Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
MieszkaniecG

Re: Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6

Postautor: MieszkaniecG » 18 mar 2017, 16:52

Altanki są w przejściu między klatką F i G oraz D i G. A ja jestem za parkowaniem na chodniku :D . A to co tak krzyczą o słupki to ciekawe czy jak przyjeżdża rodzina lub znajomi czy wszyscy barkuja na tym jednym miejscu co ma wykupione :lol:

Mieszkaniec81

Postautor: Mieszkaniec81 » 18 mar 2017, 17:32

Witam poruszając temat ochrony to byłem dziś świadkiem jak Panowie security rozmawiali z kierowcą auta marki Alfa Romeo który próbował chyba wjechać na "krzywy ryj" do parkingu podziemnego ale najwyraźniej na wjeździe ich spotkał po wymianie kilku zdań w końcu padły słowa cytuję " proszę niech pan sobie tym razem wjedzie" co to w ogóle ma znaczyć ,że zostają wpuszczani ludzie na parking którzy lub tu nie mieszkają i nie znamy ich zamiarów lub poprostu kupili mieszkanie i parkują sobie za darmo !!!! Jak mają się czuć teraz ludzie którzy wydali nie małe pieniądze na miejsca parkingowe !!! Ochrona do Zmiany i to odrazu !!! Pozdrawiam .

wkurzający mąż

Postautor: wkurzający mąż » 18 mar 2017, 20:19

Jeśli parkują na prywatnych miejscach bx-u to nikomu specjalnej krzywdy nie robią, niech budimex egzekwuje swoje prawa jak ma ochotę, natomiast jak staną na wykupionym to już trzeba działać. Raz że prywatne, dwa to nie on płaci za utrzymanie ani nawet podatku od tego, który zdaje się macie nie mały.

Staś

Postautor: Staś » 18 mar 2017, 21:39

Wszystko się sprowadza do jednej prostej zasady- jak sama nazwa wskazuje- chodniki są do chodzenia, jezdnia do jeżdżenia a parkingi do parkowania. Niech tak zostanie.

Saul

Postautor: Saul » 18 mar 2017, 21:47

Wkurzający mąż
Pisałeś, że jest wstawiona droga pożarowa i że chcesz słupki. Zakładam, że w razie pożaru słupki mają pomóc służbom interwencyjnym?
Ponadto nikt nie zajmuje całego chodnika, nie bądźmy takimi paniusiami. Tym bardziej, że te chodniki prowadzą do "nikąd" póki co
Żeby nie było, uważam, że osoby stojące na chodnikach przy wyjeździe na "główną" powinny byc karane, bo teraz to wyjeżdza się w ciemno bo zasłaniają drogę. Ale tak jak pod generatorem ludzie stoją to nikomu to nie przeszkadza, albo w okolicy wjazdu na ten duży parking. Tam policja ochoczo daje mandaty, ale pod budimexem drogę zablokowały stojące samochody i tam mandatu nie widziałem. Prawo prawem, ale miejmy troche ludzkiego podejścia do życia.

MieszkaniecG
to są \te trzy słupy koło placu zabaw?

Stasiu mam nadzieję, że trzymasz się tej zasady i nie chodzisz po drodze i parkingu tylko po chodnikach. Jak jedziesz rowerem i kończy się ścieżka rowerowa po chodniku nie przejedziesz. Jak musisz coś ominąc to nie zhańbisz się wjechaniem na chodnik. Jeśli mogę to w kórej klatce mieszkasz?

Staś

Postautor: Staś » 18 mar 2017, 22:06

"Stasiu mam nadzieję, że trzymasz się tej zasady i nie chodzisz po drodze i parkingu tylko po chodnikach. Jak jedziesz rowerem i kończy się ścieżka rowerowa po chodniku nie przejedziesz. Jak musisz coś ominąc to nie zhańbisz się wjechaniem na chodnik. Jeśli mogę to w kórej klatce mieszkasz?"

Tak , trzymam się zasad. Raz się nie trzymałem przez chwilę i kilka lat temu dostałem mandat (jechałem rowerem po zupełnie pustym chodniku i spotkałem panów w dziwnych ubrankach).
Mieszkam w innej dzielnicy, dosyć odległej, ale sprawy naszego osiedla są mi bardzo drogie ze względu na posiadane tu mieszkania.

Saul

Postautor: Saul » 18 mar 2017, 22:33

A z bloku na parking przechodzisz tylko na przejściach dla pieszych?

Staś

Postautor: Staś » 18 mar 2017, 22:38

Saul pisze:A z bloku na parking przechodzisz tylko na przejściach dla pieszych?

Widzisz kolego, jeśli mogę się do Ciebie tak zwrócić, z bloku do miejsca parkingowego przechodzę na skróty po jezdni, z tego względu, że jest wyznaczona i oznaczona specjalnym znakiem strefa zamieszkania, w której pieszy ma bezwzględne pierwszeństwo - nawet na jezdni. Zainwestuj w Kodeks Drogowy i przeczytaj go ze zrozumieniem, tym bardziej, że prawo jazdy pewnie posiadasz.
Teraz, żeby nie narażać Cię na koszty:
Strefa zamieszkania – strefa w ruchu drogowym, w której pieszy może się poruszać swobodnie po całej udostępnionej do użytku publicznego przestrzeni i ma pierwszeństwo przed pojazdami (kierujący musi ustąpić pieszemu w każdym wypadku).
Ponadto:
Obowiązuje ograniczenie prędkości do 20 km/h.
Wolno parkować jedynie w miejscach do tego wyznaczonych.
Progi zwalniające nie muszą być oznaczone znakami pionowymi.
Opuszczając strefę zamieszkania, należy ustąpić pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu drogowego.

Strefa zamieszkania, to także specjalny obszar nie tylko ze względu na obowiązujące normy prawne, ale także z uwagi na to, że ma on służyć przede wszystkim osobom tam zamieszkującym, wypoczywającym, uczęszczającym do szkół, robiącym zakupy w sieciach sklepów itp. Ma również zapewnić bawiącym się na tym obszarze dzieciom maksimum bezpieczeństwa.

Nie wiedziałeś???

Saul

Postautor: Saul » 18 mar 2017, 22:52

:D :D "Wszystko się sprowadza do jednej prostej zasady- jak sama nazwa wskazuje- chodniki są do chodzenia, jezdnia do jeżdżenia a parkingi do parkowania."

Wolałbym, aby moje dziecko przywaliło glowa w stojący samochod podczas zabawy niż żeby wybilo sobie oko o słupek bądź uderzyło glowa o kant chodnika:).

Stasiu, możesz sie tak do mnie zwracać, ew Tomek. Do porozumienia nie dojdziemy. Ty masz swoje zdanie, ja swoje. Jakoś będziemy musieli razem zyc

Staś

Postautor: Staś » 18 mar 2017, 22:58

Saul pisze::D :D "Wszystko się sprowadza do jednej prostej zasady- jak sama nazwa wskazuje- chodniki są do chodzenia, jezdnia do jeżdżenia a parkingi do parkowania."

Wolałbym, aby moje dziecko przywaliło glowa w stojący samochod podczas zabawy niż żeby wybilo sobie oko o słupek bądź uderzyło glowa o kant chodnika:).

Stasiu, możesz sie tak do mnie zwracać, ew Tomek. Do porozumienia nie dojdziemy. Ty masz swoje zdanie, ja swoje. Jakoś będziemy musieli razem zyc

Razem żyć to my (na szczęście) nie będziemy. Mieszkam w innej dzielnicy, a na Orlińskiego mam mieszkania do wynajęcia. :lol: :lol: :lol:

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”