatego sa pózniej takie koszty za ogrzewanie. Czy ten czujniki jest nam do życia potrzebny? W innym mieszkaniu w krk mam tak ze kaloryfer dam na 2-3 i grzeje jest ciepło i wystarczy a tutaj jak sie na 5 da czasami to kaloryfery ledwie sa ciepłe! Tyle tylko ze w tamtym mieszkaniu nie ma wlasnie zamontowanego czujnika i nie przypominam sobie zeby kiedykolwiek była potrzeba nastawiania grzejnika na 5
bo temperatura była wystarczająca przy 2-3!!!!

Możecie napisać dokładnie jak wyjąć tą blokadę z termostatu ?
Musisz odkręcić śrubę przy termostacie, następnie ściągnąć go i sa tam trzy blaszki wciśnięte, wziasc i nie wiem szczypcami, cążkami lub kombinerkami wyciągnąć jedna blaszkę ta co jest tak jakby na h 16 lub ta co jest pojedyncza i zakręcić z powrotem i bedzie ok. Wtedy masz możliwość wyłączenia całkowicie grzejnika na 0 

Vero_nika pisze:Musisz odkręcić śrubę przy termostacie, następnie ściągnąć go i sa tam trzy blaszki wciśnięte, wziasc i nie wiem szczypcami, cążkami lub kombinerkami wyciągnąć jedna blaszkę ta co jest tak jakby na h 16 lub ta co jest pojedyncza i zakręcić z powrotem i bedzie ok. Wtedy masz możliwość wyłączenia całkowicie grzejnika na 0
Super dzisiaj się tym zajmę moje zużycie wynosi 4gj od 10.10 2016 do końca roku.Dzięki za instruktaż będę szukał czegoś h16 lub czegoś na godzinie 16

U nas po interwencji tydzień temu kaloryfery grzeją.
To prawda, że im cieplej tym niższa temperatura wody z elektrociepłowni idzie, to samo jest w naszych kranach (tak tłumaczył administrator).
Kaloryfery w dolnej cześci zawsze będzie zimniejszy bo tam idzie rura odprowadzająca wodę.
Jeżeli chodzi o poprawę grzania, to Panowie u nas pościagali termostaty, przekręcili tam coś o jeden stopień i nagle zaczęły grzać z 26 do 36 stopni (temperatura kaloryfera w górnej części) i teraz jest tak, że jeden z kaloryferów nawet na 2 grzeje dość mocno i nie da się go skręcić.
To prawda, że im cieplej tym niższa temperatura wody z elektrociepłowni idzie, to samo jest w naszych kranach (tak tłumaczył administrator).
Kaloryfery w dolnej cześci zawsze będzie zimniejszy bo tam idzie rura odprowadzająca wodę.
Jeżeli chodzi o poprawę grzania, to Panowie u nas pościagali termostaty, przekręcili tam coś o jeden stopień i nagle zaczęły grzać z 26 do 36 stopni (temperatura kaloryfera w górnej części) i teraz jest tak, że jeden z kaloryferów nawet na 2 grzeje dość mocno i nie da się go skręcić.
pauliszia pisze:U nas po interwencji tydzień temu kaloryfery grzeją.
A gdzie interweniowalas? Bo dzwoniłam dzisiaj do zarządcy to powiedział ze do Bx muszę dzwonic i cos czuje ze zacznie sie błędne koło. Co o tego co powiedział administrator to śmieszne bo jak ciepłownia to reguluje to dlaczego w mieszkaniu na koszykarskiej a tez jest ogrzewanie z mpec-u nie mam takiej sytuacji z grzejnikami? A tez jest nowy blok odebrany półtorej roku temu

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”