Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
madoxx

Re: Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 6

Postautor: madoxx » 21 mar 2017, 15:59

Ceny montażu i utrzymania monitoringu są dużo niższe niż utrzymania ochrony więc nie zaszkodzi jak się go zamotuje. Wyjdzie się na plus tak czy siak, a z monitoringiem bezpieczniej (teoretycznie).

Mordin

Postautor: Mordin » 21 mar 2017, 16:16

Zakładam, że są niższe aczkolwiek czy ktoś orientował się w rzeczywistych kosztach? Poza tym założenie monitoringu do jak mi się wydaje spory wydatek jednorazowy w momencie zamontowania plus musi być do tego jakieś okablowanie i centrala, której teraz nie ma. Żeby monitoring miał sens - jak zakładam - powinien być dostęp do nagrań dla każdego mieszkańca w sytuacji gdyby potrzeba było zapisów z konkretnego dnia. Ktoś z zarządu musiałby się tym zajmować - przechowywaniem danych i ich udostępnianiem - to są dodatkowe koszty plus utrzymanie samych instalacji.

BO6

Postautor: BO6 » 21 mar 2017, 17:29

>ADAM9<, a także wszyscy zainteresowani.
Propozycje do porządku zebrania należy zgłaszać do Zarządcy zwołującego zebranie. Zatem właściwym by było wszelkie propozycje zgłaszać do Promosu i p. Lecha. Z zawiadomienia o zwołaniu zebrania wynika, że w pkt 10 przewidziano "Głosowanie nad innymi uchwałami zgłoszonymi przez właścicieli lokali". Im wcześniej każdy z nas prześle propozycje do porządku zebrania, tym większa szansa, że zostaną uwzględnione.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 21 mar 2017, 19:18

Ode mnie

1. Uchwala likwidująca ochrone

2. Uchwała tworzaca fundusz celowy na montaż monitoringu. Juz pisałem kiedyś. Nie róbmy z tego montoringu niczego niezwykłego. Z doświadczenia 9 kamer ok 12 tysiecy. Skrzynka z zapisem ciągłym 30 dniowym tylko dla Zarzadu. Administrator dostaje do umowy sprawdzenie raz na tydzień czy zapis się wykonuje przy zwykłej konserwacji budynku. Nie dostaje nic za to ekstra, jeśli będzie marudzil zmienić adminstratora. Zarząd jeśli nie odpowiada mu funkcja i zadania podobnie jak z administracją do zmiany. Wszystko jest przedmiotem negocjacji i warto to robić, bo Promos przy tej wielkości wspólnoty ma z ukrytymi narzutami stawke na tyle atrakcyjne zeby zgodzil się na te czynności bez ekstra wynagrodzenia.

3. Żadnego grodzenia budynku. Orlinskiego z założenia miało być niegrodzone. Nie psujmy dzielnicy kolejnymi plotami nie wnoszący nic poza podziałami i blokadą swobodnego przemieszczania się.

4. Słupki na wyjeździe z drogi pożarowej ale tylko na wyjeździe bo reszte regulują przepisy i zdrowy rozsądek ;)

5. Koszyk na ulotki aby nie zaśmiecać skrzynek.

Jeśli 1 przejdzie do zastanowienia co z pomieszczeniem dla ochrony. Czy ono w ogóle będzie mogło mieć jakieś nowe przeznaczenie jeśli tam wciąż pozostanie centrala przeciwpożarowa.

lofinden

Postautor: lofinden » 21 mar 2017, 19:23

ADAM9 pisze:- Zamontować dodatkowe ogrodzenie, drzwiczki na klucz miedzy 1 a 2 częścią bloku i przy schodkach w stronę parkingu tak, aby cały blok był spójna domkniętą całością i nikt obcy nie wchodził.

Żadnych płotów.

Mordin

Postautor: Mordin » 21 mar 2017, 19:42

Pytanie tylko czy monitoring jest faktycznie sensowny - zarówno monitoring jak i ochrona zapewne w jakiś sposób zwiększają bezpieczeństwo - trudno jednak wskazać w jakim. Moim zdaniem jest to jednak niepotrzebny wydatek - osiedle jest spore, blok nie jest na uboczu - jest w środku osiedla faktycznie, wydaje się, że zwykła przezorność mieszkańców i zwracanie uwagi na podejrzane osoby wystarczy. Z monitoringiem jest tak, że często ostatecznie nic nie daje się ustalić na jego podstawie - a złodzieje czy wandale raczej nie paradują przed dobrze widocznymi kamerami. Wobec tego pytanie o sens takiego wydatku - czy ktoś może miał do czynienia z monitoringiem w poprzednim miejscu zamieszkania? Czy może cokolwiek powiedzieć o jego skuteczności i funkcjonalności?

Mordin

Postautor: Mordin » 21 mar 2017, 19:46

Przykład z mojego doświadczenia - na osiedlu był problem z graficiarzami - zamontowano kamery z widokiem na ściana budynku gdzie notorycznie malowano grafiti. Monitoring był takiego rodzaju co planujemy - tylko z zapisami - bez osób stale oglądających zapisy. Był absolutnie nieskuteczny - grafiti jak były tak nie zniknęły - wandale "pracowali" z zakrytymi twarzami a z czasem poniszczyli kamery. Policja nic nie ustaliła na podstawie tego co się nagrało.

Ogrodniczka

Postautor: Ogrodniczka » 21 mar 2017, 22:31

"Kilka" bloków dalej ul. Włodarczyka, 2- 3 lata temu , rano zastaliśmy samochód na czterech cegłach. Miejsca postojowe okamerowane, przegląd monitoringu nie wniósł niczego, słaba jakość nagrania, sprawa umorzona. Ani nie odstraszyło, ani nie pomogło w ustaleniu sprawcy. Nie mam wyrobionej opinii na temat monitoringu, trzeba przyjrzeć się kosztom i ustalić jaka stawka jest dla nas do przyjęcia. Idei ogrodzenia nie rozumiem. Jakiś nadzór nad sprzątaniem by się przydał, bo to, że wieczorem jest juź brudno jestem w stanie zrozumieć; przy remontach i wnoszeniu mebli itp. Jednak rano oczekuje oznak, źe ktoś sprzątał, a niestety nie są one zawsze widoczne.

BO6

Postautor: BO6 » 21 mar 2017, 23:06

Drodzy sąsiedzi. Przesyłajcie wszystkie propozycje uchwał do Promosu i p. Lecha, aby mogli umieścić w porządku zebrania, a także przygotować projekty stosownych uchwał. Ja tak zrobiłem i czekam na informację zwrotną.

madoxx

Postautor: madoxx » 22 mar 2017, 10:01

Odnośnie monitoringu to po zamontowaniu go u mnie czynsz wzrósł jeżeli dobrze pamiętam mniej niż 10 zł. Ceny kształtują się różnie w zależności od klasy sprzętu, ale koszt 8 kamer cyfrowych z szerokokątnym obiektywem nie powinien być wyższy niż kilkanaście tysięcy złotych. Jeżeli chodzi o sens to 2 znajomym mi osobom udało się dojść do sprawcy uszkodzenia auta pod blokiem za sprawą policji, która miała wgląd w monitoring. Fakt nie odbyło się to ekspresowo. Według mnie zawsze jest to w jakimś stopniu ewentualny straszak przed aktami wandalizmu i kradzieżami.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”