Niszczenie części wspólnych w bloku - budynek Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
nadka

Re: Niszczenie części wspólnych w bloku - budynek Orlińskiego 6

Postautor: nadka » 06 lut 2017, 20:08

To działa tak, że jak dasz palec, to wezmą rękę... Stąd jednak powinno być tak, że ulica jest dla samochodów, a chodnik dla pieszych i ja jestem za tym, żeby się jednak wszyscy tego trzymali, bo inaczej, to zawsze będzie bałagan na osiedlu.

marcin1989

Postautor: marcin1989 » 06 lut 2017, 22:16

Parkowanie na skrzyżowaniach tez uwazam za gruba przesade nie da sie wyjechac z pod bloku bo z prawej i z lewej stoja.. wyjezdzajac dopoki nie wyjedziesz prawie calym autem na ulice nic nie widac nie wiem czy ludzie sobie zdaja sprawe ale za to jest nawet 300 zl mandatu..

nadka

Postautor: nadka » 07 lut 2017, 11:57

Podobno tym razem policja przyjechała i spisuje samochody na osiedlu, patrząc na te przykłady z parkowaniem, to wcale się nie dziwię, że ktoś się wkurzył.

jas78

Postautor: jas78 » 07 lut 2017, 15:31

sam.slater pisze:Jeśli pozwolimy żeby to była norma, to będzie jeszcze gorzej. Dlatego trzeba reagować, dzwonić systematycznie po straż miejską, a od naszego zarządcy musimy wymóc słupki na chodnikach, donice betonowe czy coś w tym stylu na zieleńcach, a od ZIKITu słupki na wszystkich wyjazdach z ulic prowadzących spod bloku. Pozwoliliśmy aby ludzie parkowali na chodnikach, to niektórzy poszli dalej i parkują na zieleńcach, przejściach dla pieszych i skrzyżowaniach i uznali to za normę niestety.

Dokładnie tak. Za chwilę ktoś zastawi wyjazd albo drogę a za szybą da kartkę "w razie potrzeby dzwonić". Bardzo jestem ciekaw, gdzie są teraz osoby które mówiły o konieczności "dogadania się" i krytykowały "konfidenctwo".

anna78

Postautor: anna78 » 08 lut 2017, 9:12

są cały czas, maja Cię poprostu w dupie i całą resztę naiwnych wierzących że problem zniknie nawet jak będą dzwonić codziennie na SM i Policję

sprawa jest prosta, samochody nie znikną w przestworzach, tak sie w obecnych czasach parkuje i nikt tego nie zmieni, poprostu nie ma jak, więc liczącym na zmianą czegoś pozostaje Życzyć darmowych minut i mnóstwa czasu na oczekiwanie:) a nawet mandat się bardziej opłaca niż ponoszenie kosztów miesięcznego parkowania, poprawiłeś/łoś mi humor z rana swą naiwnością :lol:

bez odbioru :lol:

Vero_nika

Postautor: Vero_nika » 08 lut 2017, 11:07

Owszem wczoraj była policja nie dawali mandatów tylko upomnienie i zgłoszenie sie na komisariat w celu wyjaśnienia wiec póki co tragedii nie ma. Natomiast sadze iż nikt nie musiał dzwonić tylko sie znak (droga przeciw pożarowa) pojawił przy wjeździe w ulice którego wcześniej nie było. Wiec oni sami wiedza ze mogą sobie przyjechać i punkty ponabijać bo tutaj wszyscy tak parkują.
Wiec beda mieli "żniwa" :shock: szkoda tylko ze szanowny Pan Policjant nie dał mandatu panu który parkuje na zielencu jak jest na zdjęciu powyżej :oops: a dla przestrogi również uważajcie na Młodego Pana który jeździ Renault Laguna na Katowickich numerach !!! Nie posiada miejsca parkingowego i parkuje na cudzych mając nadzieje ze kogoś nie ma i zapomniał słupek podnieść! I tak krąży po ulicy! Najgorsze w tym wszystkim jest to ze Straż iPolicja maja związane ręce jeżeli chodzi o interwencje w tej sprawie wiec delikwent moze sobie stać dopóki łaskawie nie odjedzie!!! Wiec uważajcie!

ragandbones

Postautor: ragandbones » 08 lut 2017, 11:15

Dzwonilem do strazy miejskiej przy okazji blokowania terenu prywatnego u nas pod firma, tez byl problem z osoba ktora parkowala a nic nie mogla SM zrobic. Sami panowie z SM powiedzieli, zeby regularnie spuszczac powietrze z kol. Nie jest to nielegalne, auto nie ulega uszkodzeniu - a bardzo uczy pokory jak sie czlowiek gdzies spieszy i auto potrzebne jest na juz. 4 kola czesto wymagaja pomocy lawety wiec koszta robia sie nie male.

Mieszkaniec81

Postautor: Mieszkaniec81 » 08 lut 2017, 11:43

Witam pomysł z umieszczeniem wzdłuż chodnika słupków lub "donic"jest absurdalnym pomysłem bo co komu przeszkadza auto zaparkowane na chodniku w całym krk tak się parkuje i oprócz chorych aktywistów jedzących sałatę cały rok nikomu to nie przeszkadza . Najlepiej niech wszyscy kupią rowery i na nich jeżdżą a na miejscach parkingowych zrobią ogrodki. A odwiedzającą nas rodzina z bliskimi oni też gdzieś muszą zaparkować ,nie będą przecież wszyscy taxówkami przyjeżdżać . Problem parkowania jest wszędzie i nic już nie da się zrobić a może i się da ale gdyby miejsca parkingowe nie kosztowały tyle co kawalerka w hucie to myślę że wszyscy by je kupili a tak to każdy sobie radzi jak tylko może i nie oszukujmy się nie każdy z nas wiedział że będzie to tak wyglądało u nas na osiedlu bo z kąd mógł wiedzieć. Pozdrawiam

newkind

Postautor: newkind » 08 lut 2017, 12:10

Co będzie potrzebne to wprowadzenie ruchu jednokierunkowego pod Orlińskiego 4 i 6. Przy samochodach zaparkowanych na chodniku i na miejscach wyznaczonych, nie będzie szans na to, że dwa samochody się miną. Poza tym lada moment parking za szlabanem się zapełni i ruch się zwiększy 5 krotnie i wszystko będzie się korkować. Dlatego powinno być zrobione tak, że wjeżdża się od strony 4-ki a wyjeżdża od strony 6-ki.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2017, 12:51 przez newkind, łącznie zmieniany 2 razy.

antek

Postautor: antek » 08 lut 2017, 13:37

Skąd niby pewność, że mieszkańcy Orlińskiego 4 mieliby chcieć ruchu jednokierunkowego pod swoim blokiem? Mało korzystne raczej, bo w tej sytuacji droga obsługiwałaby ich blok, część blok Orlińskiego 6 (wjazd do garażu i miejsca naziemne) oraz duży parking, tymczasem teraz jest tego znacznie mniej. Pomysł z donicami / słupkami jest właśnie jak najlepszy, w końcu dla samochodów są ulice, a dla pieszych chodniki :)

Inna sprawa, że ostatnio widziałem pod blokiem O6 Straż Pożarną, która coś tam spisywała. Ciekawe jak oni do pomysłów zamiany drogi pożarowej w parking się odniosą, ale raczej nie byliby zachwyceni :) Nie wiem czy oni wystawiają mandaty na wspólnotę czy na indywidualne osoby, ale ciekaw jestem czy parkujący na chodnikach pokryliby te koszty w razie problemów.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”