Głosowanie nad utrzymaniem lub usunięciem ochrony w bloku Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Konstanty44

Re: Głosowanie nad utrzymaniem lub usunięciem ochrony w bloku Orlińskiego 6

Postautor: Konstanty44 » 31 maja 2017, 14:49

Tak bezpiecznie bedziecie się czuć kiedy będa kamery ? No przecież potencjalny złodziej czy wandal na pewno przyjdzie w nocy nie zamaskowany i uśmiechnie się jeszcze do kamery ! Na pewno zostanie rozpoznany kiedy bedzie miał bluze z kapturkiem itp. Jeżeli nie bedzie osoby-ochroniarza 24h przy monitoringu, dzieki czemu bedzie mógł natychmiast reagować, przeciwdziałać wandalizmowi czy kradzieży to zbędne te kamery. Było dobrze i mogło tak zostać i przypomne się przy pierwszej lepszej okazji ( oby nie) kiedy coś nie miłego się wydarzy po zdjęciu ochrony, ponieważ rękojma jeszcze troche czasu obowiązywać będzie, więc z monitoringu lipa, zostajemy bez jakiejkolwiek ochrony naszego bloku. Co do kamer to też kwestia podejścia, gdyż są mieszkańcy, którzy nie koniecznie będą zadowoleni, że kamery monitorują ich mieszkanie, balkony na drodze czy ogródku itp. Nic przeciwko będą mieli Ci na wyższych piętrach. Pomysł z online 24h świetny dla tych, którzy mają nudne życie i będą je prowadzić online, by interesować się życiem innych, więc monitorowanym, śledzonym mieszkańcom moze to nie odpowiadać! Brawo przenieśmy monitoring okienny na online, przecież jest to młode nowoczesne osiedle, więc za postępem technologicznym trzeba iść :lol:

madoxx

Postautor: madoxx » 31 maja 2017, 19:18

:) :) Konstanty44, myślisz że ochrona ustrzegłaby Cię od tego typu wydarzeń? Oni w zasadzie nie odpowiadają za nic nawet jak coś się stanie, zginie zniszczy. Kilka razy miałem z nimi do czynienia teraz to tylko rozkładali ręce i tyle. A nie chodzi o to żeby postać z kawka albo przy grillu z kimś (tak apropo można grillować zwykłymi grillami pod blokiem?), a jak ktoś na ich oczach rozjeżdża trawniki albo drze "pałe" o 4 w nocy i udaje się, że nie widzi?
Najlepsza jest ochrona z monitoringiem na który patrzą 24/24h, a z dwojga złego lepsze pare kamer niż taka ochrona.., choćby miały mieć efekt czysto psychologiczny. A z tym podglądem online to tak tylko powiedziałem. Nie zależy mi na podglądaniu sąsiadki naprzeciwko :)
Pozdrawiam

Konstanty44

Postautor: Konstanty44 » 31 maja 2017, 20:11

madoxx :) z tego co idzie wyczytać lub usłyszeć to faktycznie raczej nie odpowiadają za to co się przytrafi itd, ale gra psychologiczna z ochroną też jest. Ja nie miałem okazji nie byłem świadkiem sytuacji, gdzie mogliby się wykazać, a tego nie zrobili, natomiast widzę, że z dużą częstotliwością chodzą, a przynajmniej za dnia :) ponieważ w nocy śpie jak suseł :D co do krzyków nocnych to z tego co wiem to kiedy ochrona zainterweniowała spokojnie zwracając uwagę to została potraktowana butelką z balkonu, więc kto tu z nami mieszka ?! gówniarstwo chyba studenckie, które jest lokatorem a nie właścicielem. Pozatym niestety czasami zwracając komuś grzecznie uwagę można się przekonać jakie chamstwo siedzi w drugim człowieku, że jednak lepiej było tego nie robić. Co do grillowania to sprawa prosta, gdyż podpisując umowę był zapis, że grilować NIE MOŻNA ,a przynajmniej takim na węgiel itp, ale widać ktoś ma to w nosie i to co podpisywał nie jest dla niego istotne.(nie jestem to JA :D ). Co do monitoringu to tak jak napisałeś ochrona+monitoring może spełnić swoją rolę takie jest też moje zdanie, gdyż ochrona może odrazu zainterweniować, a jak będzie sie bała :) to może szybko wezwać Policję lub Straż Miejską. Co do podglądania online to powoli się przekonuje i chyba sam bym przeskoczył z okna do wirtualnego świata :lol: pozdrawiam...

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”