Utrzymanie części wspólnej i zieleni przy Orlinskiego 06

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
nadka

Re: Utrzymanie części wspólnej i zieleni przy Orlinskiego 06

Postautor: nadka » 02 paź 2017, 14:59

Ekspresjah pisze:Wysokie trawy są teraz bardzo modne, również ze względów ekologicznych

A mnie się te wysokie trawy bardzo podobają, to oryginalne zaaranżowanie przestrzeni, o wiele ciekawsze niż zwykły niski trawnik. O ile nie zasłaniają one komuś widoku z okna (a chyba nie powinno tak być), to ja zdecydowanie jestem za pozostawieniem wysokich traw w ogrodzie przy budynku. Wizualnie, to jeden z większych plusów inwestycji Budimmexu w Czyżynach - porównajcie sobie do innych osiedli budowanych w Krakowie.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 04 paź 2017, 14:33

qubek pisze:
nadka pisze:
Ekspresjah pisze:Wysokie trawy są teraz bardzo modne, również ze względów ekologicznych

A mnie się te wysokie trawy bardzo podobają, to oryginalne zaaranżowanie przestrzeni, o wiele ciekawsze niż zwykły niski trawnik. O ile nie zasłaniają one komuś widoku z okna (a chyba nie powinno tak być), to ja zdecydowanie jestem za pozostawieniem wysokich traw w ogrodzie przy budynku. Wizualnie, to jeden z większych plusów inwestycji Budimmexu w Czyżynach - porównajcie sobie do innych osiedli budowanych w Krakowie.

Brawa dla Pana/Pani i tu bez ironii to piszę. Oświetlenie w takich warunkach daje klimat. Po drugie jak taka trawę zetniesz to samo źdźbło zostanie (równie dobrze będzie można słomę wetknąć). Dziedziniec wygląda rewelacyjnie!!!

Wysoka trawa powinna zostać, fajnie wygląda. Płotek dookoła trawnika powinien załatwić problem "leżcej trawy". Kilka słupków i rozpięty drut pomiędzy nimi powinny ją zatrzymać. Zarządca powinien sobie z takim problemami radzić...ale jest jaki jest...

Banan7775

Postautor: Banan7775 » 04 paź 2017, 20:38

Słupki i drut w mojej ocenie to zdecydowanie zły pomysł. Takie coś może skończyć się tragedią. Mnie osobiście te trawy się nie podobają, ale szanuję stanowisko większości osób wypowiadających się na forum. Trzeba zamontować płot z prawdziwego zdarzenia (nie wiem jak to się będzie przedstawiać jeśli chodzi o koszt) lub pas wzdłuż chodnika obsiać zwykłą trawą (ewentualnie niższą niż pozostałe ale spójną wizualnie). Mamy czas, więc będzie trzeba wypracować rozwiązanie, które zastosuje się na wiosnę, ale nie można zostawiać tego na ostatnią chwilę.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 04 paź 2017, 20:55

Banan7775 pisze:Słupki i drut w mojej ocenie to zdecydowanie zły pomysł. Takie coś może skończyć się tragedią. Mnie osobiście te trawy się nie podobają, ale szanuję stanowisko większości osób wypowiadających się na forum. Trzeba zamontować płot z prawdziwego zdarzenia (nie wiem jak to się będzie przedstawiać jeśli chodzi o koszt) lub pas wzdłuż chodnika obsiać zwykłą trawą (ewentualnie niższą niż pozostałe ale spójną wizualnie). Mamy czas, więc będzie trzeba wypracować rozwiązanie, które zastosuje się na wiosnę, ale nie można zostawiać tego na ostatnią chwilę.

Mam na myśli coś takiego:

h t t p ://w w w .siatkionline.pl/pl/plotek-druciany-arcoplax-065x5mb.html

Estetyka nie powala, ale cena ok i myślę że do naszego problemu jest odpowiednia.

michalb

Postautor: michalb » 06 paź 2017, 21:20

Jaką funkcję dla osiedla, bloku, mieszkańców spełniają obecnie te trawy? albo inne ususzone i połamane od deszczu i wiatru rośliny?

Głównie chciałbym aby odpiwedziały na pytanie osoby, które te trawy chciałyby utrzymać.

Estetyka tego jest wątpliwa.
Zarządca o to nie dba. A żeby to wyglądało to należy taką trawę dekoracyjną regularnie doglądać.
Wspólnota będzie regulanie obciążana kosztami za doraźne usługi ogrodnicze, które poprawią ład i porządek na tydzień może 2, ale potem znowu będzie zarastać, a pogoda bedzie tym targać w każdą stronę.

wkurzający mąż

Postautor: wkurzający mąż » 07 paź 2017, 17:50

Ano pełnią taką funkcję że świetnie wygladają i jak ktoś to ładnie ujął jest to jeden z niewielu pozytywów w inwestycji Bx. I w dzień jest rewelacja, ale i w nocy jak się zapalą lampki również jest elegancko.
Ja jestem totalnie przeciw aby to zmienić w zwykły wydeptany trawnik który wtedy posłuży tylko jako kibelek dla psiaków.

nadka

Postautor: nadka » 07 paź 2017, 20:11

Tak, żeby była przeciwwaga w tej dyskusji, to w bloku niedaleko od naszego wygląda to tak... Dla mnie nie jest lepiej, choć pewnie znajdą się osoby, którym by taki stan odpowiadał. W każdym razie mamy kawałek ogrodu w podwórku i starajmy się o niego dbać.

Obrazek

Przyjemnie patrzy się na zieleń, nawet jeśli jest jej tylko tyle. Zdecydowanie zwykły trawnik nie jest równie atrakcyjny, jak to, co mamy przy bloku. A koszenie zwykłego trawnika też kosztuje.

sam.slater

Re: Utrzymanie części wspólnej i zieleni przy Orlinskiego 6

Postautor: sam.slater » 08 paź 2017, 12:32

Niech zostanie tak jak było ;) Wysoka trawa ma swój urok, wprowadza urozmaicenie na podwórku, jest w niej nawet jakieś życie. Trzeba o nią oczywiście dbać. Zarządca powinien dopilnować aby wiosną kępki nieco przyciąć. Zwykła pielęgnacja jak koszenie trawników. Płotek dookoła też powinien troszkę pomóc. Jak zrobimy z tego zwykły trawnik, to za chwilę zamieni się on w pospolity "sralnik" dla psów. Czy na pewno tego chcesz? ;>

Ogrodniczka

Postautor: Ogrodniczka » 08 paź 2017, 18:23

Niestety nie tylko dla psów , również dla dzieci.... :( wiem o czym piszę bo niejednokrotnie widziałam jak zagadanej mamie nie chciało się z dzieckiem iść do łazienki. Rozumiem sytuacje podbrankowe, ale bez przesady. ...pomijam już fakt wystawiania intymności maluszka na widok 200 okien. Masakra. Dlatego jestem za roślinami.

xXx

Postautor: xXx » 09 paź 2017, 13:27

Niestety zarządca nie robi nic co dotyczy naszego bloku! Czystość klatek to jakaś porażka. Próg i zalana ściana w klatce H nawet nie ruszone! Niestety jak tak dalej pójdzie to będziemy mieć wszystko zapuszczone. A szkoda bo czynsz nie jest mały!

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”