Ochrona w nowym bloku Orlińskiego 6 w Krakowie - co dalej

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
marti0607

Re: Ochrona w nowym bloku Orlińskiego 6 w Krakowie - co dalej

Postautor: marti0607 » 16 lis 2016, 16:57

Tez według mnie ochroniarz jest zbędny...

gorol

Postautor: gorol » 17 lis 2016, 8:04

według mnie też jest nie potrzebna ochrona, natomiast pomysł monitoringu we wszystkich klatkach obejmujący cały blok wraz z otoczeniem oraz monitoring w windach jest jak najbardziej potrzebny, trzeba zgadać się, kiedy spotkanie, wcześniej poinformować wszystkich żeby wiedzieli i przyszli, przegłosować za jednym zamachem likwidację ochrony i instalację monitoringu a nie wywalać pieniądze w błoto nie wiadomo ile czasu jeszcze

M&M

Postautor: M&M » 17 lis 2016, 14:21

Nie wiem ile w tym prawdy. Ale proponowałbym dowiedzieć się czy można ingerować w elewacje. Z tego co słyszałem (nie zagłębiałem się w umowie) to przez ileś tam lat nie można.

gorol

Postautor: gorol » 17 lis 2016, 14:30

5 lat nie można jednak dotyczy to sytuacji, kiedy chcesz zmienić całkowicie np. wygląd balkonu, loggii czy tarasu kolor, przesunąć ścianę, zabudować itp., Jeżeli myślisz o zamontowaniu kamer na elewacji to nie ma z tym problemu żadnego, takie drobne rzeczy można wprowadzać samodzielnie, tak jak było z dodatkowymi tabliczkami z oznaczeniami klatek zamontowanymi przez BX na wniosek mieszkańców, zostało to wykonane od ręki i nie wymaga zgody autora projektu :)

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 18 lis 2016, 0:27

Prawo osobiste jest niezbywalne i trwa nawet do 70 lat po śmierci autora. Każde roboty związane z przebudową , nadbudową czy rozbudową wymagają zgody autora projektu. Mógł się zrzec praw majątkowych, ale prawa osobiste będą mu ciągle przysługiwać.

gorol

Postautor: gorol » 18 lis 2016, 8:31

Mylisz pojęcia. W przypadku elewacji obowiązuje 5 lat na ”poważniejsze” ingerencje.
Nie odbiegajmy od tematu. Tutaj się próbuje ustalić skuteczny sposób zrezygnowania z ochrony, obniżenia kosztów i montażu monitoringu. ;)

Ktoś wie, co dalej? Kiedy jakieś spotkanie i czy na pierwszym i jednym można wszystko załatwić?

Nowy

Postautor: Nowy » 18 lis 2016, 9:38

@gorol, czy to przypadkiem nie Ty mylisz pojęcia? :) Piszesz chyba o gwarancji, prawa autorskie to coś zupełnie innego.

gorol

Postautor: gorol » 18 lis 2016, 9:58

Nie mylę, jest z całą pewnością 5 lat
A czy my mamy 5 lat gwarancji? Przepisy zwiększające gwarancję do 5 weszły w Życie w trakcie budowy, więc chyba nas nie dotyczą? Czy się jednak załapaliśmy się na nie?

Temat koniec ochrony i początek monitoringu ;)

dzast

Postautor: dzast » 18 lis 2016, 17:11

Ja również jestem za likwidacją ochrony - tak jak większość z Was, uważam, że ochroniarz nie zbędny, nie jest w stanie zagwarantować żadnego bezpieczeństwa ani upilnować czegokolwiek, zwłaszcza, że on jest jeden, a klatek 8... Przyjdzie zima i pewnie nie będzie z kanciapy wychodził, jedynie aby odbić ID na 7ym piętrze, jak już ktoś wspominał :roll:

Rachuciachu

Postautor: Rachuciachu » 21 lis 2016, 20:51

Ile w końcu kosztuje nas ta ochrona? Jeżeli opłata nie przekracza 50zł to nie ma sensu z niej rezygnować. Są fajnie zagospodarowane zielone tereny, ławeczki. Niech ktoś na to zerka.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”