Czynsz / Opłaty za mieszkanie w Krakowie - Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Awatar użytkownika
Trohgal

Re: Czynsz / Opłaty za mieszkanie w Krakowie - Orlińskiego 6

Postautor: Trohgal » 26 sty 2017, 10:49

Drucha pisze:
Trohgal pisze:
Drucha pisze:Ja też mam już dostęp.
Przerażające są koszty utrzymania nieruchomości - prawie 3zł, standard to ok 1zł..

zastanawia mnie po co się umieszcza takie posty. 1 zł w KRK nie starczy na opłatę dla firmy zarządzającej nieruchomością i sprzątanie, a wydatków związanych z utrzymaniem bloku jest duzo więcej

Nie musisz tego rozumieć Kolego, wystarczy że większość Wspólnoty bloku jest za cięcie bezsensownych kosztów utrzymania nieruchomości.

Btw Z tego co widzę po postach to Ty jesteś z O4..

Ale uwierz mi naprawdę bym chciał.
To ze wszyscy są za obniżeniem kosztów jest jasne.
Ale po co wypisywać nieprawdziwe informacje o jakiś nie istniejących standardach?
No chyba ze masz namiary na kilka firm, która za 1zł na fundusz eksploatacyjny zajmie się zarządzaniem nieruchomością.
W takim razie proszę o namiary O4 i O6 na tym skorzystają

Tak jestem z O4,a fora są ogólnodostępne.

Drucha

Postautor: Drucha » 28 sty 2017, 13:47

Trohgal pisze:
Drucha pisze:
Trohgal pisze:zastanawia mnie po co się umieszcza takie posty. 1 zł w KRK nie starczy na opłatę dla firmy zarządzającej nieruchomością i sprzątanie, a wydatków związanych z utrzymaniem bloku jest duzo więcej

Nie musisz tego rozumieć Kolego, wystarczy że większość Wspólnoty bloku jest za cięcie bezsensownych kosztów utrzymania nieruchomości.

Btw Z tego co widzę po postach to Ty jesteś z O4..

Ale uwierz mi naprawdę bym chciał.
To ze wszyscy są za obniżeniem kosztów jest jasne.
Ale po co wypisywać nieprawdziwe informacje o jakiś nie istniejących standardach?
No chyba ze masz namiary na kilka firm, która za 1zł na fundusz eksploatacyjny zajmie się zarządzaniem nieruchomością.
W takim razie proszę o namiary O4 i O6 na tym skorzystają

Tak jestem z O4,a fora są ogólnodostępne.

Na jakiej podstawie piszesz, że podane przeze mnie informacje są nieprawdziwe? jakie masz w tym temacie doświadczenie? ile mieszkasz w Krakowie? Chodziło mi o średnią KrK np. stare os. Bohaterów Września(~1zł), azory, prokocim etc.
Myślę, że koszt jednostkowy na poziomie 2zł za m2 (nowe osiedla) jesteśmy wstanie spokojnie uzyskać..

antek

Postautor: antek » 28 sty 2017, 14:21

Ale obniżenie tych kosztów do 2 złotych, to nie jest jakaś duża filozofia. W okolice 2 złotych spadła cena utrzymania m2 mieszkania po pozbyciu się ochrony, więc to możliwe nawet bez zmiany zarządcy :) Inna sprawa, że warto przeanalizować sobie listę wydatków, na utrzymanie bloku, tam warto zastanowić się nad poszczególnymi pozycjami.

wkurzający mąż

Postautor: wkurzający mąż » 31 sty 2017, 0:57

ngy16687 pisze:Woda i ścieki (prognoza dla 2 osób): 4m3 x 10.15 PLN = 40.6 PLN
Wywóz nieczystości - segregacja odpadów: 35m2 x 0.45PLN = 15.75 PLN
Zaliczka na koszty opłaty stałej centralnego ogrzewania: 35m2 x 0.71 PLN = 24.85 PLN
Zaliczka na koszty opłaty stałej ciepłej wody użytkowej: 35m2 x 0.39 PLN = 13.65 PLN
Zaliczka na koszty opłaty zmiennej centralnego ogrzewania: 35m2 x 1.5 PLN = 52.5 PLN
Zaliczka na koszty opłaty zmiennej ciepłej wody użytkowej (prognoza dla 2 osób): 4m3 x 21PLN = 84 PLN
Zaliczka na koszty zarządzania nieruchomością wspólną : 35m2 x 2.95 PLN = 103.25 PLN

Przykładowo dla 35m2 mieszkania z 2 osobami: 334,60 PLN

Uchwała numer 6 rozbija koszty 2,95 PLN / m2 na czynniki pierwsze. W tej kwocie liczonej od m2 mieszkania jest właśnie Zarząd, konserwacja, ochrona, sprzątanie przeglądy, materiały biurowe itd.

W takim razie masz prognozowane 8 kubików wody a 4 ścieków? Czy w cenie ciepłej wody są już wliczone ścieki?

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 31 sty 2017, 8:41

Zadaj to pytanie Zarządcy / Administracji.

Saul

Postautor: Saul » 08 cze 2017, 9:36

Mam pytanie. Czy u nas istnieje cos takiego jak tarfa za prąd? Chodzi mi o takie godziny, w których za prąd płaci się mniej. Ktos cos wie?

lolek

Postautor: lolek » 08 cze 2017, 10:30

jak pytasz o mieszkania to kazdy wybierał w tauronie taryfe, było kilka, najlepiej opłacalna standardowa lub jeżeli pracujesz zawsze popołudniami i do późna to wtedy opłacała się inna, poranna kiedy jestes w domu

chyba że pytasz o blok to tez mi sie wydawało że jest wybór w tauronie ale to pytanie do promosu

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”