Utrzymanie części wspólnej i zieleni przy Orlinskiego 06
Re: Utrzymanie części wspólnej i zieleni przy Orlinskiego 06
Trzeba się poważnie zastanowić nad zmianą zarządcy bo ten nic naprawdę nie robi . Nawet dobrze wysprzątac nie potrafią butelka po piwie przed klatką stała 3 tygodnie zanim ktoś ją sprzątnął .. Dziedziniec rozsypany, a gdzie inne naprawy nawet przykladowa jakaś brudna ściana na klatce do przemalowania ,no nic się nie dzieje tylko jest brany hajs . masakra jakaś
Poniżej odpowiedź Pana Lecha odnośnie zieleni na naszym dziedzińcu :
Chcę sprostować informację dot. ogrodnika na etacie: nie było i nie ma takiej osoby na oddzielnym etacie. Na początku istnienia wspólnoty, była próba wyznaczenia w składzie ekipy sprzątającej, takiej osoby, ale nie mogliśmy nikogo chętnego znaleźć, w ramach funduszy na sprzątanie.
Na brzydki widok terenu zielonego wpływa przede wszystkim, rosnąca tam wysoka trawa, która niestety po każdym większym deszczu "kładzie się" - tak jak Pan to zauważył. Po dłuższym okresie bezdeszczowym trawa podnosi się, ale dalej ona sprawia nam problemy.
Na razie teren zielony jest w gwarancji. Sądzę, że już w następnym roku wspólnie możemy coś wymyślić i np. usunąć tą trawę i posadzić coś innego, a nawet dosiać w tym miejscu zwykłej trawy. Zamiast tych tymczasowych płotków można byłoby postawić porządny płotek, ale na to nie mam funduszy.
Chcę sprostować informację dot. ogrodnika na etacie: nie było i nie ma takiej osoby na oddzielnym etacie. Na początku istnienia wspólnoty, była próba wyznaczenia w składzie ekipy sprzątającej, takiej osoby, ale nie mogliśmy nikogo chętnego znaleźć, w ramach funduszy na sprzątanie.
Na brzydki widok terenu zielonego wpływa przede wszystkim, rosnąca tam wysoka trawa, która niestety po każdym większym deszczu "kładzie się" - tak jak Pan to zauważył. Po dłuższym okresie bezdeszczowym trawa podnosi się, ale dalej ona sprawia nam problemy.
Na razie teren zielony jest w gwarancji. Sądzę, że już w następnym roku wspólnie możemy coś wymyślić i np. usunąć tą trawę i posadzić coś innego, a nawet dosiać w tym miejscu zwykłej trawy. Zamiast tych tymczasowych płotków można byłoby postawić porządny płotek, ale na to nie mam funduszy.
-
Myślę, że skoro tereny zieleni mają rownież gwarancję to należałoby reklamować niefunkcjonalność wysokiej trawy na brzegach rabaty, przy chodniku. Sądze, że firma wykonująca naszą zieleń bez problemu na wiosnę jest w stanie podmienić te nefralgiczne miejsca wykopując wysokie i wsadzic cos sensowniejszego. Dlaczego mamy ponosic koszty ich braku profesjonalizmu i nie przemyślenia sprawy.Dobrze by było aby podmieniona roślinność była przez nas zweryfikowana. Bo jeźeli mają posadzic jakieś beznadziejne byliny lub liliowce jak na O1 to też sensu.
Ja przez najbliższe przynajmniej dwa tygodnie nie będę mógł się tym zająć. Może ktoś mógłby spróbować skontaktować się z panem Lechem? Myślę że zdjęcia obrazujące problem mogą pomóc w ewentualnej reklamacji projektu zieleni.
-
Zadzwonie dzisiaj i dowiem się jak to ogarnąć.
Ogrodniczka pisze:niefunkcjonalność wysokiej trawy na brzegach rabaty, przy chodniku
Część takiej trawy pod Orlińskiego 4 została po prostu przycięta i też to daje radę, a chyba mniej kłopotliwe niż sadzenie czegoś innego.
@iti ale estetyka tej przyciętej trawy pozostawia wiele do życzenia, już lepiej jakby zwykła trawa była posiana.
-
Tak, została przycięta i straciła wartość dekoracyjną, by nie powiedzieć oszpeca. Takiej trawy nie przycina się w sezonie tylko na wiosnę, gdy jest sucha i rozpoczyna wegetację. Dlaczego mamy rezygnować z roślin na rzecz trawnika? Uważam , że należy dążyć do poprawy, a nie uwstecznienia. Naprawdę chcecie tylko trawniki ? Owszem to co jest teraz pozostawia wiele do życzenia, ale trzeba to ogarnąć, a nie odrazu wykarczować.
wolę klasyczny trawnik niż te chaszcze, lub nawet ich ściętą wersję.
-
Wysokie trawy są teraz bardzo modne, również ze względów ekologicznych (podobnie jak np. łąki posiane zamiast tradycyjnych trawników wzdłuż niektórych dróg w Krakowie). Dla przykładu zdjęcie bardzo nowoczesnego biurowca z Warszawy - Business Garden Warszawa. Jednym się podoba, innym nie - rzecz gustu. Ogólnie ozdobne trawy mogą wyglądać bardzo efektownie, również zimą - proponuję przejrzeć grafiki Google z takim zapytaniem.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”